Težak poraz Crne Gore od Grka: Misterija igrača više

Crna Gora je prvi pogodak postigla minut i 14 sekundi prije kraja treće četvrtine iz peterca, a realizovala je samo jednog igrača više iz devet pokušaja
54 pregleda 47 komentar(a)
Aleksandar Ivović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Ivović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.07.2013. 09:02h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Očekivao se trijumfalan početak, ali umjesto njega Crna Gora je na dnu bazena već poslije prve utakmice na Svjetskom prvenstvu.

Toliko čekani početak u Barseloni je pokvarila Grčka, tim koji „ajkule” poznaju do detalja, ali koji je ipak nekako uspio da ih iznenadi - Heleni su slavili sa 6:4, i ta dva gola minusa na kraju čak i govore u korist Crne Gore, jer je u bazenu izgledalo sve kristalno jasno na strani protivnika.

I, da li treba posebno opisivati igru Crne Gore? Analiza može da stane u svega nekoliko riječi. Koliko je Crna Gora bila nemoćna vidi se i po tome što je prvi gol dala minut i 14 sekundi prije kraja treće četvrtine, i to iz peterca, kada je Aleksandar Ivović smanjio na 4:1!

Prije tog pogotka crnogorski vaterpolisti su „prosuli” šest napada s igračem više, u makar četiri takve situacije nisu ni šutnuli na gol Konstadinosa Calkanisa, pa je jasno da početak velikog takmičenja ni rezultatski, a najprije po prikazanom, ne najavljuje ništa dobro u srcu Katalonije.

Na kraju, učinak s igračem više tima Ranka Perovića je bio čak 1-9, pa je sve jasnije da taj segment igre stvara najveći problem i da postaje misterija kako ga riješiti.

- Problem je u glavama, to je jedino objašnjenje - rekao je Perović.

Da nevolja bude još veća, ne može ni da se kaže da su Grci ostavili posebno dobar utisak, iako su u odbrani demonstrirali kvalitet. Heleni su na kraju jednostavno samo uzeli sve ono što im je Crna Gora poklonila, a pokloni su se dijelili šakom i kapom.

A, na prvi gol na utakmici čekalo se 13 i po minuta, i to je bio jasan znak da Crna Gora ulazi u problem. Bilo je 0:0 sve dok Grci nisu počeli da s igračem više bombarduju Miloša Šćepanovića - prvo Hristodulos Kolomvos, potom Emanuil Milonakis i Joanis Delakas su do poluvremena upalili alarm u stručnom štabu Crne Gore.

I u drugom dijelu igre je viđena ista slika, s tim što je naš nacionalni tim makar neke šuteve pogodio. Ipak, bilo je kasno... Bilo je kasno da se ispravi loše otvaranje, ali za Crnu Goru turnir praktično tek počinje i vremena za popravni ima dovoljno.

Prvi naredni ispit je već sjutra veče od 21.30 časova i to protiv domaćina - ako Crna Gora pobijedi Španiju, to znači da će na kraju čak moći da bude i prvoplasirana u grupi A.

Crna Gora - Grčka 4:6(0:0, 0:3, 1:2, 3:1)

Barselona – Bazen "Bernat Piskornel". Gledalaca: 200. Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Naumov (Rusija). Igrač više: Crna Gora 9 (1), Grčka 12 (6). Peterci: Crna Gora 1 (1).

Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan, Pasković, Petrović, Da. Brguljan, Kruzija, M. Janović, N. Janović 1, Ivović 3, Mišić, Klikovac, Jokić, Šćepanović (tri odbrane).

Grčka: Calkanis (sedam odbrana), Milonakis 3, Juvis, Jenidunijas, Funtulis 1, Fontikeas, Afrudakis, Delakas 1, Murikis, Kolomvos 1, Junas, Vlahopulos, Jalanidis.

Bonus video: