Vaterpolisti Crne Gore danas sa Japanom

"Definitivno nismo u stanju da kažemo da možemo da idemo na trofej, jer ni sami ne znamo kakva nam je forma u ovom trenutku", rekao je Luka Sekulić
92 pregleda 1 komentar(a)
Luka Sekulić, Foto: Zoran Đurić
Luka Sekulić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.06.2013. 09:05h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Čeljabinsk - Japan je pravi rival za početak - tako su crnogorski vaterpolisti najavili današnji start finalnog turnira Svjetske lige u Čeljabinsku. Razlog je jasan, tim Ranka Perovića u „samurajima“ vidi idealnog sparing partnera za početak turnira i lagano zagrijavanje za naredne utakmice u dva vezana dana - prvo sa Mađarskom, potom i sa SAD.

Crna Gora je prvi put Svjetsku ligu igrala 2007, s tim što prošle sezone nije učestvovala (titulu je osvojila Hrvtaska) i u dosadašnjih pet kampanja u ovom takmičenju ima dvije medalje - zlatnu iz Podgorice 2009. i srebro iz Niša godinu kasnije.

Ako se izuzme podgoričko ljeto 2009, koje je prethodilo Svjetskom prvenstvu (krahu) u Rimu, „ajkule“ nijednom nisu kao primarni cilj imale titulu, uvijek je Svjetska liga bila usputna stanica ka velikom takmičenju. Isti slučaj je i sada...

"Definitivno nismo u stanju da kažemo da možemo da idemo na trofej, jer ni sami ne znamo kakva nam je forma u ovom trenutku. Uz to, fale nam dva igrača koja su nam igrala regularni dio, Aleksandar Ivović i Saša Mišić, tako da moramo da kažemo da smo oslabljeni. Ova priča nije alibi, već realnost pred početak turnira koji gledamo kao dobru pripremu za Barselonu", rekao je jedini ljevoruki igrač u crnogorskom sastavu Luka Sekulić.

Član italijanskog Boljaska, međutim, nema dilemu da su sve ekipe u Čeljabinsku u istom stanju.

"U istom smo - slobodno mogu da kažem - problemu. Gotovo niko nije kompletan, svi su došli ovdje nakon napornih sezona u klubovima i da traže formu. Zato nije moguće u ovom trenutku ni reći ko je favorit, ko je bolji ili slabiji, iako mi se čini da je Srbija dovela najjači tim", dodao je Sekulić.

Ipak, ni kod njih nema Andrije Prlainovića i Duška Pijetlovića, te Borisa Vapenskog, evropskih šampiona sa Crvenom zvezdom.

"Tačno je, ali su stigli Vanja Udovičić, Filip Filipović, Nikola Rađen, Slobodan Nikić... To su vrhunska imena. Mađari su mijenjali tim, Amerikanci su isto došli u nešto slabijem sastavu, uostalom i mi smo u toj grupi timova koji su imali promjene. Ako ništa drugo, vjerujem da će ovaj turnir biti jako neizvjestan, jer ima mnogo nepoznanica", istakao je Sekulić.

O tome koliko bi značila medalja u Svjetskoj ligi, Sekulić kaže:

"Treba uvijek ići na rezultat i prije bih izabrao medalju uz slabiju igru nego da pružimo dobre partije a da budemo peti ili šesti. Očekujem da iz meča u meč budemo sve bolji, počev od utakmice sa Japanom. Japanci su svakako slabiji protivnik, iznenađenja ne bi trebalo da bude, ali moramo da pokažemo ozbiljnost".

Postoji li pritisak dokazivanja nakon ubjedljivo izborenog plasmana na finalni turnir?

"Svakako da postoji, ali to nije ništa novo. Imali smo pritisak i u grupi, pogotovo poslije pobjede nad Hrvatskom u Zagrebu, pa smo znali kako da se nosimo s njim. Svakako da želimo da pokažemo svima da igre iz regularnog dijela nisu slučajnost", rekao je višegodišnji igrač Jadrana iz Herceg Novog.

Popović: Da se nametnemo

U nedostatku najiskusnijih, velika odgovornost će biti i na mladima. Među njima je i Miljan Popović, igrač Primorca koji je od početka Svjetske lige polako postajao standardan član reprezentacije. U kvalitet Popovića svi su mogli da se uvjere na utakmici sa Hrvatskom u Kotoru, sada je spreman da ga potvrdi i protivnicima u Rusiji.

"Dosta je mladih u timu i svi moramo da radimo mnogo da bismo olakšali život reprezentaciji. Ovo je praktično nova selekcija i željni smo dokazivanja", rekao je Popović koji je zatražio raskid ugovora sa Primorcem.

"Čekam odgovor, vjerujem da imam sva prava da dobijem raskid. Imam nekoliko ponuda, ali ne želim ništa da radim dok ne postanem slobodan igrač".

Benedek: Protiv Crne Gore za 1. mjesto u grupi

Mađari su morali da krenu s podmlađivanjem, u Čeljabinsk su doveli gotovo nov tim koji s klupe predvodi proslavljeni Tibor Benedek. On je u januaru zamijenio Deneša Kemenja na mjestu selektora i sada ima cilj da zadrži Mađare u vrhu svjetskog vaterpola.

"Praktično je počela nova era, dosta je novih igrača, došlo je i do promjene na klupi. To je, međutim, bila realnost, moralo je da se dogodi nekad i spremni smo da nastavimo gdje je prethodna reprezentacija stala - rekao je Benedek za „Vijesti“ po dolasku u Čeljabinsk.

Trostruki olimpijski šampion je pojasnio da i njegov tim želi dobar rezultat na finalnom turniru.

"Naša grupa je jako dobra, tri ekipe konkurišu za prvo mjesto. Ipak, vjerujem da ćemo mi i Crna Gora odlučivati o toj poziciji i nešto lakšem putu do medalje", kazao je Benedek.

RASPORED

Grupa A

Danas

Crna Gora - Japan (11.45)

SAD - Mađarska (13.15)

Sjutra

Crna Gora - Mađarska (11.45)

SAD - Japan (10.00)

Srijeda

Crna Gora - SAD (11.45)

Japan - Mađarska (13.30)

Grupa B

Danas

Srbija - Kina (10.00)

Brazil - Rusija (15.45)

Sjutra

Brazil - Kina (13.30)

Srbija - Rusija (15.15)

Srijeda

Srbija - Brazil (10.00)

Kina - Rusija (15.15)

Bonus video: