Janović: Ovu šansu ne propuštamo

"Naš sastav je prepun asova iz Hrvatske, Crne Gore, SAD i tek sada u finišu sezone djelujemo onako kako se i očekuje - igramo vrhunski vaterpolo", kaže Janović
1 komentar(a)
Janović, Foto: Vesko Belojević
Janović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.05.2013. 13:00h

Jug je patio tokom sezone u mečevima sa Primorjem, izgubio je i trofej u Superkupu, potom i Kupu Hrvatske i Jadranskoj ligi od velikog rivala, ali su se stvari bitno promijenile u finišu.

Naime, velikan iz Gruža je na samo pobjedu od titule prvaka Hrvatske nakon što je prije dvije noći na svom bazenu "odbranio brejk" iz Rijeke i poveo sa 2:0 u seriji.

"Željeli smo da pobijedimo i u Kupu i u Jadranskoj ligi, ali smo, iako ne želim da umanjim pobjede protivnika, ipak akcenat stavili na prvenstvo i Evroligu, to su za nas dva najveća takmičenja ove sezone. Najzad smo se uigrali i sada smo blizu titule", počeo je priču za "Vijesti" as Juga i kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore Nikola Janović.

Jug je, dakle, kako je sezona odmicala nalazio lijek za žestoki ritam plivanja koji forsira Primorje i sada je blizu cilja.

"Jug je napravio novi tim, došlo je mnogo igrača nakon Olimpijskih igara i trebalo je vremena da se sve posloži. Naš sastav je prepun asova iz Hrvatske, Crne Gore, SAD i tek sada u finišu sezone djelujemo onako kako se i očekuje - igramo vrhunski vaterpolo", dodao je Janović.

Šta se promijenilo konkrektno u mečevima sa Primorjem?

"Primorje je moćna ekipa i pravi protivnik. Promijenili smo taktiku za ovo finale, igramo sa sve više uplivavanja na dva metra, konkretno ja i to otvara prostor i šuterima.

Dakle, više ne smetate jedni drugima u napadu?

"Zvuči pomalo čudno, ali zaista smo "kratili" prostor jedni drugima. Previše je klasičnih šutera, od mene, Leke Ivovića, do Miha Boškovića, Tonija Azeveda... Svima treba prostor, određeni broj šuteva po utakmici i bilo je problema da se uigramo. Sada je, srećom, sve došlo na svoje, i u odbrani i u napadu djelujemo kao pravi tim - ističe kapiten crnogorske reprezentacije".

Ako se gleda tradicija, titula ostaje u Gružu, jer Jug nije izgubio kod kuće na domaćoj sceni još od 2008. godine...

"U klubu kažu da je ovo najbolja ekipa Juga u istoriji. Tako da niko ne bi želio da se ova generacija pamti kao ona koja je srušila dobre tradicije. Ipak, put do titule je dug, treba nam još jedna pobjeda protiv odličnog protivnika. Napašćemo ih već u srijedu kada se igra treća utakmica u Rijeci, ali moramo biti pažljivi", kazao je Janović.

Evroliga: Biće pakao u Beogradu

Finalna serija prvenstva Hrvatske sa Primorjem je ujedno i velika priprema za turnir sezone - Jug 31. maja i 1. juna čeka fajnl-for Evrolige koji se igra u Beogradu. Dubrovčani u polufinalu igraju sa Partizanom, a drugi par čine Crvena zvezda i Barseloneta.

"Ako se gleda kvalitet ekipa, Jug je favorit, čak bi bio i apsolutni da se igra bilo gdje drugo sem u Beogradu. Svima je poznato kakve navijače imaju Partizan i Zvezda i koliki će biti pritisak protivnicima. Pogotovo Jugu kao hrvatskoj ekipi. Bolji smo tim od Partizana, mislim da smo bliži finalu, ali moramo da budemo na visini zadatka od prvog minuta. Ako meč ode naopako, onda može da bude problema, jer će ih publika nositi", rekao je Janović.

Crna Gora uvijek ide na medalju

Kada se vodi razgovor sa Nikolom Janovićem nezaobilazna tema je reprezentacija. Pored velikog broja trofeja sa Jugoslavijom, potom i sa državnom zajednicom SCG, Janović je sa Crnom Gorom osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Malagi, kao i srebro prošle godine u Ajndhovenu.

Kakvo je ime Janović, govori i to da se nalazi u promo-spotu Mađarske koja želi da dobije organizaciju SP 2021. U spotu su, pored kapitena "ajkula", i Peter Biroš, Paulo Obradović, kao i slavni Majkl Felps, Natalija Iščenko, Laslo Čeh...

"Uvijek sam tu za reprezentaciju, nikada kroz karijeru nisam birao ni takmičenja ni selektora za kojeg bih igrao... Što se ovog ljeta tiče, potrebna je prava priprema za Barselonu kako bi Crna Gora ostala u vrhu svjetskog vaterpola, jer joj je tu i mjesto. Crna Gora treba uvijek da ide na medalju, a u kakvom će sastavu biti to je samo selektorova odluka i ne zanima me. Možda bi olakšavajuća okolnost mogla da bude i to što su Mađarska i Hrvatska, kao i Španija, uveliko krenule sa smjenom generacija", dodao je Janović.

Jesi li pratio igre reprezentacije u Svjetskoj ligi?

"Naravno, to takmičenje je dokaz da Crna Gora ima dobar tim. Šansu su dobili neki mladi igrači, bilo je sedam ili osam debitanata i napravljen je veliki rezultat samim tim što se nacionalni tim plasirao na finalni turnir. Momci su zaista odigrali odlično, dokazali su da mogu da konkurišu za prvi tim", zaključio je Janović.

Bonus video: