Miloš Šćepanović: Svi sanjaju olimpijski san

Popularni Šćepo osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu u Malagi, srebro na Evropskom šampionatu u Ajndhovenu, dok je dva puta bio četvrti na Olimpijskim igrama, u Pekingu i Londonu
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 18:10h

Heroj iz Malage, golman crnogorske vaterpolo reprezentacije Miloš Šćepanović, juče je bio gost OŠ „Štampar Makarije“ u Podgorici. U sklopu projekta „Olimpijski san - promocija olimpijskih vrijednosti i ideala“, junak prve zlatne medalje na nekom velikom takmičenju za Crnu Goru, govorio je osnovcima o svojim počecima, debijima za Jadran i reprezentaciju, najvećim uspjesima, najdražoj pobjedi, najtežem porazu, o tome šta za njega znači nastup na Olimpijskim igrama...

„Kada ste naučili da plivate“, bilo je jedno od pitanja, a odgovor Šćepanovića bio je neočekivan, s obzirom na to da je riječ o jednom od najboljih vaterpolo golmana na svijetu.

„Dosta kasno, sa osam godina. To je malo neobično, ali moj reprezentativni kolega i jedan od najboljih vaterpolista svijeta naučio je da pliva još kasnije od mene, sa devet godina“, rekao je Šćepanović.

Popularni Šćepo osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu u Malagi, srebro na Evropskom šampionatu u Ajndhovenu, dok je dva puta bio četvrti na Olimpijskim igrama, u Pekingu i Londonu. Na tim takmičenjima doživio je i najupečatljivije trenutke u karijeri.

„Najdraža pobjeda mi je ona iz Malage, kada smo u finalu savladali Srbiju. Vjerujem da je isti slučaj i sa mojim drugovima iz reprezentacije. Najteži poraz bio je onaj u meču za 3. mjesto na Olimpijskim igrama u Londonu, kada smo poraženi od Srbije i ostali bez bronzane medalje“.

Kao dvostruki učesnik Olimpijskih igara, Šćepanović ima golemo iskustvo na najvećoj svjetskoj smotri.

„Nastup na Olimpijskim igrama je najveći san svakog sportiste. Dolazak u Olimpijsko selo je sam po sebi uspjeh, ne samo za sportiste već i za običnog čovjeka koji to doživi. A kada ste još sportista, pa čak i ostvarite dobar rezultat, onda je to još i značajnije“.

Šćepanović je svoje domaćine informisao da je od početka karijere u Jadranu, da se prije vaterpola bavio karateom, fudbalom i tenisom...

„Je li teško trenirati svaki dan“, bilo je jedno od bezbroj pitanja učenika.

„Nije lako trenirati i kada vam se ne trenira, kada ste manje raspoloženi, kada biste radije izašli vani . Ali, tada je najvažnija podrška porodice, da vam pruže podstrek. A kada dođu dobri rezultati, oni vam daju snagu i volju da nastavite sa radom. Suprotno je kada rezultati izostanu, tada se gubi volja, ali u sportu morate da pobijedite i takve stvari“, istakao je Miloš Šćepanović, kome je domaćin u školi “Štampar Makarije” bila direktorica Zoja Bojanić Lalović.

Projekat "Olimpijski san – promocija olimpijskih vrijednosti i ideala" realizuju: Centar za istraživanje i razvoj sporta (CIRS) i Centar za borbu protiv gojaznosti Crne Gore (CEPROG), u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom (COK).

Projekat se izvodi u osnovnim i srednjim školama Podgorice. Program traje pola godine, a počeo je da se realizuje 1. marta 2013.

Galerija

Bonus video: