Brguljan: Šansa mora da se iskoristi

"Pobjedom nad Hrvatskom u Zagrebu, potom i u Budvi protiv Grka, napravili smo veliki korak i sada ne želimo da to tek tako ispustimo", jasan je Brguljan
54 pregleda 6 komentar(a)
Draško Brguljan, Foto: Aniko Kovač
Draško Brguljan, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 01.02.2013. 13:17h

Prvi dio regularnog dijela Svjetske lige je odrađen bez greške, za mnoge čak i iznad očekivanja, pa su crnogorski vaterpolisti u jasnoj situaciji pred 4. kolo.

Pobjeda u sjutrašnjem meču sa Hrvatskom bi tim Ranka Perovića dovela pred vrata završnice, samo bi trebalo odraditi i meč sa Turskom u posljednjem kolu, dok bi i u slučaju poraza od „barakuda” od najviše dva gola razlike „ajkule” imale poziciju koja ne bi trebalo da unese nemir.

U tom slučaju, aktuelni vicešampion Evrope bi morao i da pobijedi u Atini Grčku, koja je nakon meča u srijedu (izgubila od Hrvata kod kuće) praktično na korak od eliminacije.

San o finalnom turniru Crnoj Gori je omogućio onaj veliki trijumf u Zagrebu 31. oktobra prošle godine rezultatom 13:10...

"Ako budemo previše mislili na tu utakmicu u Zagrebu, vjerovatno nam se loše piše, jer je sada potpuno drugačija situacija. Ne bih rekao da su Hrvati sada nešto jači nego tada ili da smo mi slabiji, već da postoji bitna razlika u samom pristupu meču. Hrvatska nas je tada potcijenila, sjutra sigurno neće", rekao je Draško Brguljan.

I pored činjenice da u goste stiže olimpijski šampion, Crna Gora ne želi da prokocka ovu priliku.

"Ovakva šansa mora da se iskoristi. Iako nam rezultat u Svjetskoj ligi nije bio prioritet pred start takmičenja, sada smo u situaciji da odemo na finalni turnir. Pobjedom nad Hrvatskom u Zagrebu, potom i u Budvi protiv Grka, napravili smo veliki korak i sada ne želimo da to tek tako ispustimo", jasan je Brguljan.

To što Perovićev tim ima i alternativnu varijantu (da izgubi najviše dva razlike) gotovo da ne znači ništa. Brguljan ističe da je „svaka utakmica priča za sebe”.

"Ne želimo da kalkulišemo, jasno je da ćemo igrati na pobjedu. Želimo da već poslije ovog meča završimo priču oko plasmana. Naravno, ne bismo se plasirali matematički i da osvojimo tri boda, ali bi nam bilo dovoljno i da pobijedimo u posljednjem kolu Tursku, a to se ne dovodi u pitanje".

Crna Gora i Hrvatska su u ovom sportu veliki rivali, to ne mijenja ni činjenica da je crnogorski sastav nakon Olimpijskih igara potpuno izmijenjen i „ukrašen” debitantima. Rivalitet ostaje rivalitet...

"Promijenili smo dosta igrača, ali ove dvije reprezentacije i dalje osjećaju veliko rivalstvo. Zato, to što igramo sa Hrvatskom, koja je olimpijski šampion, samo po sebi je dovoljan motiv. U Zagrebu smo ih pobijedili nakon serije poraza, potrudićemo se da sada mi krenemo u niz trijumfa protiv njih", istakao je jedan od najiskusnijih u crnogorskom timu.

Baza je veća nego što se činilo

Crna Gora je u prva tri kola Svjetske lige lansirala čak sedam debitanata (Luka Sekulić, Nikola Marković, Miljan Popović, Nemanja Vico, Radovan Latinović, Saša Mišić i Dejan Lazović) i to je ono što Draško Brguljan vidi kao najveći plus u ovom takmičenju.

"Donekle je napravljena smjena generacija, a kroz ovu Svjetsku ligu se pokazalo da je naša baza mnogo veća nego što se činilo. Svi igrači ravnopravno konkurišu za tim, a mladi su u prethodnim utakmicama dokazali da može da se računa na njih. I realno je očekivati da iz dana u dan dobijaju na samopouzdanju i budu sve bolji", zaključio je Brguljan, član mađarskog Vašaša.

Bonus video: