Usputna stanica do finalnog turnira

Turska će gotovo sigurno samo biti lagano zagrijavanje za dvoboj sa Hrvatskom koji bi mogao i da otkloni sve dileme oko plasmana na finalni turnir Svjetske lige
0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.01.2013. 13:58h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Istanbul - Ako i za jednog protivnika u ovom trenutku može da se kaže da nije ni blizu renomeu i kvalitetu crnogorskih vaterpolista, onda je to večerašnji - Turska će, dakle, gotovo sigurno samo biti lagano zagrijavanje za dvoboj sa Hrvatskom koji bi mogao i da otkloni sve dileme oko plasmana na finalni turnir Svjetske lige.

Ipak, „ajkule“ ne žele da razmišljaju tako nadmeno (iako su Turci Hrvatskoj i Grčkoj u prva dva kola Svjetske lige dali svega pet golova), jer je pristup taj koji mora da bude vrhunski da bi u krajnjem i rezultat odslikao razliku u klasi između dva večerašnja protivnika...

"Svi znaju kolika je razlika između dva tima, tri boda su već upisana, ali mi želimo i da ostavimo dobar utisak. To nam je potrebno, jer kroz ovaj meč se i pripremamo za Hrvate", rekao je Dragan Drašković.

Susret sa slabašnim rivalom omogućava svima u crnogorskom timu da se ranije okrenu meču sa Hrvatskom, koja je, htjeli to igrači da priznaju ili ne, u ovom trenutku prioritet.

"Očekujem pakleno tešku utakmicu, težu nego onu u Zagrebu. Hrvatska će sigurno drugačije pristupiti meču u Kotoru, a i mi smo mlad tim, igramo u izmijenjenom sastavu i oscilacije u igri su normalne", dodao je Drašković.

Kolike su po tvom mišljenju šanse Crne Gore da se domogne finalnog turnira?

"Ne bih govorio u procentima, jer je nezahvalno, ali svakako da je priča o finalnom turniru realna. Najvažnije je da se mi pitamo, to pravo smo stekli ubjedljivom pobjedom u Zagrebu, ali to ne mora ništa da znači. Kada se pogledaju sastavi i kvalitet mislim da je Hrvatska favorit u Kotoru i pritisak je na njoj".

A osjećate li vi pritisak?

"Reprezentacija uvijek ima pritisak dobrih rezultata, jer ga sama sebi stvara. Naravno, sada su se neke stvari promijenile, tim je dosta drugačiji i veliki pritisak i moranje može da nam škodi. Treba mladim igračima omogućiti da odigraju najbolje što znaju, a to se postiže samo ako imaju slobodu".

Koliko na pripremu duela sa „barakudama“ može da utiče to što imate mnogo lakši duel danas nego Hrvatska koja gostuje Grcima?

"To je detalj koji svakako može da bude važan, ali ipak mislim da je Hrvatska dosta iskusna, sastavljena je od igrača koji konstantno igraju jake utakmice svaka tri dana, tako da im nije ni ovo novost. Vjerovatno ćemo mi odmornije ući u derbi, nadam se da ćemo to i iskoristiti".

Crnogorska ekspedicija je, inače, juče nešto poslije 16 časova po lokalnom vremenu sletjela u Istanbul.

Aerodrom „Kemal Ataturk“ nije bio ni izbliza tako spektakularno popunjen i bučan kao sedam dana ranije kada je na njega kročio fudbalski majstor Vesli Snajder - Holanđanina je tada dočekalo gotovo hiljadu navijača Galatasaraja.

Mišić: Srećan sam što sam tu

Saša Mišić večeras debituje za seniorski tim, tri i po godine nakon što je posljednji put nastupio za Crnu Goru na Mediteranskim igrama u Peskari.

Zaobilaznim putem, preko Makedonije, za koju je donedavno nastupao, Mišić je sada dio tima u kojem ima obavezu da na pravi način odmijeni Borisa Zlokovića koji je nakon Olimpijskih igara napustio „ajkule“.

"Naslijedio sam najboljeg, po mom mišljenju Boris je broj jedan kada su centri u pitanju. Drago mi je što sam tu, hvala selektoru Ranku Peroviću na pozivu i daću sve od sebe da se dokažem", rekao je Mišić neposredno pred sinoćnji trening u balon-bazenu u Istanbulu.

A na putu ka dokazivanju ovaj sidraš mađarskog Debrecina ne želi da bira rivale.

"Tursku shvatam najozbiljnije, tako razmišlja i cijeli tim. Sigurno da mislimo na utakmicu sa Hrvatskom, ali smo dovoljno dugo u ovom sportu da znamo da ne smijemo da potcjenjujemo nikoga", kazao je Mišić, koji je 2010. s Katarom osvojio LEN kup.

Četiri lagane pobjede u prošlosti

Crna Gora i Turska su za kratko vrijeme (od sticanja crnogorske nezavisnosti) odigrale četiri međusobna duela. I ni u jednom od njih prema očekivanjima nije bilo problema za sastav koji su vodili Petar Porobić, a potom i Ranko Perović.

Večerašnji rivali su dvije utakmice odigrali u Svjetskoj ligi (u sezoni 2010/11), ali i jednu na velikom takmičenju - bilo je to na Evropskom prvenstvu u Zagrebu koje su „ajkule“ završile na 5. mjestu. Posljednji put Crna Gora i Turska su se sastale u aprilu 2012. u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Stručni štab jači za - psihoterapeuta!

Stručni štab vaterpolo reprezentacije je pred duel sa Turskom dobio i jedno pojačanje - specijalistu za sportsku psihologiju i psihoterapeuta Tanju Mitrović.

Tako su „ajkule“ samo „kopirale“ ostale velike reprezentacije koje odavno imaju osobu koja može da pomogne ekipi a da nije vezana isključivo za vaterpolo sport.

"Pojačao bih stručni štab odavno da sam znao da postoji specijalista za sportsku psihologiju u Crnoj Gori. Ali, ni sada nije kasno. Tanja će pomoći igračima, prije svega kada je u pitanju koncentracija", rekao je selektor Ranko Perović.

Da li to znači da niste zadovoljni koncentracijom ekipe?

"Ne radi se o tome, jednostavno smo sada uradili ono što su druge reprezentacije učinile i ranije. Svakoj ekipi je takva osoba u stručnom štabu bitna i sigurno da će biti od koristi", istakao je Perović.

Bonus video: