"Ajkule" sjutra sa Japanom: Idealan rival za otvaranje F8

Naši vaterpolisti od sjutra do subote učestvuju na finalnom turniru Svjetske lige. Prvi protivnik je Japan od 16.15, a u grupi su još Australija i Mađarska
50 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Drašković SP u Budimpešti, Foto: Beta/AP
Dragan Drašković SP u Budimpešti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.06.2018. 15:09h

Crnogorski vaterpolisti ove sezone učestvuju 10. put u Svjetskoj ligi, a od sjutra do subote će u Budimpešti juriti ukupno petu medalju u ovom takmičenju.

"Ajkule" finalni turnir u glavnom gradu Mađarske otvaraju kao veliki favoriti - rival od 16.15 je Japan, autsajder u grupi A, ali tim koji je ne tako davno, prije pet godina, znao i da pobijedi našu reprezentaciju.

Dogodilo se to 2013. na F8 Svjetske lige u ruskom Čeljabinsku kada su "samuraji" bili bolji poslije peteraca. Tada su i skrenuli pažnju na sebe i najavili da njihov atipičan stil vaterpola, sa malo fizički zahtjevnih duela, ponekad može i da donese rezultat.

"Moramo da budemo maksimalno oprezni. Ne smijemo da opušteno uđemo u meč, jer je Japan nezgodan, ima potpuno drugačiji stil igre od ostalih selekcija na turniru. Favoriti smo, ali to moramo i da dokažemo", rekao jeDragan Drašković.

Rivali timu Vladimira Gojkovića u grupi su još Mađarska, jedan od favorita za titulu, te uvijek opasna Australija, a grupi B se nalaze Hrvatska, Španija, Sjedinjene Američke Države i Kazahstan.

Svih osam timova iz dvije grupe idu u četvrtfinale i sve ekipe će na turniru odigrati po šest utakmica.

"Svjetska liga je pripremni turnir za nas, ali je izuzetno važan i sigurno da želimo da ostvarimo rezultat u Budimpešti. Ovo je prestižno takmičenje i cilj je da uradimo sve da pobijemo u svakoj utakmici", dodao je Drašković.

Krajem mjeseca "ajkule" čekaju i Mediteranske igre u Taragoni, koje će biti generalna proba pred Evropsko prvenstvo koje se od 15. do 28. jula održava u Barseloni.

"Pripreme protiču u najboljem redu. Imaćemo dosta dobrih provjera do Evropskog prvenstva, poslije Svjetske lige imamo i Mediteranske igre... Period priprema je dosta kratak, ali bićemo spremni do Barselone", zaključio je Drašković.

Crna Gora je osvojila Svjetsku ligu 2009. u Podgorici, godinu kasnije je bila drugoplasirana u Nišu, a ima i bronze iz Čelajbinska 2013. i Dubaija 2014.

Sastav Crne Gore za finalni turnir čine: Dejan Lazović, Draško Brguljan, Bojan Banićević, Marko Petković, Stefan Vidović, Đuro Radović, Mlađan Janović, Bogdan Đurđić, Aleksandar Ivović, Saša Mišić,Dragan Drašković, Vladan Spaić i Slaven Kandić.

Bonus video: