Kakav šamar olimpijskom šampionu!

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore tako je potvrdila i da ima devet života – kada je mnogi vide na dnu bazena, ona ispliva i opomene da sa njom šale nema
87 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 17:46h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Zagreb - Prokletstvo je skinuto, Crna Gora je kada se to najmanje očekivalo odigrala spektakularan meč i uzela mjeru Hrvatskoj (13:10).

Dakle, 26 mjeseci je trajala dominacija Hrvatska u mečevima sa “ajkulama”, ali su se od večeras stvari promijenile – vaterpolo sport u našoj zemlji je dokazao da je i dalje živ.

Jer, Crna Gora je u Zagreb otputovala sa tri debitanta, sa svega 12 igrača u sastavu, ali joj to nije smetalo da iznenadi mnoge, a čine se najviše i protivnika, što je bilo ključno, pa i sam rezultat (moglo je biti čak i ubjedljivije) govori sve.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore tako je potvrdila i da ima devet života – kada je mnogi vide na dnu bazena, ona ispliva i opomene da sa njom šale nema.

Jači od svega

Čudan je to bio meč u Zagrebu, iz prostog razloga što je sve bilo na strani protivnika - i domaći bazen, i euforija nakon osvojenog olimpijskog zlata, pa i kvalitet koji, na sreću, nije impresionirao izabranike Ranka Perovića.

Crna Gora je, naime, ovaj meč dobila srcem, motivom do neba u želji da dokaže da i ovaj podmlađeni tim ima klasu, kao i da mu je potrebno vrijeme da ovakvi mečevi prerastu u rutinu.

Djeca bez respekta

Ko je sve falio crnogorskoj reprezentaciji u glavnom gradu Hrvatske pisalo se i danima unazad (braća Janović, Predrag Jokić...), zna se i da iskustvo nije bilo na njenoj strani, ali desilo se upravo ono što je selektor Perović i želio - “mlada garda” nije imala respekt prema olimpijskom šampionu, ekipi u kojoj, istina, jeste bilo korekcija, ali, na primjer, nije nastupio nijedan jedini debitant.

Da li su Hrvati bili iznenađeni predstavom Crne Gore sada je najmanje bitno, ali je činjenica da je sjajan ritam “ajkula” sa samo deset igrača u rotaciji (Draško Brguljan isključen sredinom druge četvrtine sa pravom zamjene), potpuno poremetio domaćina koji je često izgledao nemoćno u napadu, ali i zbunjeno u odbrani.

Na kraju, Crna Gora je preživjela seriju od 4:0 od Hrvatske (tada je domaćin poveo sa 8:6), a onda regovala kao veliki tim – postigla pet golova u posljednjoj dionici (iskoristila četiri od pet napada sa igračem više) i zatvorila meč. Čak je moglo da bude i ubjedljivije da je Crna Gora posljednji napad sa igračem više odigrala strpljivije.

Simbolika bazena na Savi

Tako je simbolika bazena na Savi učinila svoje, jer je naš tim baš na njemu posljednji put pobijedio Hrvatsku. Tada je, istina, to bilo na mnogo većem nivou (Evropsko prvenstvo), ali ni ovo nije ni malo za potcjenjivanje. Sve ostalo je istorija, za nju su se pobrinuli neustrašivi Antonio Petrović, svemogući Miloš Šćepanović, najbolji bek na svijetu Aleksandar Ivović i mladi asovi koji tek dolaze. I valjda će proći mnogo manje vremena (narednu utakmicu Crna Gora i Hrvatska igraju već u januaru naredne godine u Svjetskoj ligi), pa da “barakude” opet padnu...

Ovacije Ratku Rudiću

Iskusni stručnjak Ratko Rudić, koji je Hrvatsku kao selektor vodio do brojnih medalja, večeras je dočekan ovacijama na bazenu u Zagrebu.

Rudić je od strane Hrvatskog vaterpolo saveza dobio priznanje za uspjehe, kao poklon je dobio i sliku, prije nego je uživo posmatrao kako Crna Gora gazi njegove bivše izabranike.

Ivica Tucak je Rudića zamijenio na klupi prošlog mjeseca, nakon što je iskusni stručnjak odlučio da napusti kormilo reprezentacije.

Rudić, međutim, nije rekao zbogom vaterpolu, jer od trenutka kada je kormilo prepustio Tucaku, obavlja funkciju direktora svih reprezentacija u Hrvatskom vaterpolo savezu.

Hrvatska – Crna Gora 10:13 (2:3, 2:3, 4:2, 2:5)

Zagreb – Bazen na Savi. Gledalaca: 1.000. Sudije: Bender (Njemačka), Severo (Italija). Igrač više: Hrvatska 9 (3), Crna Gora 7 (5). Peterci: Hrvatska 4 (4), Crna Gora 1 (1).

Hrvatska: Pavić (pet odbrana), Lončar, Vukičević, Krapić, Joković 3, Buljubašić, Muslim 1, Bušlje, Sukno 4, Dobud 1, Šetka, Obradović 1, Bijač.

Crna Gora: Šćepanović (devet odbrana), Dr. Brguljan, Pasković 1, Petrović 3, Vico, Latinović, Drašković 2, Sekulić 2, Ivović 2, Da. Brguljan 1, Klikovac 1, Čučković.

Galerija

Bonus video: