Ivović: Neophodno je da mlađi dobiju šansu

"Bitno je da se ekipa podmladi, to je jednostavno neophodno, vidite da i nema dosta igrača koji su nastupali na Olimpijskim igrama u Londonu", rekao je Aleksandar Ivović
170 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Ivović, Foto: Beta/AP
Aleksandar Ivović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.10.2012. 09:28h

Prvi zvanični meč poslije Olimpijskih igara crnogorski vaterpolisti igraju protiv najtežeg mogućeg protivnika u ovom trenutku - rival je Hrvatska, aktuelni olimpijski šampion, ali i branilac trofeja u Svjetskoj ligi.

Sa podmlađenim timom, i što je jednako važno, sa samo šest igrača koji su bili u sastavu u Londonu, Ranko Perović je sinoćnjim treningom u Kotoru označio i novi ciklus crnogorske reprezentacije i početak jedinog puta kojim bi "ajkule" mogle da sačuvaju rejting, jer iskusnijima vrijeme prolazi, a mladi moraju da pokažu da su garancija za budućnost.

"Smatram da je ovo prava provjera za mlađe igrače, jer je Hrvatska, kao olimpijski šampion, sigurno veliki motiv. Bitno je da se ekipa podmladi, to je jednostavno neophodno, vidite da i nema dosta igrača koji su nastupali na Olimpijskim igrama u Londonu", rekao je Aleksandar Ivović.

Popularni Leka je samim tim spreman i da preuzme ulogu lidera u timu, jer je jedini igrač u ovoj ekipi koji je nastupio na svim velikim takmičenjima od postojanja reprezentacije.

"Mi stariji, tačnije, iskusniji igrači u reprezentaciji moramo da učinimo sve da debitantima olakšamo situaciju, da ih opustimo kako bi igrali najbolje što mogu. Vrijeme je da proširimo bazu, da vidimo na koga možemo da računamo, jer je evidentno da smo u deficitu s mladim igračima", jasan je Ivović.

Ivović je od ove sezone član dubrovačkog Juga, za koji igra veći broj hrvatskih reprezentativaca i ističe da i u taboru "barakuda" znaju da je Crna Gora promijenila mnogo.

"Hrvati su u posljednjih mjesec preokupirani sami sobom, došlo je do promjene selektora, Miho Bošković i Damir Burić su se privremeno povukli od reprezentacije, što je podiglo dosta prašine. Ipak, u toku su da smo podmladili tim, iako većinu igrača poznaju", kazao je Ivović.

Od stare garde golmana ostao je najmlađi - Miloš Šćepanović. Golman Jadrana i junak iz Malage podržava odluku stručnog štaba da ovu Svjetsku ligu iskoristi za podmlađivanje. U grupi s Crnom Gorom i Hrvatskom su još i Turska i Grčka, koja je naredni protivnik (3. novembra u Budvi).

"To je prava stvar, jer je završen jedan olimpijski ciklus i po prirodi stvari dolazi do promjena u gotovo svakoj reprezentaciji. Mladi igrači su sada nosioci igre u našim klubovima i sada treba da počnu da se dokazuju i u reprezentaciji. Oni su budućnost našeg vaterpola, a vrlo brzo ćemo znati i da li je ta budućnost svijetla", istakao je čuvar mreže "ajkula".

Šćepanović je, uz Antonija Petrovića, najstariji član ove ekipe (obojica su nedavno napunili 30 godina).

- Neozbiljno je prijetiti Hrvatskoj kad smo u ovakvom sastavu, bez velikog broja igrača iz Londona, kao i bez Nikole Vukčevića koji se povrijedio. Rezultat ne treba da pravi pritisak na ovu ekipu - zaključio je Šćepanović.

Vukčevi ne putuje

Selektor Ranko Perović protiv Hrvatske na startu Svjetske lige neće moći da računa na Nikolu Vukčevića, koji je otpao zbog povrede prepone.

Pored centra Budve, u ovom momentu su prekobrojni i Aleksandar Radović, Miljan Popović, Nikola Marković (svi zbog povreda), kao i golman Primorca Aleksandro Kralj.

U Zagreb je krenulo 13 igrača, među kojima su - golmani: Miloš Šćepanović, Dejan Lazović.

Bekovi: Antonio Petrović, Dragan Drašković, Uroš Čučković, Aleksandar Ivović, Radovan Latinović.

Spoljnji: Vjekoslav Pasković, Darko Brguljan, Draško Brguljan, Luka Sekulić.

Centri: Filip Klikovac, Nemanja Vico.

Promjene i u Hrvatskoj

Novi selektor Hrvatske Ivica Tucak je za ovu akciju prilično kombinovao.

Ali, bivši trener Jadrana je na to bio i bio prinuđen, jer su se Igor Hinić, Frano Vićan i Damir Barać oprostili od reprezentacije nakon Igara u Londonu, a Damir Burić i Miho Bošković su se privremeno povukli...

Na Tucakovom spisku za utakmice sa Crnom Gorom i Turskom se nalaze: Josip Pavić, Marko Bijač, Duje Jelovina, Nikša Dobud, Fran Paškvalin, Ivan Krapić, Andro Bušlje, Ivan Buljubašić, Luka Lončar, Marko Macan, Maro Joković, Paolo Obradović, Anđelo Šetka, Kristijan Milaković, Sandro Sukno, Petar Muslim, Ante Vukičević i Luka Bukić.

Bonus video: