Kad neće u Evroligu, Evropa zatvorila vrata

Došlo je vrijeme da se ljubitelji našeg najtrofejnijeg sporta od sticanja nezavisnosti pripreme za vjerovatno najdosadniju sezonu u istoriji - nijedan klub neće igrati evropska takmičenja!
54 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 15:58h

I dok Crna Gora tuguje što vaterpolisti nijesu donijeli bronzu iz Londona, baza reprezentacije, ono što bi u budućnosti trebalo da iznjedri nove Gojkoviće Jokiće, Janoviće... - crnogorski klupski vaterpolo - pao je na najniže grane.

Došlo je vrijeme da se ljubitelji našeg najtrofejnijeg sporta od sticanja nezavisnosti pripreme za vjerovatno najdosadniju sezonu u istoriji - nijedan klub neće igrati evropska takmičenja! Svaki od njih je ili pred bankrotom ili jedva sastavlja kraj s krajem, pa samim tim ni ambicije gotovo da ne postoje.

Crna Gora je na kraju prošle sezone zaslužila da ima tri predstavnika u Evroligi (dva direktno, jednog u kvalifikacijama), ali to je samo bila optička varka, jer će to takmičenje (kako god izgledalo u ovom trenutku) narednih 12 mjeseci zaobići naše bazene...

OSVETA LEN-a

Zbog lošeg finansijskog stanja klubovi su otkazali nastup u elitnom tamičenju, a oni koji su poželjeli da igraju Kup Evrope dobili su odgovor od Međunarodne plivačke organizacije (LEN): "To nije moguće".

Jasno je da se LEN na neki način sveti savezima koji su pokušali da osnuju Superligu, koja nije planirana pod njegovim okriljem, pa su zato rekli: "Ako ne želite u Evroligu, ne trebate nam ni u Kupu".

Zato je i došlo do slučaja "Volpi", koji je brzo nakon "kraha Superlige" prestao da finansira Pro Reko, zato nijedan italijanski klub (izuzetak je Savona, koja nastupa u Kupu Evrope) naredne sezone neće igrati Evropu, kao ni hrvatski Mladost i Primorje, dok je pitanje šta će biti s Mađarima.

Takav trend je morao da zahvati i Crnu Goru, čiji se klubovi odavno dave u problemima.

"Crnogorski klubovi su u finansijskim problemima, a i procijenjeno je da sa ekipama koje posjeduju ne mogu da budu konkurentni u Evroligi. Da su mogli da igraju Evroligu, problema ne bi bilo, ali Kup Evrope im nije dozvoljen, LEN je tako odlučio", rekao je generalni sekretar Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Dejan Adžić.

BUDVA: Nije nam dozvoljeno

Da je LEN stopirao Kup Evrope našim klubovima, potvrđeno je i iz Budve.

"Nismo mogli da se prijavimo za Evroligu, jer jednostavno nemamo para za to takmičenje. U Evroligi je došlo do reorganizacije, potrebno je mnogo više para za putovanja nego što je bio slučaj do sada i nismo to mogli da riješimo. Kup Evrope? Željeli smo da se prijavimo, ali nam nije dozvoljeno", kazao je sportski direktor Budve Srećko Uskoković.

To, međutim, nije jedini problem Budvana.

"I budžet grada Budve za sport je manji ove sezone. Zatvoren nam je i bazen, a Evroliga počinje 24. septembra. Tako da nije samo problem takmičenja, više je problem organizacije", istakao je Uskoković.

JEDINO je Kataro mogao u Kup Evrope

LEN je, dakle, odbio tri crnogorska kluba koja su željela da igraju Kup Evrope, a onaj koji je na osnovu rezultata prošle sezone zaslužio da igra ovo takmičenje se nije ni prijavio - u pitanju je Kataro, koji je prije samo dvije godine osvojio to takmičenje!

Najmlađi crnogorski klub je sezonu završio na 4. mjestu koje garantuje nastup u manjem evropskom takmičenju.

Tako je Primorac, nakon što je zbog velikih finansijskih i problema u igračkom kadru, zatražio da zauzme to mjesto.

"Smatrali smo da bi Kup Evrope bilo takmičenje po mjeri, ali su nam iz LEN-a saopštili da nemamo pravo da tražimo mjesto, već samo klubovi koje ta pozicija sljeduje na osnovu rezultata", rekao je sportski direktor Primorca Dragan Samardžić.

Dakle, ostali smo bez Evrope, nakon sezona u kojima smo imali i prvaka Starog kontinenta (potom i viceprvaka), osvajača LEN kupa (sada je to Kup Evrope), te učesnika fajnl-fora...

Jasno je da je crnogorski klupski vaterpolo dotakao dno, ovog puta ne samo jedan klub.

Ovog puta je propast totalna...

Galerija

Bonus video: