Perović: Još je "vruće" da bih nešto pametno rekao

"Razočaranje je veliko, ne toliko konačnim rezultatom, nego zato što smo izgubili utakmicu za medalju na najgori mogući način", kaže Perović
28 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 09:03h

Bili su na vratima raja, na pragu krune karijere, nadomak olimpijske medalje. Ali, zla sudbina se nastavila, posljednja četvrtina utakmice za bronzu otjerala je crnogorske vaterpoliste u pakao i ostavila ih bez toliko željenog odličja.

Kao i prije četiri godine u Pekingu, "ajkule" su zauzele četvrto mjesto. Zapravo, izgubile su prvo, drugo ili treće. Smrknuta lica najboljih crnogorskih vaterpolista, junaka iz Malage 2008, na aerodromu Getvik, pokazivala su koliko su razočarani, koliko im je teško da se pomire sa činjenicom da su u meču sa Srbijom poraženi iako su šest minuta prije kraja vodili 11:8.

Ni poslije (ne)prespavane noći, selektor Ranko Perović nije mogao detaljnije da analizira utakmicu sa "delfinima" i utvrdi kako su njegovi puleni "prosuli" onakvu prednost.

"Još dugo ću premotavati film i razmišljati kako se to desilo. Razočaranje je veliko, ne toliko konačnim rezultatom, nego zato što smo izgubili utakmicu za medalju na najgori mogući način. Još je rano za bilo kakve analize. Mislim da smo imali šansu, ali u odlučujućim trenucima nijesmo imali sreće. Ne bih se baš na sreću oslanjao, mislim da nijesmo bili dovoljno skoncentrisani u finišu i da smo morali ranije da "zatvorimo" utakmicu. Nešto specijalno sada pričati je teško, nemam riječi da opišem sve jer je na najteži mogući način izgubljena medalja", kaže Perović.

Crna Gora nije imala oscilacije samo protiv Srbije. U četvrtfinalu protiv Španije činilo se da je sve gotovo kada su "ajkule" povele 10:6, ali je "furija" prišla na 10:9. Tada je Nikola Janović smirio tenzije i 97 sekundi prije kraja osigurao prolaz u polufinale.

A onda je u polufinalu protiv Hrvatske Aleksandar Ivović pogodio već u prvom napadu, potom su Perovićevi puleni imali nekoliko prilika da povedu i 2:0 ili 3:0 ali su potom odjednom stali. "Barakude" su povele 5:1, finale je izmaklo. Najgori period "praznog hoda" bio, ipak, u nevjerovatnom meču za treće mjesto.

"To je za neku dublju analizu koja mora da se napravi. Sada je još "vruće", rano da bih nešto pametno rekao. Jednostavno nijesmo uspjeli razočaranje je ogromno. Ne znam šta bih drugo rekao u ovom trenutku", dodaje selektor.

Perović je pred polufinale produžio ugovor sa Vaterpolo savezom Crne Gore do 2016. godine, to jest do Olimpijskim igara u Riju. Ova generacija propustila je dvije šanse da osvoji olimpijsku medalju i vjerovatno dosta ovih momaka neće ni biti u konkurenciji za četiri godine, a mlađih, nažalost. nema...

"Rano je da se sada nešto lomi preko koljena. Treba da se ohlade glave, da se sumiraju rezultati i da vidimo na čemu smo. Sigurno je da ova ekipa neće biti u Rio de Žaneiru a vidjećemo kako će sve to ići", zaključio je Perović.

Možda je do našeg mentaliteta

Nakon poraza od Srbije, Perović se u nevjerici uhvatio za glavu, oči su mu bile pune suza vjerovatno je do sinoć hiljadu puta vratio film sa utakmice i pomislio šta je mogao da uradi drugačije.

"Sada nije momenat da razmišljam da li sam mogao nešto da uradim drugačije. U toku priprema koje smo, po mom mišljenju, odradili na najbolji mogući način. Mislim da smo fizički bili itekako spremni, a možda je sve ovo stvar našeg mentaliteta, da jednostavno poslije velikog vođstva stanemo, da čuvamo rezultat. Nemam pojma, sve je sada otvoreno, rano je da dam neki sud. Mora da prođe neko vrijeme, da se sve slegne, da vidimo šta i kako", kaže Perović.

Galerija

Bonus video: