Obratiti pažnju na mlađe generacije

"Sport je nešto najljepše čime čovjek može da se bavi. On pomaže da čovjek izgradi ličnost, karakter, da nauči da se bori i pobjeđuje", počeo je Janović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 15:37h

„Želja nam je da spajamo struku i nauku, jer jedino na taj način sport u Crnoj Gori može ići uzlaznom linijom“, kazao je docent dr Jovica Petković, rukovodilac osnovnih i specijalističkih studija na nikšićkom Fakultetu za sport.

To je i bio jedan od razloga što je juče gost Fakulteta bio Nikola Janović, kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore.

U svečanoj sali, koja je bila mala da primi sve zainteresovane studente, Janović je održao jednočasovno predavanje koncipirano na pitanjima i odgovorima.

A studente treće godine studijskog programa fizička kultura interesovalo je sve - od ishrane, treninga, napora i odricanja koje profesionalni sport sa sobom nosi, do toga koje benefite on pruža, koje su nezgodne reprezentacije, a ko su grubi igrači.

"Sport je nešto najljepše čime čovjek može da se bavi. On pomaže da čovjek izgradi ličnost, karakter, da nauči da se bori i pobjeđuje", počeo je Janović.

Onda je uslijedila priča o tome da jesmo brojčano mali, ali da to ne treba da nam bude izgovor da ne možemo da postignemo više, jer se uvijek mogu postići bolji rezultati, posebno za naciju koja je „izuzetno sportska“, a crnogorska to jeste. Ali, da bi ti rezultati bili bolji, da bi bilo koji sport, a posebno vaterpolo, imao nasljednike potrebno je više pažnje posvetiti generacijama koje dolaze, što u Crnoj Gori nije slučaj.

"Veliki problem u vaterpolu je što se mlađim generacijama poklanja malo pažnje i sa mlađim kategorijama često rade nestručni treneri. Kao da su stručnjaci rezervisani za prvi tim, pa onda kada ti mladi dođu do prvog tima često se desi da odustanu jer sa njima nijesu radili kvalitetni stručnjaci pa nijesu spremni da ponesu teret koji profesionalno bavljenje sportom nosi sa sobom", istakao je čovjek koji je ove godine sa reprezentacijom osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu.

Pripreme za Olimpijske igre počinju u Budvi, jer nažalost, kako Janović u šali reče, vaterpolisti ne mogu da čekaju da se podgorički bazeni napune vodom.

Do detalja je objasnio „veliko sportsko srce“, naporne treninge i režim ishrane, ali i profesionalizam i borbenost njegovi saigrača, posebno golmana Miloša Šćepanovića.

"Što se tiče grubosti u svakoj reprezentaciji imate po- nekog igrača koji je posebno grub. Mađari su najgrublja reprezentacija, a reprezentativac Srbije Vanja Udovičić je dosta grub u igri, ali ono u čemu je njegova veličina je što isto tako trpi grubost od strane drugog igrača", kazao je Janović, šaleći se da je grubost strana crnogorskim reprezentativcima.

Janović je završio pomorski menadžment i upisao je magistarske studije. Siguran je da će nakon igračke karijere ostati u sportu, ali za sada ne zna da li će to biti posao trenera, koji ga trenutno ne interesuje mnogo.

Kad vas Australijanci i Amerikanci umore, ne znate na koji gol da idete

Studente je interesovalo zašto uvijek vaterpolisti Crne Gore „muku muče“ sa Australijancima i Amerikancima, iako su Mađarska, Srbija ili Hrvatska mnogo jače ekipe, pa sa njima često lakše izađu na kraj.

"Mađari, Srbi, Hrvati, kao i mi, dobri su u tehničkom smislu, što nije slučaj sa Australjancima i Amerikancima. Ali zato se u njihovim zemljama velika pažnja posvećuje fizičkoj izdržljivosti, pa oni dođu tako spremni da vas umore prve tri četvrtine da u posljednjoj ne znate na koji gol treba da idete", figurativno je objasnio stariji od braće Janović.

Galerija

Bonus video: