Odlazak u Jug je bio pun pogodak

"Sezona je na kraju proglašena uspješnom, titula prvaka Hrvatske je od starta bila cilj, prvenstvo nam je bilo najvažnije", rekao je Janović...
2 komentar(a)
Janović, Foto: Vesko Belojević
Janović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.05.2012. 10:28h

Jug je četvrtu godinu zaredom postao prvak Hrvatske, a ove sezone je trofeju mogao da se raduje i Nikola Janović, prvi crnogorski vaterpolista koji je nakon ratnih dešavanja zaigrao za dubrovački klub.

Kapiten vaterpolo reprezentacije sumira utiske nakon prve godine u Jugu (prije nekoliko dana je dogovorena saradnja na još 12 mjeseci) i ističe da su ispunjeni ciljevi koji su postavljeni pred početak sezone.

"Sezona je na kraju proglašena uspješnom, titula prvaka Hrvatske je od starta bila cilj, prvenstvo nam je bilo najvažnije. Imali smo i ambicije da odemo na fajnl-for Evrolige, ali smo stali u četvrtfinalu. Sve u svemu, u klubu su zadovoljni", rekao je Janović.

Evroliga je, čini se, ostala jedina mrlja, jer je Jug već bio viđen učesnik finalnog tunira. Ipak, na putu do Oradee se ispriječio mađarski Vašaš za koji nastupa Draško Brguljan.

"Imali smo četiri gola prednosti pred revanš, ali je u Budimpešti sve od starta bilo veoma loše. Ne znam šta se desilo, možda je do izražaja došlo i to što su sastavu imamo dosta velikih igrača, igralo se pomalo i ležerno, opuštenije. Dosta stvari nije išlo u tom revanšu... Zato smo i eliminisani. Vašaš je, s druge strane, tipičan mađarski predstavnik, uvijek igra na gol više. Imali smo i ovako dobru sezonu - u suštini smo jedino protiv Vašaša u Mađarskoj i Mladosti u finalu Kupa odigrali loše utakmice", kaže stariji od braće Janović.

Bivši as Jadrana je u finalnoj seriji (Primorje savladano sa 3:0 u pobjedama) bio najbolji strijelac sa 10 golova. I ne samo to, u prvoj i trećoj utakmici je postizao pobjedonosne pogotka za tim iz Gruža.

"Zadovoljan sam igrom tokom cijele sezone, pogotovo u finalnoj seriji protiv Primorja. Posebno mi je bilo drago kada sam, nakon što smo osvojili titulu, od navijača saznao da je Jugu to jubilarni 50. trofej u istoriji".

Zbog svega toga, nema sumnje da je odlazak u Jug bio ispravna odluka.

"Bio je pun pogodak. Jug je zaista veliki klub, institucija, to se vidi i po organizaciji. Radi se veoma ozbiljno. U Dubrovniku ima mnogo sportskih kolektiva, ali nijedan nije kao Jug, mislim da su svi ostali i drugoligaši u ovom trenutku", zaključio je Janović.

Fatović i ekipa su se bili zasitili

Jug je usred sezone promijenio trenera - Elvisa Fatovića je na klupi zamijenio Veselin Đuho, stručnjak koji je sa ovim klubom bio i prvak Evrope 2001. godine.

"Fatović je otišao iz Juga poslije četiri godine, možda je došlo i do zasićenja između njega i ekipe nakon toliko vremena. Lično sam s njim imao nekoliko mjeseci odličnu saradnju, kao i sa Đuhom sada. Đuho je, inače, Dubrovčanin, čovjek koji poznaje sistem u Jugu, nije imao nikakvih problema da se uklopi", rekao je Janović.

Znamo šta nas čeka u Londonu

Janović trenutno odmara od naporne sezone i čeka pripreme reprezentacije koje počinju 14. maja.

"Dosta se od nas očekuje, poslije Ajndhovena i Edmontona svi vjeruju nas, a i mi se nadamo da možemo da ponovimo takve rezultate. Predstoje nam teške pripreme, ali to je normalno, jer nam slijede Olimpijske igre. Motiva ne može da fali i nema potrebe da krijemo - cilj je medalja u Londonu", ističe Janović.

Prošle subote je obavljen žrijeb za olimpijski turnir - Crna Gora će igrati u grupi sa Srbijom, Mađarskom, SAD, Rumunijom i Velikom Britanijom.

"I bilo je jasno da nas čeka teška grupa, a i nismo navikli na drugačije do sada. Na velikim takmičenjima odlučuju nijanse, mala je razlika od prvog do petog ili šestog mjesta. Naruku nam ne ide ni raspored u grupi, jer igramo u prva tri kola sa SAD, Mađarskom i Srbijom. Zato moramo da budemo spremni na najteže od samog starta", kazao je Janović.

Bonus video: