Darko Brguljan: Igram najbolji vaterpolo u karijeri

Crnogorski vaterpolista Darko Brguljan za "Vijesti" priča o sezoni u njemačkom Hanoveru, tituli prvog strijelca Lige šampiona, o tome što ga nema u reprezentaciji nakon sukoba sa selektorom Vladimirom Gojkovićem...
426 pregleda 7 komentar(a)
Darko Brguljan Hanover, Foto: Dwl.de
Darko Brguljan Hanover, Foto: Dwl.de
Ažurirano: 21.05.2018. 11:14h

Njemački Hanover je ove sezone igrao Ligu šampiona, u žestokoj konkurenciji nije bilo realno da se domogne finalnog turnira u Đenovi, ali može da se pohvali da ima najboljeg strijelca u elitnom evropskom takmičenju.

Njime može da se pohvali i crnogorski vaterpolo - Darko Brguljan je sa 42 gola na 14 utakmica grupne faze ugrabio nagradu ispred velikog broja majstora ovog sporta poput Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Aleksandra Ivovića, Mara Jokovića, Ćavija Garsije...

Hanover je u grupi A bio šestoplasirani, a plasman na F8 su ostvarili Olimpijakos, Jug, Barseloneta i Breša čiju kapicu nose naši Mlađan Janović, Vjekoslav Pasković i Nikola Vukčević.

"Imamo odličnu sezonu, svi u klubu su zadovoljni. Osvojili smo Kup i Superkup Njemačke, a nadam se i da ćemo prvenstvo u kojem nas čekaju finalni dueli protiv Špandaua, koji je ozbiljan protivnik. Što se tiče Lige šampiona, nismo imali sreće u žrijebu i vidjelo se da nam nedostaje iskustva i određenog kvaliteta da se borimo s velikanima", rekao je Brguljan i dodao:

"Svojim igranjem sam prezadovoljan. Ovo mi je sigurno najbolja sezona u karijeri i drago mi je da se višegodišnji trud isplatio. Uživam u svemu i ovo mi je bez sumnje najbolji period", jasan je bivši prvak Evrope sa Primorcem.

Fali, ipak, nešto. Nezaobilazna tema je reprezentacija - Brguljan se ne nalazi na spisku kandidata za Evropsko prvenstvo u Barseloni nakon što se prošle godine tokom SP u Budimpešti sukobio sa selektorom Vladimirom Gojkovićem.

"Na pitanje zašto me nema, ja ne mogu da ponudim odgovor. Kao što sam rekao, igram sezonu karijere, ako to nije dovoljno da budem pozvan - onda prihvatam. U svakom slučaju, imao sam pozitivne razgovore sa ljudima iz Vaterpolo saveza i složili smo se oko toga kako reprezentacija treba da izgleda u budućnosti. Tako da očekujem da se na nacionalni tim gleda kako i zaslužuje. Nadam se da ćemo napraviti sistem i vratiti kult koji već neko vrijeme nemamo. Za reprezentaciju uvijek treba da igraju najbolji, a ne da ona služi za ostvarivanje ciljeva pojedinaca", ističe Brguljan.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo, Crna Gora će u Barseloni biti jača - u reprezentaciji su ponovo Aleksandar Ivović i Mlađan Janović.

"Mislim da Crna Gora mora da juri medalju u Barseloni. Žalim što ni ove godine reprezentacija nije kompletna, jer vjerujem da bismo čak mogli da napadnemo i zlato. Medalja treba da bude cilj i jedino ona predstavlja uspjeh".

Vraćamo se na početak priče i Hanoveru, u kojem igraju i naši Predrag Jokić, Aleksandar Radović i Luka Sekulić.

"Ostajem u Hanoveru sigurno još narednu sezonu, a onda ćemo vidjeti šta dalje. Klub je pokazao interesovanje da produžimo ugovor, zainteresovan sam i ja. Svakako ima vremena da pričamo o tome", zaključio je Brguljan.

Bazen u Kotoru najtužnija priča crnogorskog sporta

Primorac, matični klub Darka Brguljana, i Kataro, prošle sezone su domaće mečeve igrali u Budvi. Kako stvari stoje, isto će biti i naredne sezone, jer se kasni s rekonstrukcijom bazena "Nikša Bućin".

Situacija u drevnom gradu nije dobra, ne pomažu ni protesti građana i legendi ovog sporta, niti se nazire rješenje...

"Mislim da je kotorski bazen trenutno najtužnija priča crnogorskog sporta. Odrastao sam na tom bazenu i razočaran sam sadašnjim stanjem. Takav rasadnik talenata kakav je Kotor da više od godinu nema bazen je tužno, a još je tužnije što se i ne nagovještava da će se nešto brzo riješiti. Između Kotora i vaterpolo sporta stoji znak jednakosti i nešto mora da se mijenja, jer naš grad sa i bez bazena “Nikša Bućin” nije isti. Podržavam proteste građana i molim ih da nastave da se bore, a nadam se i da će nadležni pomoći da se problem što prije riješi", rekao je Brguljan.

Pro Reko veliki favorit za evropsku titulu

Od 7. do 9. juna se u Đenovi održava finalni turnir Lige šampiona.

Na njemu će učestvovati Olimpijakos, Jug, Barseloneta i Breša iz grupe A, te Pro Reko, Eger, Solnok i Špandau iz grupe B u kojoj je bio i crnogorski predstavnik Jadran Carine.

"Bez dileme, Pro Reko je veliki favorit. Posljednje dvije godine u Budimpešti im je “bježao” trofej, sada su organizatori u Đenovi i Italijani će uraditi sve da dođu do titule. Reko ima vrhunski tim i ne znam kada će opet biti šampion ako to ne uradi ove sezone", naveo je Brguljan.