Crna Gora savladala Grčku nakon produžetaka

"Ajkule" su gubile i sa 6:1 u drugoj četvrtini, ali su nakon dodatnih šest minuta slavile i došle do finala. Gol odluke dao je Boris Zloković 40 sekundi prije kraja...
101 pregleda 0 komentar(a)
Mlađan Janović, Foto: Aniko Kovač
Mlađan Janović, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 07.04.2012. 23:34h

Specijalno za "Vijesti"

Od 1:6 do 13:12, poslije produžetaka! Crna Gora i Grčka odigrale su najdramatičniju utakmicu u Edmontonu.

Vidjeli smo meč koji je mogao da zadovolji, posebno u drugom dijelu, najveće sladokusce. Grci su maksimalno iskoristili startnu ležernost naše reprezentacije i poslije vođstva od 2:0 u prvoj četvrtini, nastavili sa serijom 4:0 u prvih pet minuta druge četvrtine i tako došli do skoro nevjerovatnih 6:1.

Tada je Ranko Perović tajm-autom, pokazalo se u nastavku, uspio da ekipu trgne iz dremeža, pa su Crnogorci za samo 75 sekundi postigli tri gola i na kraju druge četvrtine bilo je podnošljivih 7:5 za Helene.

Poslije našeg 5. pogotka iz peterca golman Delijanis je dugo protestovao. Smatrao je da nije skrivio peterac, a sudija Gomes je procijenio da je grčki golman u stvari kod našeg napada prije peterca „potopio go”.

Taj žetoki verbalni duel je završen crvenim kartonom za grčkog golmana, ali njegova zamjena Karampecos takođe bio vrlo siguran...

Crna Gora je prvi put izjednačila tek u 5. minutu treće četvrtine (Nikola Janović sa igračem više 8:8), a prvi put povela 10:9 (Mlađan Janović šut sa osam metara) u 29.minutu susreta. Činilo se da će tako i ostati, pogotovo poslije tri fenomenalne intervencije Miloša Šćepanovića.

Ipak, minut i 24 sekunde prije kraja Grci su iz kontre golom centra Jorgosa Afrudakisa izjednačili na 10:10. U preostalom vremenu Crna Gora nije iskoristila igrača više, a u poslednjem napadu u regularnom toku dvojica grčkih vaterpolista su prosto nokautirala Nikolu Janovića na pet metara od gola, ali sudije su se pravile da to ne vide...

Produžeci su donijeli dramu na kvadrat: u prvom Grci su poveli 2:1, a u drugom 1.51 prije kraja Vladimir Gojković je izjednačio (12:12).

I da ukupan sportski doživljaj bude kompletan pobrinuli su se Gojković i Boris Zloković 40 sekundi prije kraja drugog produžetka kad je Gojković maestralnim dodavanjem, a stameni centar na samo sebi svojstven način savladao grčkog golmana za konačan rezultat.

Crna Gora -Grčka 13:12 (0:2, 5:5, 3:1, 2:2; 1:2, 2:0)

Edmonton -Plivalište „Kingsmen”.Gledalaca: 300. Sudije: Terpenka (Kanada), Gomes (Italija). Igrač više: Crna Gora 11 (5), Grčka 13 (7). Peterci: Crna Gora 3 (3), Grčka 1 (1).

Crna Gora: Šćepanović (14 odbrana), Brguljan, Pasković 1, Petrović, Klikovac, Radović 2, M. Janović 5, N. Janović 2, Ivović 1, Zloković 1, Gojković 1, Jokić, Radić.

Grčka: Delijanis (šest odbrana), Milonakis 1, Miralis 1, Kokinakis, Hadžiteodoru, Teodorupulos 1, H. Afrudakis 1, Delakas 1, J. Afrudakić 1, Funtulis 4, Muritis 2, Vulgarakis, Karampecos (šest odbrana).

Bonus video: