„Ajkule” bez prava na grešku

„Nekoliko takmičenja smo igrali u grču, sada smo skinuli teret. Medalja iz Ajndhovena je jako bitna, postali smo pravi tim, a to je jedini put do uspjeha”, istakao je Draško Brguljan
0 komentar(a)
Draško Brguljan, Foto: Aniko Kovač
Draško Brguljan, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 31.03.2012. 09:10h

Posrtanja na Svjetskom prvenstvu u Šangaju i Svjetskoj ligi u Firenci prošle godine učinila su da Crna Gora za plasman na Olimpijske igre u Londonu čeka posljednju šansu.

Gotovo sve velike reprezentacije su već u Londonu, a crnogorski vaterpolisti da bi se pridružili velikanima, moraju da riješe stvari sa objektivno slabijim selekcijama.

U Edmontonu sjutra počinje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre i Crna Gora mora da osvoji jedno od prva četiri mjesta kako bi ljeto koje je pred nama dočekala euforično čekajući odlazak na najmasovnije svjetsko takmičenje. Drugo u kratkoj istoriji...

Prvi meč na turniru Crna Gora igra sjutra veče (20.30 po crnogorskom vremenu), a rival je Holandija, autsajder u grupi i ekipa koja i nema posebne ambicije u Kanadi.

„Sada je vrijeme da krunišemo sve što smo radili do sada i da obezbijedimo Olimpijske igre, gdje nam je objektivno i mjesto. Niko od nas i ne pomišlja da se neće naći u Londonu na ljeto”, rekao je Draško Brguljan.

Koliko god da su crnogorski vaterpolisti oprezni pred mečeve koji ih očekuju, uloga favorita je neizbježna, jer Crna Gora je aktuelni evropski vicešampion, rivali za prva četiri mjesta su joj ekipe koje su u Ajndhovenu znale da naprave iznenađenja poput Njemačke, Rumunije, Grčke... Tu je i Španija, tim koji je u padu, ali koji može da bude vrlo opasan.

„Ni ovog puta nismo dobili baš laku grupu, ali to nije ništa novo, navikli smo. U suštini, ako u grupi budemo pravi, to znači da ćemo imati lakši put do polufinala. Zato, moramo od samog starta da budemo ozbiljni, ne treba da razmišljamo o protivnicima, najvažnije je da nas isključivo zanima naša igra”, jasan je Brguljan.

Računa se i da je olakšavajuća okolnost što je prvi protivnik nešto slabijeg kvaliteta, jer Holandija nije reprezentacija koja može da stvori probleme Crnoj Gori.

„Dobro je što prvi meč igramo sa slabijim protivnikom, jer je poznato da start svakog turnira može da bude komplikovan. Očekujemo pobjedu i dobru uvertiru za mnogo važnije i ozbiljnije utakmice protiv Njemačke i Grčke, koje će vjerovatno i da budu presudne za plasman. Vjerujem da smo kvalitetniji od svih i da sve zavisi isključivo od nas”.

Vaterpolista Vašaša podvlači i uspjeh iz Ajndhovena kao veliki motiv u Edmontonu.

„Nekoliko velikih takmičenja smo igrali u grču, sada smo skinuli taj teret. Ta medalja je jako bitna, postali smo pravi tim, a to je jedini put do uspjeha. Ne sumnjam da ćemo to da pokažemo i na ovom turniru, a vjerujem i kasnije na Olimpijskim igrama”, istakao je Brguljan.

Bonus video: