Jadran u četvrtfinalu, potop Budve u Pireju

Novljani blizu plasmana među osam najboljih pobjedom protiv Spartaka. Budva deklasirana od Olimpijakosa u Pireju čime je i zakomplikovala stvari u grupi...
0 komentar(a)
Vladimir Gojković, Foto: Radoje Milić
Vladimir Gojković, Foto: Radoje Milić
Ažurirano: 08.02.2012. 18:43h

Jadran je savladao Spartak iz Volgograda 13:10 (3:2, 4:4, 4:0, 2:4) kod kuće i izborio plasman u četvrtfinale Evrolige.

Budva je, sa druge strane, doživjela debakl u Pireju protiv Olimpijakosa rezultatom 11:2 (3:1, 3:1, 3:0, 2:0).

Savršenom i disciplinovanom igrom praktično tokom cijelog meča, a naročito u trećoj četvrtini, dječiji vrtić Ivice Tucaka rasturio je ’’zbornaju’’ iz Volgograda u kojoj igra praktično cijela ruska reprezentacija.

Pobjeda je još veća jer je ekipi sa Škvera donijela plasman među osam najboljih ekipa Evrope, pošto i ukoliko Jadran u posljednjem kolu izgubi od Marseja, a Spartak nekim čudom pobjedi Pro Reka, Novljani isto idu dalje jer su bolji u međusobnim duelima.

A plasman u evropsku elitu Jadranaši su izborili prije svega odličnom igrom u odbrani koja se do savršenstva ukomponovala pred kraj druge četvrtine. Do tada su Rusi postigli šest golova a onda je uslijedila serija od 5:0 za Jadran, i 10 minuta bez primljenog gola.

U tim momentima na početku posljednje četvrtine Jadran je imao prednost od čak 12:6, što bi bilo impresivno i u duelu sa mnogo slabijom ekipom i mnogo manjem nivou od Evrolige:

„Čestitam ekipi na zaista odličnoj igri. Bojao sam se ove utakmice zbog svih problema koje smo imali i sa bazenom i sa kasnim priključivanjem Vlada (Gojkovića) i Miloša (Šćepanovića) i sa povredom Danijela (Premuša). Međutim, momci su zaista prevazišli sve te stvari, uspjeli smo sve nadoknaditi i večeras odigrati jednu zrelu i pravu utakmicu. Ovi mladići su pokazali da kada je izuzetno bitno i teško imaju jednu psihološku stabilnust i da zanju vladati situacijom. Izuzev par momenata u drugoj četvrtini, cijeli meč smo odigrali sa hladnom glavom i maksimalno skoncentrisano i napravili smo veliku stvar’’, rekao je trener Novljana, Ivica Tucak, kojem je plasman među osam najboljih bio i rođendanski poklon.

Uspjeh koji ni najveći optimisti na početku ove sezone nisu povezivali sa podmlađenom ekipom Jadrana izvojevali su svih trinaest igrača koji su na večerašnjem meču funkcionisali kao prava ekipa. Međutim, iza takve igre ipak stoji jedna od najautoritativnijih osoba u našem vaterpolu i možda jedan od najboljih organizatora igre u svijetu, kapiten Jadrana Vladimir Gojković, koji je praktično cijeli meč proveo u bazenu:

„Pa rekao bih da smo svi odigrali odlično, svih trinaest i ovo je zaista prava pobjeda kolektiva. Možda je bilo nekih manjih propusta u prve dvije četvrtine, ali smo onda u trećoj odigrali odbranu bukvalno bez greške i napravili prednost od šest golova. Čak smo i pred sam kraj imali 13:8 i još jednu mogućnost da dođemo na 6 razlike, što je zaista impresivno u meču sa Spartakom, jer sa Rusima napraviti toliku razliku nikada nije lako’’, kazao je Gojković.

Osim odlične igre Jadran u odbrani meč je obilježilo i dosta isključenja, ali i jako mnogo dobrih poteza među kojima se izdvaja šrauba Agarkova, kojom je okrenuvši se za 180 stepeni oko svoje ose sa nekih 5-6 metara savladao Šćepanovića, a cijeli bazen taj potez nagradio aplauzom.

U posljednjem kolu Jadran gostuje Marseju, kojega je već savladao u prvom kolu, dok Spartak igra u Volgogradu sa liderom grupe Pro Rekom.

Brodolom Budvana

Budva je pošla u Pirej s namjerom da bodom ili eventualno sva tri završi priču oko plasmana u četvrtfinale.

Iz grčke luke se, međutim, vraća sa gorkim ukusom - deklasirana je od Olimpijakosa, doživjela je jedan od težih poraza u bliskoj istoriji i, što je najgore, zakomplikovala plasman među osam najboljih u Evropi.

Budvanima sada ni pobjeda u posljednjem kolu protiv Primorja kod kuće (Riječani su već obezbijedili prvo mjesto) ne garantuje da će da zaigra u četvrtfinalu. Potrebno je da, uz ta tri boda, Vuljagmeni ne izgubi od Olimpijakosa. Dakle, Budva ne zavisi od same sebe, iako je nakon što je "vratila brejk" Vuljagmeniju izgledalo da kontroliše stvari u grupi.

Ipak, treba da se napomene da je Budva u Pireju igrala bez Nikole Vukčevića i Darka Brguljana, da je Predrag Jokić igrao rovit...

Ako bi to moglo da bude djelimično opravdanje za poraz u Grčkoj, onda za debakl ne smije da bude. Opravdanja nema, jer Budva sigurno ni tako desetkovana nije slabija za devet golova od Olimpijakosa.

Tim Draga Pejakovića sinoć nijednom nije bio u igri, a na poluvremenu je bilo 6:2 za domaćina. Od sredine druge četvrtine do kraja aktuelni šampion Crne Gore nije mogao da pronađe put do mreže protivnika.

Jadran – Spartak Volgograd 13:10 (3:2, 4:4, 4:0, 2:4)

Herceg Novi - Bazen Instituta Igalo. Gledalaca: 800. Sudije: Bok (Njemačka) i Juhaš (Mađarska) . Igrač više: Jadran 11 (6), Spartak 13 (6).

Jadran: Šćepanović (pet odbrana), Sekulić 2, Sarić 1, Tešanović 1, Vidović, Latinović, Baničević, Gojković 2, Premuš 2, Subotić 2, Beltrame, Tomašević, Krizman 3.

Spartak volgograd: Fedorov (devet odbrana), Finaev 1, Aksenov, Češev 2, Panfili, Višnjakov, Sttratan 1, Irišičev, Balašov, Rekečinski 1, Lisunov 1, Agarkov 2, Jurčik 2.

Olimpijakos - Budva 11:2 (3:1, 3:1, 3:0, 2:0)

Atina - Olimpijski bazen. Gledalaca: 100. Sudije: Voevodin (Rusija), Paoleti (Italija). Igrač više: Olimpijakos 11 (7) , Budva 9 (0).

Olimpijakos: Delijanis, Delakas 2, Mazis 1, Hadžikiriakakis, Funtulis 2, Dervizis, Blanis 1, Koljanin 1, Murikis 3, Kolomvos 1, Katrucanakis, Sizas, Floros.

Budva: Lazović, Dončić 1, Đurđić, Danilović, Ljubanović, Tičić, Vukmirović, Radović 1, Radunović, Milošević, Trbojević, Jokić, Konatar.

Bonus video: