Porobić: Srebro na Evropskom prvenstvu je veliki uspjeh

"Stvorio se pozitivan impuls za ono što nas očekuje dalje, a to su Olimpijske igre, koje bi trebalo da budu kruna ove reprezentacije", rekao je Porobić
0 komentar(a)
Porobić, Foto: Savo Prelević
Porobić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2012. 19:33h

Bivši selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore je čestitao "ajkulama" na osvojenom srebru na Evropskom prvenstvu i izrazio nadu da će ovaj rezultat da bude prava pozitivna injekcija pred Olimpijske igre u Londonu.

''Koristim priliku da čestitam igračima, stručnom štabu i svima koji su pomogli, jer kod nas nije lako stvoriti uslove da reprezentacija pođe na veliko takmičenje, da se odrade pripreme. Ja sam o tome često govorio, i mislim da sam se previše oko toga iscrpljivao. Postigli smo izvanredan uspjeh osvajanjem srebrne medalje. Finale je bilo na nivou, možemo biti veoma ponosni'', rekao je Porobić za Antenu M.

Po njemu, iz Ajndhovena nije najvažnija medalja.

''Ne samo što smo uzeli medalju, nego što je još važnije u ovom momentu, ekipa je vratila povjerenje u sebe. Stvorio se pozitivan impuls za ono što nas očekuje dalje, a to su Olimpijske igre, koje bi trebalo da budu kruna ove reprezentacije. Isto tako podsticaj da se stvore uslovi da se vaterpolo igra na istom nivou i nakon Londona.''

Porobić ističe da iz objektivnih razloga nije bio u mogućnosti da iz Rusije prati cijeli šampionat Evrope.

''Nisam bio baš u prilici da gledam šampionat. Ovdje u stanu gdje živim isključivo imam samo ruske kanale. Rusi su davali samo snimke njihove ženske reprezentacije. Povremeno sam pratio dešavanja preko interneta, sve u zavisnosti od mog kretanja.

Vremenska razlika mi nije odgovarala, jer su mi se uglavnom treninzi poklapali sa utakmicama. Međutim, imali smo izuzetno jaku grupu. A kao i na svakom šampionatu, desi se neko iznenađenje. Ovaj put to su bili Njemci, izuzetno kvalitetna reprezentacija, koja je eliminisala Hrvate. Sjećate se da su i nas iznenadili u Rimu, kada smo zbog te utakmice ispali iz takmičenja. Potom Rumunija, selekcija za respekt, a o ostalima ne treba trošiti riječi".'

London je praktično tu, ljeto nije daleko...

''Olimpijske igre su izazov za sve ekipe. Svi žele da nastupe sa najjačim sastavom, najspremniji. Pet-šest reprezentacija konkurišu za medalje. Uglavnom jedan gol može da vam odredi sudbinu. Kada sam otišao sa mjesta selektora nisam davao izjave, jer sam nailazio na svakakve komentare.

Tako da ni sada ne bih davao prognoze. Nakon Malage bilo je dosta problema, mislim da su se sada ti problemi shvatili, da se to prevazišlo. Stvorilo se jedinstvo, motivacija, kompaktnost. To je osnovni preduslov za vrhunske rezultate. Kad imaš sve te preduslove, onda se može očekivati i medalja. Mislim da su u ovom momentu rezultat, ta kompaktnost, motivacija i borbenost, dovoljni preduslovi da se ostvari ono što svi priželjkuju'', kazao je Porobić.

Bonus video: