Prlainović: Naučio sam da emocije ostavim po strani

"Nema pretjeranih iznenađenja, često odlučuje jedna lopta, jedan gol. Moguće je da će tako da bude i ovog puta. Prognoze su nezahvalne", kazao je Prlainović.
0 komentar(a)
Andrija Prlainović, Foto: Reuters
Andrija Prlainović, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2012. 01:03h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ajndhoven - Prošlo je skoro šest godina od raspada zajedničke države, kada je Andrija Prlainović odlučio da zaigra za Srbiju, a ne za Crnu Goru, zemlju u kojoj je proveo čitav svoj život.

Momak iz Herceg Novog u nedjelju će ponovo biti naspram nekadašnjih saigrača i potrudiće se da emocije ostavi van bazena.

"Finale ne treba posebno da se najavljuje, igraju dvije ekipe koje su, pogotovo na ovom prvenstvu, pokazale najviše. Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu. Mi smo imali lakši put, manje smo se istrošili od vaterpolista Crne Gore, koji su imali dosta teških utakmica, ali ne vjerujem da će im to predstavljati problem. Kada su već stigli do finala, sigurno će smoći snage da pruže maksimum", rekao je Prlainović za „Vijesti“.

U razgovoru koji je vođen u hotelu „Park plaza“, gdje su samo igrači Srbije (ostale ekipe su smještene u „Van der valku“, van grada), adut „delfina“ je naglasio da iznenađenja ne može da bude.

"Dobro se poznajemo, igrali smo dosta puta u prethodnom periodu otkada su se razdvojile dvije države. Nema pretjeranih iznenađenja, često odlučuje jedna lopta, jedan gol. Moguće je da će tako da bude i ovog puta. Prognoze su nezahvalne.

Gledao si polufinale. Smatraš li da su sudije pomagale Mađarskoj?

"Jeste bilo toga, ali je na kraju Crna Gora zasluženo pobijedila. U jednom periodu je držala sve u svojim rukama, imala dva gola razlike, ali je čudno primila tri gola u tri napada, pa su Mađari preokrenuli. Na kraju se spasila u regularnom toku, a u produžecima je bila bolja. Zasluženo je slavila i ovo je nagrada za kompletno odigran dobar turnir, u kojem je imala i nekih slabijih izdanja, ali je pokazala mnogo više timskog duha nego na prethodnim takmičenjima.

Primjećuješ li nešto novo u igri Crne Gore otkada je novi selektor?

"Sada više izgleda kao tim, nema samo pojedince. To i odlučuje na ovakvim prvenstvima, jer ekipe su uglavnom sastavljene od vrhunskih igrača. Eto, Hrvatska ima odličan tim, ali na ovom prvenstvu je igrala daleko od svog nivoa i završila je na 9. mjestu. Pojedinci teško da mogu da odluče bilo šta ako ih tim ne podrži.

Od kada se osamostalila, Srbija samo na SP u Melburnu nije osvojila medalju. Da li je taj kontinuitet psihološka prednost za vas?

"Ne znam koliko će biti, jer je ovo finale. Nama je bitno da smo tu, u vrhu, i po tome je reprezentacija Srbije jedinstvena u vaterpolu, jer ima nevjerovatan kontinuitet koji je počeo još kada je bila zajednička država. Od 2000. i Olimpijskih igara u Sidneju, pa onda i od 2006. otkada je Srbija samostalna, uvijek smo u polufinalu. To je nezapamćen rezultat, vjerovatno i u drugim sportovima. Mi smo zadovoljni što smo nastavili da osvajamo medalje, ali želimo da idemo do samog kraja. Dobro igramo, a sem duela sa Crnom Gorom i djelova utakmica sa Njemačkom i Španijom, sve je bilo zaista odlično, čak i iznenađujuće za ovaj dio godine, kada nije bilo dovoljno vremena za pripreme.

Ti si iz Herceg Novog, ali si već navikao na duele sa Crnom Gorom. Hoće li u ovom meču biti posebnih emocija ili si već navikao na to?

"Prve dvije-tri godine je bilo čudno, drugačije nego kada su neki drugi protivnici u bazenu, ali sam sada navikao. Emocije moraju da se ostave po strani da bi uspio nešto dobro da uradim u bazenu. Potrudiću se da to učinim, da se koncentrišem na zadatke koje dobijem od trenera, a ne na neki ili rivalstvo.

Ko je od bivših saigrača iz Jadrana ostavio najbolji utisak na tebe?

"Ivović i Gojković igraju zaista odlično. Mislim da je povratak Gojkovića bio pun pogodak za ovu reprezentaciju, on je ta karika koja je nedostajala prošle godine. Sa njim to mnogo ozbiljnije izgleda. Igraju dobro i Zloković i Šćepanović, a nakon utakmice sa Mađarima mogu reći da imaju dosta raspoloženih igrača. Biće nam nezgodno zbog toga, ali i normalno je da tako bude, jer u finale ulaze najbolje ekipe", zaključio je Prlainović.

Bonus video: