"Ajkule" opet ujedaju: Crna Gora je u finalu!

U spektakularnom polufinalu je pala Mađarska nakon produžetaka sa 14:13 (2:2, 4:3, 4:3, 2:4, 1:1, 1:0). Za zlato sa Srbijom.
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 19:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ajndhoven - Kakvo srce! Ni trostruki uzastopni olimpijski prvak Mađarska, ni sudije Koganov i Špigel, koji su ih „masakrirali“, ništa nisu mogli vaterpolistima Crne Gore. Jednostavno ništa! Srce je bilo veće od svega, heroji su još jednom obradovali naciju, preživjeli neviđenu nepravdu i nakon nje izašli sa rukama visoko podignutim u vis - „ajkule“ su u finalu Evropskog prvenstva!

Baš kao i prije četiri godine, u onom nezaboravnom finalu u Malagi, rival u Ajndhovenu će da bude Srbija. Ali, sada još nije vrijeme da se priča o tome, mora da se uživa u nevjerovatnoj pobjedi, ostvarenoj nakon drame a la Šekspir.

Mark Koganov, Azerbejdžanac koji živi u Njujorku, vidio je ono što niko nije, očajnički je želio da ugura pulene Deneša Kemenja u finale. Ionako desetkovan tim, za koji u produžecima zbog tri faula nisu igrali Aleksandar Ivović i Vjekoslav Pasković, kao ni maestralni Mlađan Janović, za koga niko ne zna zašto je isključen sa pravom zamjene, odlučio je da dodatno „razbije“ kada je izbacio i Aleksandra Radovića u posljednjem minutu prvog produžetka zbog običnog prekršaja.

Ali, nepravda i strah da se može dogoditi da Zdravko Radić glumi igrača, rasplamsao je strast kod jednog od četvorice vaterpolista koji su imali po dva prekršaja, Predraga Jokića (ostali su bili Draško Brguljan, Antonio Petrović i Vladimir Gojković).

Sjajni bek iz Bijele kao da se čuvao do tada, ali je, kada je bilo najpotrebnije, pokazao kakav je junak - prvo je dva minuta i 15 sekundi prije kraja pogodio mrežu legendarnog Zoltana Sečija za 14:13, a onda nevjerovatnom odbranom oteo dvije lopte i izborio kontrafaul. Uzaludan je bio i Kemenjov tajm-aut, Jokić je zaključao sve prilaze Šćepanovićevom golu.

Slavlje u bazenu „Piter van den Hogenband“ počelo je 15 sekundi prije kraja i bilo je neopisivo. Momci su se grlili u ekstazi i dijelili emocije sa stotinjak zemljaka čiji su se glasovi i te kako čuli tokom utakmice, iako je Mađara bilo mnogo više. Ljubav koja se rodila u Malagi, a u međuvremenu je počela da vene, sada ponovo žari istim intenzitetom.

Jeste Jokić bio heroj u finišu, ali su svi taj epitet i te kako zaslužili - Miloš Šćepanović je sa nekoliko odbrana pokazao kakva je klasa, Brguljan je protiv vaterpolista iz zemlje u kojoj igra bio fenomenalan u oba pravca, Pasković je plivao brže čak i od Mađara, Petrović je donio produžetke, Filip Klikovac omogućavao Borisu Zlokoviću da uhvati vazduh i donosi prijeko potrebna isključenja, Radović još jednom pokazao da izrasta u velikog igrača, Mlađan je ređao golove kao na traci, Nikola vodio ekipu kao pravi kapiten, Ivović bio neumoljiv u realizaciji i dodao još četiri asistencije, a Gojković, kao i uvijek, bio maestralan i dao gol na početku prvog produžetka, kada su injekcije samopouzdanja i adrenalina bile najpotrebnije.

I, naravno, još jedan čovjek je heroj - Ranko Perović. Čovjek koji je sa Primorcem bio prvak Evrope sinoć je dokazao kakav je trener, jer je nadmudrio i čuvenog Kemenja i sudije, ali i ulivao prijeko potrebnu smirenost svojim izabranicima. Ako Crna Gora u finalu bude igrala kao večeras, Čapro bi mogao da postane jedan od rijetkih trenera koji je objedinio i reprezentativnu i klupsku krunu...

A šta se može reći o utakmici, što nije viđeno i već rečeno? Bilo je puno preokreta, sjajnih golova sa obje strane, odbrana, tenzija... Na kraju, uz veliko srce i inat, presudio je jedan segment igre od kojeg su se navijači, ali i reprezentativci Crne Gore najviše plašili - igrač više. „Ajkule“ su tu prednost realizovale gotovo perfektno, jer su dale 10 golova iz 12 pokušaja, a Mađare su ograničili na ispod 50 odsto (15-7). To valjda dovoljno pokazuje kakvu su mentalnu snagu pokazali Perovićevi izabranici, jer ni pored nepravdi nisu gubili glavu.

Zbog toga, ali i svega ostalog, oni su heroji Crne Gore. I to će biti i nedjelju, šta god da se desi u finalu...

Crna Gora - Mađarska 14:13 (2:2, 4:3, 4:3, 2:4, 1:1, 1:0)

Ajndhoven - Plivački stadion „Piter van den Hogenband“. Gledalaca: 2.000. Sudije: Špigel (Njemačka), Koganov (Azerbejdžan). Igrač više: Crna Gora 12 (10), Mađarska 15 (7). Peterci: Mađarska 2 (2).

Crna Gora: Radić, Šćepanović (osam odbrana), Brguljan 1, Pasković 1, Petrović 2, Klikovac, Radović, M. Janović 5, N. Janović, Ivović 3, Zloković, Gojković 1, Jokić 1.

Mađarska: Seči (osam odbrana), Bakša (šest odbrana), Katonaš, Madaraš 1, De. Varga 2, Kašaš 1, Hošnjanski 1, Kiš 4 (1), Sivoš, Da. Varga, Biroš 2 (1), Štajnmec 2, Harai.

Rezultati i raspored

Polufinala

Crna Gora - Mađarska 14:13

Italija - Srbija 8:12

Za plasman od 7. do 10. mjesta

Rumunija - Hrvatska 16:15

Španija - Holandija 14:9

Za 11. mjesto

Makedonija - Turska 9:7

Sjutra

Za 9. mjesto

Hrvatska - Holandija (9.00)

Za 7. mjesto

Rumunija - Španija (10.30)

Za 5. mjesto

Njemačka - Grčka (12.00)

Nedjelja

Finale

Crna Gora - Srbija (15.30)

Meč za 3. mjesto

Mađarska - Italija (13.30)

TOK MEČA

"Ajkule" idu u finale!!!

Crna Gora se odbranila.

Zloković je pogodio prečku, Mađari imaju posljednji napad.

Kemenji ima tajm-aut.

Mađari su pokušali iz kontre, ali je Jokić presjekao pas. Do kraja je još 30 sekundi.

Crna Gora ima napad, do kraja je još minut i 21 sekunda.

14:13 - Jokić 1. (igrač više)

Crna Gora ima prvi napad u drugom produžetku.

Kraj prvog produžetka

13:13 - Kiš 3. (igrač više)

Aleksandar Radović je isključen s pravom zamjene.

13:12 - Gojković 1. minut

Prvi napad u produžecima ima Crna Gora.

Crna Gora u produžetke ulazi bez Ivovića i Mlađana Janovića koji su dobili po tri lične greške. Njih dvojica su postigla osam od 12 golova Crne Gore.

Igraće se produžeci (dva puta po tri minuta).

Šut Nikole Janovića je izblokiran, lopta je pogodila Kiša u glavu.

Šćepanović je odbranio šut Kašaša.

Perović je tražio tajm-aut, Crna Gora ima posljednjih 13 sekundi.

12:12 - Petrović (41 sekunda do kraja).

Brguljan pogađa prečku. Do kraja je ostalo još minut i 15 sekundi.

Biroš je izblokiran.

Mađarska ima napad sa igračem više. Kemenji je tražio tajm-aut.

11:12 - Hošnjanski 29. (kontranapad)

11:11 - Štajnmec 29.

11:10 - Štajnmec 28. (igrač više)

"Ajkule" su se odbranile sa igračem manje.

Do kraja meča je ostalo još pet i po minuta.

11:9 - M. Janović postiže 5. gol u napadu sa igračem više.

10:9 - Kiš 26. (sa dva igrača više)

Odbranila se Crna Gora. Mlađan Janović je izblokirao šut Madaraša.

Mađarska ima igrača više. Deneš Kemenji je zatražio tajm-aut.

Mađari će, ako prvi dođu do lopte na startu posljednje dionice, imati igrača više, jer je isključen Pasković.

Kraj treće četvrtine

10:8 - Ivović 24. (kontranapad)

9:8 - Pasković 23. (kontranapad)

8:8 - M. Janović 23. (igrač više)

7:8 - Deneš Varga 23.

Crna Gora prvi put nije iskoristila napad sa igračem više.

7:7 - Deneš Varga 22. (igrač više)

7:6 - Petrović 19. (igrač više)

6:6 - Madaraš 17. (igrač više)

Počela je treća četvrtina

"Ajkule" su u prve dvije četvrtine dobile 10 isključenja, Mađari svega četiri.

Crna Gora ima igru koja može da je odvede u finale.

Šćepanović čini čuda na golu, odbrana sa igračem manje za sada djeluje odlično. Napad sa igračem više je stoprocentan (4-4).

Samo neka tako bude i u nastavku...

Kraj prvog poluvremena

6:5 - Kiš 16. (peterac)

6:4 - Ivović 15.

Crna Gora ima napad sa igračem više. Tajm-aut Ranka Perovića.

Šćepanović odbranio zicer Birošu.

Mađarska opet nije iskoristila igrača više. Biroš je pogodio stativu.

5:4 - Mlađan Janović 12.

Kašaš je pogodio stativu u napadu sa igračem više

4:4 - Brguljan 11. (igrač više)

3:4 - Kašaš 10. (igrač više)

3:3 - M. Janović 10. (igrač više)

2:3 - Biroš 9. (igrač više)

Kraj prve četvrtine

Crna Gora se ponovo odbranila sa igračem manje. Kašaš je šutirao pored gola.

Mađari nisu iskoristili napad sa igračem više. Šut Hošnjanskog je odbranio Šćepanović.

2:2 - Kiš 4.

2:1 - Biroš 4. (peterac)

2:0 - M. Janović 3. (igrač više)

1:0 - Ivović 1. minut

Prvi put nakon četiri godine, kada je osvojila Evropsko prvenstvo u Malagi i bila četvrta na Olimpijskim igrama u Pekingu, Crna Gora je u polufinalu nekog velikog vaterpolo takmičenja (ako se izuzme Svjetska liga).

"Ajkule" se u Ajndhovenu bore sa Mađarskom za reprizu onog čuvenog finala iz Malage, gdje ih ve čeka Srbija, koja je bila bolja od Italije (12:8).

O važnosti meča je suvišno trošiti riječi, jer bi medalja potpuno vratila Nikolu Janovića i drugove u vrh svjetskog vaterpola.

Na putu ka tom cilju imaće i podršku navijača, koji u bazenu "Piter van den Hogenband" pjevaju onu malo, bar za vaterpolo, zaboravljenu pjesmu: "Ti si naša prva ljubav...".

Naravno, ni Mađari, trostruki uzastopni olimpijski prvaci, nisu bez podrške. Naprotiv, njihovi navijači su mnogo brojniji. I ori se: "Ija, ija, Ungarija".

Galerija

Bonus video: