Crna Gora protiv Mađarske: Kucnuo je čas za osvetu

"Moramo da izdržimo prve dvije četvrtine, ako im tada pokažemo da nam ne fali snage, mislim da možemo da riješimo utakmicu u drugom poluvremenu", kaže Draško Brguljan.
142 pregleda 0 komentar(a)
Brguljan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brguljan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.01.2012. 07:28h

Sedmog jula 2008. godine, svijet je upoznao novu vaterpolo velesilu - golom Veljka Uskokovića pet sekundi prije kraja, Crna Gora je u okršaju za 1. mjesto u grupi A Evropskog prvenstva savladala Mađarsku i pokazala da je stasala za velika djela. Šest dana kasnije, stigla je potvrda moći - „ajkule“ su se popele na pobjedničko postolje u Malagi i ispisale najljepše stranice istorije crnogorskog sporta.

Od tada, nažalost, nema rješenja za naciju koja dominira u vaterpolu, koja ima čak devet zlatnih olimpijskih medalja, a do posljednje od tri vezane je stigla upravo preko Crne Gore. Nakon remija u grupi (10:10), Mađari su u pekinškom polufinalu savladali tada aktuelnog prvaka Starog kontinenta sa 11:9, iako su Nikola Janović i drugovi vodili 6:3. U finalu protiv SAD nije bilo dilema (14:10).

Posljednji put, dvije reprezentacije srele su se u grupi Svjetskog prvenstva u Šangaju, i opet je slavila Mađarska nakon velikog preokreta - serijom 4:0 za prvih šest minuta posljednje četvrtine sa 7:9 stigla je do 11:9. Stariji Janović je smanjio na 11:10, imao i šut za remi, ali je Viktor Nađ odbranio... Tada, doduše, zbog povreda nisu igrali Boris Zloković, Mlađan Janović i Vjekoslav Pasković, kao ni Vladimir Gojković, koji se sada vratio u reprezentaciju.

Ali, dosta je bilo istorije. Ona i postoji da bi se mijenjala, od nje se ne živi. Bitna je sadašnjost, a ona donosi novi spektakularni okršaj sa četom legendarnog Deneša Kemenja, i to opet u polufinalu. Ovog puta, Evropskog prvenstva u Ajndhovenu.

Do večerašnjeg duela (početak u 20 časova), ekipe su došle sasvim različitim putevima - Mađarska je sav posao oko plasmana u polufinale praktično završila pobjedom nad Italijom (12:8) u 1. kolu skromne grupe A, dok je Crna Gora u posljednji čas, trijumfom nad Srbijom, ugrabila mjesto u četvrtfinalu, gdje se namučila sa Grčkom (11:9).

Ali, to ne znači da je tim Ranka Perovića autsajder. Naprotiv. Pogotovo ne sada, kada je napokon prekinuo prokletstvo i domogao se borbe za medalje, čime su igrači probili veliku psihološku barijeru... Kucnuo je čas za osvetu.

"Mađari su vrhunska ekipa, sa 13 fantastičnih vaterpolista, ne zna se ko je bolji od koga. Ali, i mi smo se vratili na pravi put, pokazali smo da smo ekipa u pravom smislu te riječi. „Ginuli“ smo u svim ovim utakmicama jedan za drugog, i kad je išlo i kad nije. I kad smo gubili, bili smo svi kao jedan. Sada smo u toliko dugo čekanom polufinalu i nadam se medalji", naglašava Draško Brguljan, akter sva prethodna četiri meča i od ove sezone uzdanica Vašaša iz Budimpešte.

Odlično znaš Mađare. Šta može da presudi?

"Vratili su Kašaša, a tu su i centri Štajnmec i Harai, koji su bili povrijeđeni i bilo je pitanje da li će uopšte igrati na Evropskom prvenstvu. Novi igrač je samo Katonaš, koji je sa mnom u Vašašu i isto je vrhunski vaterpolista. U pitanju je moćna ekipa, koja je imala dosta vremena da se spremi za ovaj meč, da pogleda sve utakmice. Oni će biti odmorniji, ali mi ćemo imati veliku želju, nadam se da će to da prelomi utakmicu".

Koliko može da vam pomogne ta takmičarska tenzija u kojoj ste od početka šampionata, za razliku od Mađara, koja je praktično u 1. kolu završila čitav posao?

"I jedno i drugo ima svojih dobrih i loših strana. Oni će sigurno biti dosta odmorniji, krenuće silovito, kao što uvijek rade. Moramo da izdržimo prve dvije četvrtine, ako im tada pokažemo da nam ne fali snage, mislim da možemo da riješimo utakmicu u drugom poluvremenu".

Odbrana sa igračem manje vam je bila problem protiv Grka. Smatraš li da taj segment mora da se popravi?

"Moramo da obratimo pažnju na to. U prvoj četvrtini nismo igrali ono što smo dogovorili, možda zbog grča. Počeli smo dosta loše, nisko smo držali ruke, ali u nastavku smo se bolje branili. Protiv Mađara moramo da „iskačemo“, jer imaju dva fantastična ljevoruka šutera Kiša i Madaraša, te još sjajnih pucača: Kašaša, Biroša, braću Varga... Jednostavno, moramo više da izlazimo na njih, da „ginemo“ u odbrani sa igračem manje. To je jedini recept", zaključio je Brguljan.

Novih 650 mjesta na tribinama

Iako na bazenu nema puno gledalaca, osim kada igra Holandija, sve karte za Evropsko prvenstvo su davno rasprodate. Zbog toga su organizatori odlučili da iza gola postave montažnu tribinu, na koju može da stane 450 ljudi. Još 200 mjesta je oslobođeno na već postojećim tribinama, pa Plivački stadion „Piter van den Hogenband“ sada može da primi 3.150 gledalaca. Karte se prodaju po cijenama od 15 do 25 eura. Ko zna, možda će Crna Gora imati veću podršku nego do sada...

Deset protiv osam

U timu koji nastupa u Ajndhovenu je 10 zlatnih momaka iz Malage: Nikola i Mlađan Janović, Vladimir Gojković, Boris Zloković, Predrag Jokić, Miloš Šćepanović, Aleksandar Ivović, Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković i Zdravko Radić. U Španiji nisu nastupili samo Antonio Petrović, Aleksandar Radović i Filip Klikovac, koji sada zauzimaju mjesta penzionisanog Veljka Uskokovića, povrijeđenog Nikole Vukčevića i prekobrojnih Milana Tičića i Damjana Danilovića.

I Mađari imaju dosta sličan tim kao u Malagi, jer su ovdje osmorica sa tog Evropskog prvenstva - golman Zoltan Seči, Gergelj Kiš, Tamaš Kašaš, Norbert Madaraš, Peter Biroš, Norbert Hošnjanski, te Deneš i Danijel Varga. Crna Gora je mjesec kasnije u Pekingu nastupila sa istim timom kao u Malagi, a Deneš Kemenj je izvršio samo jednu izmjenu - umjesto Viktora Nađa, kao drugog golmana je poveo Ištvana Gergelja.

Ispostavilo se da je taj potez velikog trenera zagorčao život „ajkulama“, jer je upravo Gergelj bio heroj polufinalne utakmice u kojoj su Mađari slavili 11:9.

DANAS

Polufinala

Italija - Srbija (18.00)

Crna Gora - Mađarska 20.00

Za plasman od 7. do 10. mjesta

Rumunija - Hrvatska 14.00

Španija - Holandija 16.00

Za 11. mjesto

Makedonija - Turska 12.00

Sjutra

Za 9. mjesto 9.00

Za 7. mjesto 10.30

Za 5. mjesto

Njemačka - Grčka 12.00

Nedjelja

Meč za 3. mjesto 13.30

Finale 15.30

BIROŠ: Nema velike razlike među nama Mađari imaju jedan od najiskusnijih timova, među kojima je i Peter Biroš, koji u aprilu puni 36 godina. Iskusni as izuzetno cijeni večerašnjeg rivala. - Sastaju se dva izuzetno jaka tima, među kojima nema velike razlike. Taktika će biti veoma važna, a vjerujem i nadam se da možemo da pobijedimo. Svjesni smo, ipak, da i Crna Gora ima svoje šanse i da očajnički želi trijumf - kaže Biroš za “Vijesti”. Fazan, kako mediji u Mađarskoj zovu asa Egera, prošle godine se šepurio u Šangaju nakon utakmice sa Crnom Gorom. Kako i ne bi - postigao je četiri gola u pobjedi 11:10. - Nije mi toliko važan moj učinak, bitno je da Mađarska postiže golove i da pobjeđujemo. Ako budemo igrali dobro, naći će se neko ko će zatresti mrežu Crne Gore, a to ne moram da budem ja. Biroš je član nevjerovatne generacije koja je osvojila tri uzastopne olimpijske medalje. Osim njega, u Sidneju, Atini i Pekingu zlatni su bili i Tamaš Molnar i Tibor Benedek, a četvrtu vezanu titulu juriće i momci koji su još tu - Tamaš Kašaš, Gergelj Kiš i Zoltan Seči. Bez obzira na to što žele odličje na svakom takmičenju, London je, ipak, ove godine glavni cilj za tim Deneša Kemenja. - Nekoliko igrača nam nedostaje ovdje, ali će vjerovatno biti spremni za London. Mislim da imamo šansu da osvojimo i četvrto zlato, mada će ovog puta to biti jako teško, jer ima mnogo dobrih timova - zaključio je Biroš, jedan od devetorice igrača koji nastupaju za mađarske klubove (po dvojica su u Pro Reku i riječkom Primorju).

Bonus video: