Jokić: Pažnja na Grke, znaju da budu opasni

"Imamo pozitivan skor sa Grcima, ali to ne mora ništa da znači. Turnir je jedno, utakmice četvrtfinala velikih takmičenja su nešto sasvim drugo", naglašava Jokić
0 komentar(a)
Jokić, Foto: Aniko Kovač
Jokić, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 25.01.2012. 12:33h

Duel sa „delfinima“ imao je nekoliko junaka, a jedan od njih je svakako i Predrag Jokić. Sjajni bek, koji je uglavnom zadužen za odbrambene zadatke, to jest zq čuvanje protivničkih centara, sjajnim golom pet minuta prije kraja je povisio na 10:7 i ugasio nadu Srbije da može da izbjegne poraz.

Jedan od tri igrača iz domaće lige, uz Vladimira Gojkovića i Šćepanovića (zanimljivo, na kapicama nose brojeve 11, 12 i 13), zna da se očekuje pobjeda nad Grčkom, ali ne želi unaprijed da je otpiše.

"Grci su dobra, disciplinovana ekipa, koja drži loptu do posljednje sekunde, igra na centre i sigurno nam neće biti nimalo lako. Ali, ako ponovimo igru iz većeg dijela turnira, a pogotovo iz meča sa Srbijom, možemo da se plasiramo u polufinale. Trebalo bi da zaboravimo sve što je bilo do sad i da se okrenemo Grčkoj, jer je četvrtfinale uvijek najteži meč, u kojem nema izrazitog favorita. Imamo pozitivan skor sa Grcima, ali to ne mora ništa da znači. Turnir je jedno, utakmice četvrtfinala velikih takmičenja su nešto sasvim drugo", naglašava Jokić.

Na tri prethodna velika takmičenja, Crna Gora je završavala nastup već u prvoj eliminacionoj utakmici.

Na šokantan poraz od Njemačke u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rimu 2009. (9:8), nadovezali su se neuspjesi u dva četvrtfinala - na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 2010. nepremostiva prepreka bila je Srbija (6:5), a potom i Hrvatska na SP u Šangaju prije šest mjeseci (9:6).

Krajnje je vrijeme da se taj crni niz prekine, a protivnik je idealan za to...

"Sigurno je da je Grčka slabiji rival na papiru nego što su bile Srbija i Hrvatska. Moramo, ipak, da shvatimo da Grci dosta dobro igraju na ovom turniru, a četvrtfinale je na svakom takmičenju najteži meč".

Ima li pritiska, pošto dugo čekate na medalju sa velikih takmičenja?

"Nekog pretjeranog nema. Pritiska je bilo pred utakmicu sa Srbijom, jer nam je ona bila biti ili ne biti. Sada idu mečevi na ispadanje, koji svakako nose veliki teret, jer nema više popravnog. Zbog toga mislim da je dobro što smo prije nokaut faze odigrali jedan onakav duel sa Srbijom, tako da spremi dočekujemo meč sa Grčkom", istakao je Jokić.

Nakon pobjede nad Srbijom, „ajkule“ su došle na bazen kako bi na djelu gledale rivala u četvrtfinalu.

U meču koji je zatvorio grupnu fazu, Italija je bila bolja od Helena (10:7) i tako „izabrala“ Njemačku, a tim bivšeg selektora SRJ, Dragana Andrića, „osudila“ na okršaj sa Crnom Gorom.

"Italijani su svjetski prvaci, s te strane možemo da budemo zadovoljni što smo ih izbjegli. Igraju kvalitetan vaterpolo, a iako im puno nedostaje prvi golman Tempesti, dokazali su kvalitet i ovdje, jer su potvrdili da su jak kolektiv i da nisu slučajno bili prvi u Šangaju. Ali, ako mi protiv Grčke ne budemo igrali kao protiv Srbije, ništa nam to neće značiti. Moramo maksimalno da se fokusiramo, da se ne bismo okliznuli još jednom", ističe Jokić.

RasporedČetvrtfinale

Italija - Njemačka 18.00

Grčka - Crna Gora 20.00Za plasman od 7. do 12. mjesta

Makedonija - Rumunija 14.00

Turska - Španija 16.00

Bonus video: