Za povratak u elitu

Nadam se da ćemo ostati na onom ili makar približnom nivou iz utakmice sa Srbijom i da ćemo da odigramo na najbolji mogući način", kaže selektor Ranko Perović
88 pregleda 0 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Aniko Kovač
Šćepanović, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 25.01.2012. 08:23h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Ajndhoven - Velika pobjeda nad Srbijom podigla im je moral, a alibi priča Hrvata, koji svoj neuspjeh pokušavaju da pravdaju teorijom zavjere, kao da je kod vaterpolista Crne Gore ponovo zapalila onaj žar koji je odavno izgledao ugašen.

Heroji nacije čije su zvijezde polako počele da nestaju na horizontu, da blijede nakon nekih neočekivanih poraza na prethodnim velikim takmičenjima, čvrsto su odlučili da se vrate na mjesto koje im pripada - na pijedestal crnogorskog sporta.

Prva, i to velika prilika, pruža im se u narednih nekoliko dana na bazenu koji nosi ime čuvenog holandskog plivača, Pitera van den Hogenbanda. U Ajndhovenu, „ajkule“ će se boriti za novu medalju na evropskim prvenstvima, možda čak i istog sjaja kao što je ona iz Malage.

Ali, prije okršaja za odličja i već viđenog polufinala sa trostrukim uzastopnim olimpijskim prvakom, Mađarskom, Nikola Janović i ostali bombarderi moraju da pregrme četvrtfinale.

U utakmicu za koju svi treneri, a i mnogi igrači, vole da kažu da je najteža, Crna Gora ulazi kao favorit - rival je Grčka, selekcija koja pokušava da se vrati na mjesto gdje je nekada bila (bronza na SP u Montrealu 2005), ali je još daleko od nivoa najjačih evropskih selekcija.

"Grčka je ozbiljna reprezentacija, ne smijemo nikako da je potcijenimo. Mislim da će to da bude i te kako težak meč, ali isto tako smatram da smo favoriti i da smo bolja ekipa. Nadam se da ćemo ostati na onom ili makar približnom nivou iz utakmice sa Srbijom i da ćemo da odigramo na najbolji mogući način. Ponavljam, oprez je neophodan, jer Grci su jako dobra ekipa", upozorava selektor Ranko Perović.

Bivši trener Primorca je na klupi Crne Gore debitovao baš protiv Grka - 9. januara „ajkule“ su na turniru u Hiosu savladale današnjeg rivala sa 7:6. S obzirom na to da su dvije reprezentacije odradile jedan dio priprema zajedno u Budvi, logično je da među njima nema nepoznanica.

"Imaju nekoliko stvarno dobrih igrača - mlađeg Afrudakisa, Doskasa, Miralisa... Moramo ozbiljno da ih shvatimo, svako opuštanje moglo bi da nam „dođe glave“. Moramo da iskoristimo ovaj momenat, jer smo se podigli na psihološkom planu nakon utakmice sa Srbijom, nadam se da ćemo tako i nastaviti".

Čini se da su neke stvari u igri crnogorske reprezentacije proradile u pravi čas. Realizacija igrača više je sve sigurnija, a i Miloš Šćepanović je izdanjem protiv Srbije podsjetio na fenomenalna izdanja u Malagi, pa se i u Ajndhovenu, kao i te 2008. godine, orilo „Šćepo majstore“.

I Perović posebno apostrofira sjajne odbrane golmana Jadrana.

"Mnogo su nam značile njegove odbrane na toj utakmici, baš mnogo. Bile su nam neophodne. On je, po mom mišljenju, bio igrač utakmice protiv Srbije", zaključio je Perović.Andrić: Crna Gora je favoritDragan Andrić je u oktobru 2010. godine na mjestu selektora Grčke naslijedio Anastasiosa Dubasa. I pred sebe je postavio samo jedan cilj - da nastupi na OI u Londonu.

Njegov tim je na pravom putu da to ostvari, jer je već učesnik kvalifikacionog turnira u Edmontonu.

Legendarni jugoslovenski vaterpolista je, međutim, svjestan da njegovi izabranici ne mogu da prijete Crnoj Gori.

"Za nas je četvrtfinale svakako uspjeh, jer Grčka posljednjih nekoliko godina nije bila u završnicama velikih takmičenjima, ili uopšte nije bila na njima, kao na dva prethodna svjetska prvenstva. Drago nam je da igramo sa Crnom Gorom, s kojom imamo dobre odnose i odlično se poznajemo. Nadam se da će meč da bude lijep", kaže Andrić.

Braća Afrudakis i drugovi su, ipak, autsajderi u večerašnjem meču.

"Napravili smo evidentan progres, to i rezultat ovdje pokazuje, ali još nismo na nivou Crne Gore, Mađarske i Italije. Takve ekipe, ipak, imaju individualno kvalitetnije igrače, koji znaju da kazne naše propuste. I Crna Gora ima tu prednost, jer ima nekoliko igrača koji se u svjetskom vaterpolu kotiraju na višem nivou od mojih. U njihovim rukama je ovaj meč, ako nam malo odškrinu vrata, mi ćemo pokušati da uradimo nešto više. Ne mogu da kažem da mi je rezultat u drugom planu, ali ću biti zadovoljan i ako odigramo na visokom nivou, jer sam svjestan da je Crna Gora favorit", zaključio je Andić.Tandem iz Atlante ponovo zajednoPred Olimpijske igre u Atlanti 1996. za selektora vaterpolo reprezentacije SRJ izabran je Dragan Andrić. Osvajač olimpijskih zlata sa SFRJ u Los Anđelesu 1984. i u Seulu 1988. gurnut je „u vatru“ sa svega 34 godine, ali sa pokrićem, jer je 1995. kao trener Katalunje bio prvak Evrope.

Nažalost, ta misija je trajala samo dva mjeseca, jer je Jugoslavija završila nastup na tek 8. mjestu. Zanimljivo, među 13 igrača na koje je tada računao sadašnji selektor Grčke bio je i Ranko Perović!

Popularni Čapro bio je jedan od četvorice igrača iz Crne Gore u tom sastavu, jer je Andrić u američku državu Džordžiju odveo još jednog zlatnog igrača iz Seula, Mirka Vičevića, te Vasa Subotića i Veljka Uskokovića.

Perović i Andrić, međutim, večeras neće moći da nadmudre jedan drugog kraj bazena, jer je 49-godišnji Beograđanin automatski kažnjen jednim mečom suspenzije zbog isključenja na utakmici sa Italijom.Hrvati na izletu u AmsterdamuS obzirom na to da su takmičenje u grupi B završili na 4. mjestu, reprezentativci Hrvatske odmaraće sve do petka, kada počinju borbu za plasman od 7. do 10. mjesta.

Neočekivani višak slobodnog vremena juče su iskoristili za posjetu Amsterdamu, a njih sedam-osam zatekli smo u zanimljivom kafiću "De Man", na čijim vratima piše da je u pitanju najmanji pab u gradu.

To se nekako slaže sa "uspjehom" izabranika Ratka Rudića u Ajndhovenu, najgorim u nekoliko posljednjih godina.

Bonus video: