Preko Srbije do četvrtfinala! Naredni rival je Grčka

Osim na startu, kada su gubili 2:0, puleni Ranka Perovića bili su dominantni. Serijom 6:0 preokrenuli su na 6:2 i nijednom nisu dozvolili rivalu da priđe na manje od dva gola razlike
87 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Aniko Kovač
Nikola Janović, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 23.01.2012. 21:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ajndhoven - U dan odluke su ušli sa tri moguća epiloga i, nakon što je prva šansa iščezla pobjedom Hrvatske nad Španijom, vaterpolisti Crne Gore izabrali su scenario koji im je najviše odgovarao - prvi put nakon epskog finala u Malagi, „ajkule” su savladale Srbiju, srušile mit o nepobjedivosti „delfina” i domogle se četvrtfinala Evropskog prvenstva u Ajndhovenu!

I to kao druga ekipa u grupi B, pa će se u srijedu u 20 časova sa Grčkom boriti za polufinale.

Ako Nikola Janović i društvo budu igrali kao danas u bazenu „Piter van den Hogenband”, nova medalja na smotrama najboljih selekcija Starog kontinenta teško da može da im izmakne.

Jeste da Srbima meč ništa nije značio, jer su ranije osvojili prvo mjesto u grupi i izborili nastup u polufinalu, ali imponuje način na koji su se puleni Ranka Perovića izborili sa velikim pritiskom i stigli do trijumfa koji im je bio neophodan.

Naime, kada su došli na bazen, saznali su da je Hrvatska upisala tri boda i da oni, jednostavno, nemaju prava na kiks protiv ekipe koja je imala sve četiri pobjede. I počeli su u grču - Slobodan Soro je odbranio peterac Mlađanu Janoviću, a potom su „delfini” dva puta kaznili sporo vraćanje „ajkula” u odbranu i golovima Vanje Udovičića i Živka Gocića poveli 2:0 u 4. minutu.

Ali, tada su proradili i inat i motiv, koji su bili ogromni. Pokazana je moć kakva nije viđena od onih slavnih julskih dana na jugu Španije - ređali su se pogoci braće Janović, Antonija Petrovića i Aleksandra Ivovića, da bi seriju 6:0 u 14. minutu svojim prvim golom u gradu „Filipsa” zaokružio Filip Klikovac.

U tim trenucima, vjerovatno su mnogi povjerovali u teoriju zavjere i pomislili da Srbija namjerno pušta Crnu Goru kako bi ispala Hrvatska. Možda puleni Dejana Udovičića i nisu previše željeli pobjedu, možda nisu pružili maksimum, jer su već ranije završili posao, ali su u nastavku meča pokušali da stignu prednost rivala.

Brzo su preko Duška Pijetlovića i Andrije Prlainovića prišli na 6:4, a na početku posljednje četvrtine, pri rezultatu 9:7, imali su tri puta napad sa igračem više. Tada je na scenu stupio jedan od heroja iz Malage - Miloš Šćepanović je sa nekoliko fenomenalnih odbrana u posljednjih osam minuta dao novu injekciju samopouzdanja saigračima.

Kao nagrada je stigao gol Predraga Jokića za 10:7 nepunih pet minuta prije kraja. Kada je Ivović svojim trećim pogotkom povisio na 11:7, a na semaforu stajalo 3:34, bilo je jasno ko će pobijediti...

Crna Gora je ulaskom u četvrtfinale automatski obezbijedila i nastup na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, koji se u kanadskom Edmontonu održava od 1. do 8. aprila.

Grci: Crna Gora je favorit

Crna Gora će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u srijedu veče (20 časova) igrati sa Grčkom, koja je u meču za 2. mjesto u grupi A poražena od svjetskog prvaka Italije sa 10:7 (2:3, 5:1, 1:2, 2:1).

„Ajkule“ se dobro poznaju sa Helenima, pošto su dio priprema za nastup u Ajndhovenu zajedno odradili u Budvi, a savladale su ih i na turniru u Hiosu. Ako u ovom okršaju izostane senzacija, evropski prvak iz Malage 2008. bi u polufinalu u petak igrao sa Mađarskom.

"Crna Gora je favorit u četvrtfinalu. Dobro se poznajemo, zajedno smo se spremali za ovo Evropsko prvenstvo, a nadam se da ćemo moći da joj pariramo. Mislim da Crna Gora nije nepobjediva na ovom turniru", istakao je reprezentativac Grčke Hristos Afrudakis nakon utakmice sa Italijom.

U prvom četvrtfinalu (18 časova), „azuri“ se sastaju sa Njemačkom, a pobjednik tog meča će biti rival Srbije u borbi za finale.

Srbija - Crna Gora 7:11 (2:3, 1:3, 4:3, 0:2)

Ajndhoven - Plivački stadion „Piter van den Hogenband“. Gledalaca: 500. Sudije: Stavridis (Grčka), Levin (Izrael). Igrač više: Srbija 15 (4), Crna Gora 5 (3). Peterci: Crna Gora 3 (2).

Srbija: Soro (10 odbrana i peterac), B. Mitrović, Šaponjić, Gocić 2, Udovičić 1, Ćuk, Pijetlović 2, Nikić, Aleksić, Rađen, Filipović, Prlainović 1, S. Mitrović.

Crna Gora: Radić, Šćepanović (osam odbrana), Brguljan, Pasković, Petrović 1, Klikovac 1, Radović, M. Janović 3 (1), N. Janović 2 (1), Ivović 3, Zloković, Gojković, Jokić 1.

TOK MEČA

7:11 Ivović 29. (igrač više)

7:10 Jokić početak 28.

Srbija nije iskoristila tri vezana napada sa igračem više na početku posljednje četvrtine

7:9 Pijetlović 24. (igrač više)

6:9 M. Janović 24. (peterac)

6:8 Gocić 23. (igrač više)

5:8 Aleksić 20. (igrač više)

4:8 N. Janović 20.

4:7 Ivović 19.

4:6 Prlainović 18.

3:6 Pijetlović 15. (igrač više)

2:6 Klikovac 14.

Tajm-aut Udovičić

2:5 M. Janović 11.

2:4 N. Janović 10. (peterac)

2:3 Ivović 7. (kontra)

2:2 Petrović (dva igrača više)

2:1 M. Janović 4. (igrač više)

2:0 Gocić 4. (oba gola poslije sporog vraćanja u odbranu)

1:0 Udovičić 3.

0:0 Soro brani peterac Mlađanu Janoviću u 1. minutu

Bonus video: