Motiv i srce ruše „delfine“

Utakmica počinje u 16 časova, a iako ovog puta ne odlučuje o odličjima, za Nikolu Janovića i društvo je finale prije finala...
0 komentar(a)
Zloković i Rađen, Foto: REUTERS
Zloković i Rađen, Foto: REUTERS
Ažurirano: 23.01.2012. 08:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ajndhoven - Od onog istorijskog finala Evropskog prvenstva u Malagi, jedna ekipa je za vaterpoliste Crne Gore nerješiva enigma - Srbija.

Nakon tog velikog trijumfa na Dan državnosti, 13. jula 2008. godine, „ajkule“ su na zvaničnim mečevima tri puta gubile od „delfina“, i svaki put je to bilo u borbi za medalje - prvo 24. avgusta 2008. u meču za bronzu na Olimpijskim igrama u Pekingu (6:4), potom u finalu Svjetske lige u Nišu (14:12, nakon peteraca, 18. jul 2010) i na kraju u četvrtfinalu šampionata Starog kontinenta u Zagrebu (6:5, 7. septembar 2010).

Taj negativni niz, koji je nastavljen prije tačno 13 dana na turniru u Hiosu (Srbija slavila 7:6), mora da se prekine danas.

Utakmica počinje u 16 časova, a iako ovog puta ne odlučuje o odličjima, za Nikolu Janovića i društvo je finale prije finala - pred posljednje kolo grupe B Evropskog prvenstva u Ajndhovenu, Crnoj Gori samo pobjeda nad bivšim zemljacima donosi siguran plasman u četvrtfinale.

Ukoliko ne savladaju Srbe, koji su već obezbijedili 1. mjesto u grupi, Ranku Peroviću i njegovim pulenima bi put ka nokaut fazi mogli bi da otvore samo kiksevi Hrvatske protiv Španije ili Njemačke u duelu sa Rumunijom.

"Moramo da odigramo maksimalno jako, kako bismo izborili drugo mjesto u grupi. Ovo nam je najbitnija utakmica na prvenstvu, ako pobijedimo onda bismo čekali rivala u četvrtfinalu, koji će da bude lakši nego mnogi do sada. S druge strane, Srbi mogu da budu rasterećeni, jer su definitivno prvi u grupi, ali to može da bude mač sa dvije oštrice", naglašava bek Crne Gore i beogradskog Partizana, Aleksandar Radović.

Poslije remija sa Španijom već ste mislili da ste u četvrtfinalu, ali je Njemačka šokirala Hrvatsku. Da li je mogao da se očekuje takav epilog?

"Očekivao sam svašta u grupi, ali nisam ovakav rasplet u 4. kolu. Znalo se da svako svakoga može da pobijedi, a od početka Evropskog prvenstva se vidjelo da će biti oduzimanja bodova i da neće biti kao što su neki očekivali".

Šta može da presudi?

"Mi ulazimo sa većim motivom i željom, to je definitivno. Moramo to na neki način da iskoristimo. S druge strane, oni su rasterećeni i to može da im da krila, da lakše odigraju. Ali, iskreno se nadam da će naš motiv i naša želja presuditi, jer ćemo ostaviti srce u bazenu da pobijedimo. Znamo svi da je ovo ključna utakmica na Evropskom prvenstvu za nas.

Vaterpolista koji je nakon Filipa Klikovca najmlađi član reprezentacije (za mjesec puni 25 godina) smatra da Crna Gora mora da ispravi sitne nedostatke u igri.

"Igramo dobro, ali nam se iz utakmice u utakmicu ponavljaju neke individualne greške. Ako to popravimo, sve će da bude drugačije. Mislim da se dižemo kako prvenstvo odmiče, samo još da pobijedimo Srbiju", naglasio je Radović.

Zdravko Radić je u drugom poluvremenu utakmice sa Španijom prvi put dobio šansu da brani u bazenu „Piter van den Hogendband“.

Bivši golman Primorca, koji je od ove sezone u riječkom Primorju, ubijeđen je da će motiv naših igrača donijeti prevagu.

"Očekujem jaku utakmicu, sigurno puno agresivniju sa naše strane. U tome je naša prednost, jer znamo svi da Srbiji ovaj meč ništa ne znači, nema imperativ pobjede, a nama mnogo toga donosi. Nadam se da će na utakmici sve zavisiti od nas, da će ići tokom koji planiramo i da ćemo uzeti tri boda", poručuje Radić.

Da li si očekivao ovako uzbudljivu završnicu u grupi, pogotovo nakon 3. kola, kada se činilo da je situacija potpuno jasna?

"Prije nego što smo došli, znali smo da će biti mnogo teško u ovoj grupi. Ne samo naša, već posljednje tri utakmice odlučuju o 2. ili 3. poziciji. Navijaćemo za Španiju protiv Hrvatske u prvoj utakmici dana, kako bismo znali na čemu smo, ali se nadam da ćemo dobiti Srbiju i ući mnogo motivisanije u naredne mečeve. Trijumf nad Srbima može da nam bude odskočna daska, jer bismo dobili mnogo na samopouzdanju i igrali dosta bolje".

Čini li se da nešto nedostaje u vašoj igri, pogotovo u realizaciji igrača više?

"Imali smo samo 20-ak dana za pripreme, ali mislim da dosta dobro funkcionišemo. Naravno da ima malih nedostataka, uvijek će ih i biti, ali je uz malo sreće sve moglo da bude drugačije, mogli smo već da budemo u četvrtfinalu. Ponavljam, ako bismo pobijedili Srbiju, poraslo bi nam samopouzdanje i lakše bismo ulazili u naredne mečeve", zaključio je Radić.

Teorija zavjere

Kao i uvijek na velikim šampionatima u vaterpolu, rasplet prate teorije zavjere. Tako je i ovog puta, a „žrtve“ su sada Hrvati.

Nakon poraza od Njemačke, hrvatski novinari su u pres centru i na dijelu tribina predviđenom za medije otvoreno pričali o „italijanskoj kuhinji“, aludirajući na svemoćnog predsjednika Tehničkog komiteta Fine, Đanija Loncija, koji je potpredsjednik u istom tijelu u LEN-u.

Scenario, po njima, ide ovako - Njemačka mora da bude treća u grupi, kako bi Italija imala lakšeg rivala u četvrtfinalu, a Srbija će da pusti Crnu Goru da trijumfuje.

Čak je i selektor aktuelnog evropskog prvaka, Ratko Rudić, nakon poraza od Njemačke poručio da ne vjeruje u prolazak u četvrtfinale.

"Iz iskustva sam skeptičan. Ne očekujem da ćemo dočekati rezultate koji nama idu u prilog. Dakle, vrlo teško ćemo igrati u završnici i boriti se za medalju", rekao je čuveni stručnjak.

Najdalje je otišao Frano Karač.

"Srbi će sigurno pustiti Crnogorce, dogovoriće se. Realno, njima je u interesu da nas izbace s prvenstva!

Jedini koji vjeruje u fer-plej Srba je Nikša Dobud, čovjek čiji bi divljački atak na Filipa Filipovića mogao da natjera „delfine“ da puste „ajkule“.

"Vjerujem da Srbi i Crnogorci neće namještati rezultat, a ako budu, to će ići njima na dušu", rekao je centar Juga.

Udovičić: Naš cilj su tri boda

Iako su Hrvati ubijeđeni da će proraditi „SCG veza“, u taborima reprezentacija tvrde da to ne dolazi u obzir.

Vladimir Gojković je bio jasan:

"Srbi neće ući lagano u meč, jer znam koliko im znači pobjeda nad nama".

Selektor „delfina“ Dejan Udovičić, razmišlja samo o pobjedi.

"Naš plan je od samog početka jasan. Imamo svoj način rada koji se ne mijenja ni uoči posljednjeg kola. Pripremamo se na najbolji mogući način i naš cilj su tri boda. Odmah poslije utakmice sa Rumunijom počeli smo pripreme za duel sa Crnom Gorom, gledali smo je i protiv Španije. Sa novim selektorom ima nešto novo, više se približila italijanskom modelu igre. Mi ne odstupamo, igraćemo našu igru", kaže Udovičić.

Kombinacije

Pred posljednje kolo, četiri ekipe u grupi B traže dva mjesta u četvrtfinalu.

Crna Gora ima sedam, Njemačka i Hrvatska po šest, a Španija četiri boda. Iako ima najmanje šanse da se domogne cilja, „crvena furija“ bi mogla da napravi veliku uslugu „ajkulama“ - ukoliko tim Rafaela Agilara u prvom meču dana savlada Hrvatsku (13 časova), izabranici Ranka Perovića bi i prije okršaja sa Srbijom bili učesnici četvrtfinala.

Ukoliko, pak, slavi Hrvatska, a Crna Gora ne pobijedi „delfine“, ostala bi nada jedino u Rumune, čiji bi remi ili pobjeda protiv Njemaca (meč počinje u 17.30) Nikoli Janoviću i drugovima donio 3. poziciju u grupi.

U slučaju negativnog epiloga, evropski prvaci iz 2008. bili bi četvrti u grupi i od petka bi se borili za plasman od 7. do 10. mjesta.

Jedna pobjeda u ta dva meča bila bi dovoljna za plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre...

GRUPA B

Hrvatska - Španija (13.00)

Srbija - Crna Gora (16.00)

Rumunija - Njemačka (17.30)

Tabela

1. Srbija 4 4 0 0 50:34 12

2. Crna Gora 4 2 1 1 42:35 7

3. Hrvatska 4 2 0 2 41:40 6

4. Njemačka 4 2 0 2 45:45 6

5. Španija 4 1 1 2 37:44 4

6. Rumunija 4 0 0 4 29:47 0

GRUPA A

Turska - Mađarska (14.30)

Makedonija - Holandija (19.00)

Italija - Grčka (20.30)

Tabela

1. Mađarska 4 4 0 0 54:30 12

2. Italija 4 3 0 1 61:30 9

3. Grčka 4 3 0 1 51:29 9

4. Makedonija 4 1 0 3 36:43 3

5. Holandija 4 1 0 3 36:54 3

6. Turska 4 0 0 4 20:72 0

Bonus video: