Perović: Važno je bilo dobro otvoriti šampionat

"Očekujem da protiv Hrvatske odigramo muški meč i nadamo se da možemo da pobijedimo. Ne bojimo se njih", rekao je Perović
90 pregleda 0 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.01.2012. 23:03h

Selektor crnogorski vaterpolista Ranko Perović nije krio zadovoljstvo nakon pobjede na startu Evropskog prvenstva.

"U drugoj četvrtini smo imali pad koncentracije i dozvolili rivalu dva laka gola. Kasnije smo ušli u pravi ritam, igrali jako u odbrani, a iako smo imali dosta isključenja bili smo dobri sa igračem manje. Na kraju smo sa nekoliko golova iz kontranapada stigli do ubjedljive pobjede. Važno je bilo dobro otvoriti šampionat, jer jedan kiks može da iskomplikuje sve.

Slijedi meč sa Hrvatskom, šta bi donijela pobjeda?

"Utakmica će biti teška, ali je u principu mnogo lakše igrati sa Hrvatskom nego sa Njemačkom, jer je bolje poznajemo. Očekujem da odigramo muški meč i nadamo se da možemo da pobijedimo. Ne bojimo se njih".Aleksandar Ivović je uraido lavovski posao u odbrani.

"Najbitnije je da smo skoncentrisano prišli utakmici, što nam je omogućilo da smanjimo broj grešaka na minimum. Odigrali smo zaista dobro, pogotovo u odbrani. Odrazilo se ono što smo radili u prethodnom periodu, jer smo bili agresivni i dali nekoliko lakih golova iz kontri, koji su i prelomili utakmicu".

Bilo je problema sa igračem više?

" Bili smo malo nervozni zbog prve utakmice na šampionatu, a i njihov golman je zaista bio odličan u prve dvije četvrtine, "uhvatio" nam je dosta zicera. Podsvjesno smo vjerovatno malo i o tome razmišljali, ali je najbitnije da smo otvorili prvenstvo pobjedom".

Naredni rival je Hrvatska, šta može da se očekuje?

"Nadam se da možemo da izvučemo povoljan rezultat. Među nama nema nepoznanica, na svakom velikom takmičenju smo se sreli makar jednom, a i igramo sa dosta njih u klubovima, tako da se dobro znamo. Utakmica će fizički biti veoma teška, možda će nam u njoj najviše nedostajati Nikola Vukčević, jer teško da će Boris Zloković moći sam da se nosi sa njihovim bekovima. Samo se bojim kakva će biti konstalacija snaga kad on izađe iz igre. Ako izdržimo te minute kada on ne bude u igri, mislim da možemo da ih dobijemo".

Selektor Njemačke Hagen Štam vjeruje da Crna Gora može do medalje u Ajndhovenu.

"Imamo kapacitet da odigramo dobro kao na nedavnom turniru u Mađarskoj, ali možemo da pokažemo i ovako loše lice. Prespavali smo start utakmice i "raspali" se u posljednjem periodu. To nije način na koji može da se dobije Crna Gora, koja je po mom mišljenju jedan od velikih favorita za medalje".

Crna Gora - Hrvatska 7:4

Crna Gora je sa Hrvatskom odigrala 11 utakmica na velikim takmičenjima (Olimpijske igre, svjetska i evropska prvenstva i Svjetska liga) i ima sedam pobjeda i četiri poraza.

Sve je počelo sjajno. Nakon dva trijumfa u Svjetskoj ligi 2008, "ajkule" su poražene od Hrvatske u grupi na Evropskom prvenstvu u Malagi (7:6), ali su se revanširale u polufinalu (9:7) i kasnije savladale Srbiju za istorijsku titulu.

To nije jedino takmičenje na kojem su se posljednja dva prvaka Evrope sastala dva puta. Na finalnom turniru Svjetske lige u Podgorici 2009. godine, Nikola Janović i drugovi su dobili oba okršaja - 17. juna u grupi je bilo 12:7, a četiri dana kasnije u finalu 8:7.

Veliki je bio i trijumf u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Pekingu (7:6), a tri godine kasnije „barakude“ su se osvetile u borbi za polufinale na SP u Šangaju (9:6).

U tom meču je umalo došlo do velikog incidenta, kada je Milan Tičić zakačio Andra Bušlja i pokidao mu arkadu. Srećom, situacija je brzo smirena, iako su tadašnji selektor Petar Porobić i Ratko Rudić nakon utakmice imali žestoku raspravu.

Dvije najubjedljivije pobjede ostvario je Rudićev tim, obje u Italiji - na Svjetskom prvenstvu u Rimu 2009. bilo je 11:5, a istovjetan rezultat bio je i na finalnom turniru prošlogodišnje Svjetske lige u Firenci.

Osim u Malagi, dvije ex-YU republike su se sastale i na EP u Zagrebu.

Crna Gora je u 1. kolu slavila 11:9, ali su domaći nakon toga dobili sve i osvojili zlato, dok su "crveni" bili peti.

Rudić: Još nisam razmišljao o Crnoj GoriSelektor Hrvatske Ratko Rudić nakon pobjede nad Rumunijom (10:7) nije bio previše raspoložen za priču o duelu sa Crnom Gorom.

"Još nisam počeo da razmišljam o Crnoj Gori, to ću tek kasnije. Moj kapacitet mi ne dozvoljava dvostruku ulogu", rekao je Rudić, aludirajući na to da mu godine ne omogućavaju da misli o dvije utakmice istovremeno.

Da li su zaboravljene one scene iz Šangaja?

"To nema nikakve veze. To je prošlost, nema nikakvog uticaja na našu narednu utakmicu".

Bonus video: