Radović: Start je najvažniji i najteži

"Moramo prvo da se orjentišemo na mečeve u grupi. Već u njoj nas čekaju veliki rivali i tu će da se vidi koliko možemo. Mislim da je realno da prođemo dalje", naglašava Radović
0 komentar(a)
Radović, Foto: Savo Prelević
Radović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2012. 09:28h

Odbrojavanje je polako počelo, Evropsko prvenstvo je praktično tu - crnogorski vaterpolisti su juče iz Dubrovnika, preko Minhena i Amsterdama, stigli u Ajndhoven i odmah sinoć odradili trening.

Od sjutra kreće ono pravo, utakmice i borba za velike stvari, borba u kojoj „ajkule” moraju da se dokažu i da se vrate u evropski vrh. Prvi rival je Njemačka, tim koji je Crnu Goru zavio u crno na Svjetskom prvenstvu u Rimu (bio bolji u osmini finala) i tako označio početak loše serije na velikim takmičenjima.

Sada je možda vrijeme da se protiv „pancera” neke stvari postave na pravo mjesto, ali mnogo više od te osvete je važno da se Evropsko prvenstvo otvori pobjedom.

"Prvi meč na velikom takmičenju je uvijek najvažniji, a često zna da bude i najteži. Znamo da ta utakmica može da bude opasna, ali smo spremni na to, jer na Evropskom prvenstvu ne može da bude lakog meča. Ipak, trebalo bi da gledamo i pozitivno - sigurno je bolje da igramo sa Njemačkom, nego sa, na primjer, Hrvatskom ili Srbijom. U ovoj grupi je jedino raspored ono što nam odgovara", rekao je Aleksandar Radović.

Član Partizana ne želi da prognozira kakve su šanse Crne Gore na ovom takmičenju, jer je to, kako ističe, u ovom trenutku nezahvalno.

"Moramo prvo da se orjentišemo na mečeve u grupi. Već u njoj nas čekaju veliki rivali i tu će da se vidi koliko možemo i za šta smo spremni. Mislim da je realno da prođemo dalje", naglašava Radović.

Cilj se, ipak, zna - to je plasman u polufinale.

"Ako bismo prošli grupu, onda je to realnost. Možemo u polufinale i sa prvog mjesta iz grupe, možemo i kroz razigravanje gdje možemo da naiđemo na timove kao što su Italija, Mađarska ili Grčka"...

Da li je Crna Gora u ovom trenutku spremna da se nosi sa favoritima?

"Siguran sam da jeste, ubijeđen sam u to. Jer, razlika u kvalitetu gotovo i da ne postoji, međusobne mečeve rješava samo jedan detalj - trenutak nadahnuća pojedinca, neko isključenje, promašeni zicer ili sjajna odbrana. Kao i to ko je u tom momentu spreman da pruži najviše. Mi smo spremni i fizički i mentalno da odradimo ovaj turnir, uvjeren sam da nam je svima samopouzdanje na visokom nivou".

Koliko može da utiče iznenadni izostanak Nikole Vukčevića?

"Svakako da će nam nedostajati, u pitanju je odličan centar i jako mi je žao zbog njega što neće moći da zaigra na ovom turniru. Međutim, tu je Filip Klikovac, mlad i ambiciozan centar, željan je dokazivanja, svi vjerujemo i u njega", zaključio je aktuelni evropski klupski šampion.

Zadovoljan sam ulogom

Na Svjetskom prvenstvu u Rimu 2009. je debitovao na velikom takmičenju, u Šangaju 2011. je dokazao da u reprezentaciji za njega ima mjesta. Svi očekuju da Aleksandar Radović sada potvdi kvalitet i u Ajndhovenu postane jedan od ključnih igrača u sistemu selektora Ranka Perovića.

"Kada stigne novi selektor, onda svi igrači moraju ispočetka da se dokazuju, to je neophodno. Tako da mi je izuzetna čast što je Perović pokazao da vjeruje u mene i dao mi šansu, to je dokaz da sam radio dobro na pripremama - rekao je Radović. Bivši igrač Jadrana je zadovoljan i ulogom koju ima u crnogorskoj reprezentaciji. - Osjećam da sam bitan. Imam zadovoljavajuću minutažu, prostora da pokažem koliko znam i uradiću sve da opravdam to povjerenje".

Potvrdili smo kvalitet u Hiosu

Turnir u Hiosu, koji je bio generalna proba pred Evropsko prvenstvo, zadovoljio je sve u taboru crnogorske reprezentacije.

"Tri meča sa Grčkom, Srbijom i Španijom su nam bila potrebna, i u svakom od njih je bio mnogo dobrih stvari. Naravno, ima i prostora za ispravljanje grešaka, ali smo ispunili cilj. Vidi se napredak u igri, rekao bih da smo potvrdili kvalitet, iako je riječ o turniru. Nije presudno to što smo ga osvojili, važan je pristup i želja koju smo pokazali u Hiosu", rekao je Radović.

Bonus video: