Mlađan Janović: Osjetiće se Vukčevićev izostanak

"Žao mi je zbog Vukčevića, odradio je odlične pripreme i nedostajaće nam. Ipak, moramo da idemo dalje, da pomognemo da se njegov izostanak što manje primijeti", rekao je Janović
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 16:28h

Selektor vaterpolo reprezentacije Ranko Perović objavio je spisak od 13 igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu koje počinje u ponedjeljak.

U avionu za Holandiju danas nije bilo rezervnog centra Nikole Vukčevića, koji je zbog operacije slijepog crijeva morao da otkaže.

Njegovo mjesto zauzeo je mladi Filip Klikovac. Pored Vukčevića, sa spiska su otpali i Denis Šefik i Darko Brguljan.

"Žao mi je zbog Vukčevića, odradio je odlične pripreme i osjetiće se u igri da nam nedostaje. Ipak, moramo da idemo dalje, da svi pomognemo da se njegov izostanak što manje primijeti. Tu je Klikovac, mladi centar koji može da odradi mnogo toga, a na nama iskusnijima je da mu pomognemo i u bazenu i van njega", rekao je Mlađan Janović, jedan od igrača koji će na EP vjerovatno više vremena da provodi na poziciji sidraša nego što je bilo planirano.

"Sigurno da ćemo Nikola (Janović), Jokić, Ivović i ja da upadamo i na tu poziciju, kako bi Zlokoviću i Klikovcu olakšali posao. Ponavljam, Bobekov izostanak će da se osjeti, ali mi ostali moramo da povučemo mnogo više", kazao je mlađi od braće Janović.

As italijanske Savone ističe da je ekipa nakon turnira u Grčkoj puna samopouzdanja.

"Nije toliko bitno to što smo osvojili turnir, iako je mnogo bolje kada se pobjeđuje. Imali smo kratak period priprema da pokušamo da nešto mijenjamo, svi smo dali sve da se spremimo najbolje što možemo i sigurno da nakon dešavanja u Hiosu mnogo više vjerujemo u sebe. Možemo da budemo zadovoljni onim što smo prikazali u Hiosu", istakao je Janović.

Koji su realni dometi Crne Gore u Holandiji?

"Mi uvijek imamo najveće ambicije, ali u ovom momentu razmišljamo samo da prođemo grupu, koja je paklena. Ako to uradimo, mislim da nismo daleko od medalje. Do sada smo imali i lakši put do završnice, pa ne treba da podsjećam kako smo prošli... Da li je polufinale realan cilj ili nije, rano je za takve procjene, jer ima još četiri-pet ekipa koja žele isto što i mi - da idu do kraja".

Pribojavate li se meča sa Njemačkom na startu?

"Prvi meč na velikom takmičenju zna da bude najteži. Međutim, mnogo je bolje što na startu igramo sa Njemačkom, a ne sa nekim od favorita iz grupe. Važno je da pobjedom otvorimo takmičenje, mislim da bi u tom slučaju sve bilo lakše".

Da li misliš da su ostale velike reprezentacije u prednosti u odnosu na Crnu Goru zbog činjenice da su se već plasirale na Olimpijske igre?

"Možda su rasterećenije nego mi, ali nisam siguran da neće imati pritisak u Ajndhovenu. Jer, Hrvatska, Srbija, Mađarska, Italija... svi oni žele veliki rezultat na Evropskom prvenstvu. Znam da konkretno Italijani očekuju da dođu do polufinala, to im je ambicija, ne vjerujem da bilo ko od ovih drugih favorita razmišlja drugačije", zaključio je Janović.

Bolje je što nisam igrao u Šangaju

Mlađan Janović je propustio posljednje veliko takmičenje - zbog povrede koljena nije nastupio na Svjetskom prvenstvu u Šangaju na kojem su "ajkule" završile na 7. mjestu.

Sada, sedam mjeseci nakon turnira, ističe da je u tom trenutku bilo najbolje za njegovu karijeru da ne igra.

"Moralo je tako, da sam zaigrao u Šangaju vjerovatno ne bih bio spreman za ovo Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre, jer je stvar bila jako ozbiljna i nisam smio da rizikujem još težu povredu. Veći dio ljeta sam pokušavao da je saniram u Igalu, ali nije išlo. Kasnije sam otišao na manju operaciju, to je očito bilo neophodno i sada je sve kako treba", rekao je Janović.

A sada je spreman da prihvati odgovornost.

"Radujem se povratku u reprezentaciju i, kao i svi igrači, osjećam obavezu prema sportskoj javnosti u Crnoj Gori da se dokažem".

Spisak putnika za Ajndhoven

Među 13 igrača za Evropsko prvenstvo nalaze se dva golmana - Zdravko Radić i Miloš Šćepanović.

Debitanata na velikim takmičenjima nema, za razliku od Svjetskog prvenstva kada je Crna Gora lansirala dvojicu novih igrača - Darka Brguljana i Filipa Klikovca.

Na Evropskom prvenstvu učestvovaće svega tri igrača iz domaće lige - lideri Jadrana Miloš Šćepanović i Vladimir Gojković iz Jadrana, te član Budve Predrag Jokić.

Spisak: Zdravko Radić (Primorje), Miloš Šćepanović (Jadran), Draško Brguljan (Vašaš), Vjekoslav Pasković (Posilipo), Filip Klikovac (Sintez), Antonio Petrović, Mlađan Janović (obojica iz Savone), Nikola Janović (Jug), Aleksandar Ivović,

Boris Zloković (obojica iz Pro Reka), Vladimir Gojković (Jadran), Predrag Jokić (Budva), Aleksandar Radović (Partizan).

Galerija

Bonus video: