Imate ogroman potencijal, vidim vas kao glavne favorite

"Po mom mišljenju, Crna Gora ima motiv više od bilo koje reprezentacije na Evropskom prvenstvu", smatra Vujasinović
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 16:28h

Ako postoji aktivni vaterpolista čija se riječ tako poštuje i cijeni, koji dešavanja u svjetskom vaterpolu poznaje do najsitnijeg detalja, onda je to Vladimir Vujasinović, legendarni jugoslovenski igrač i čovjek čije se majstorije iz bazena prepričavaju taman kao one koje su demostrirali Zinedin Zidan, Ronaldo, Maradona na fudbalskim terenima, ili Majkl Džordan, Dražen Petrović... kada je košarka u pitanju.

Sama pomisao na njegovo ime i igre vaterpolo sport čini ljepšim, a čijenica da ne tako mali broj mladića koji počinju da se bave ovim sportom žele da upravo jednog dana budu kao popularni Vujas, govori sve o njemu.

Vujasinovića i Crnu Goru, inače, ne veže mnogo toga, ali svakako im je zajedničko to što je 1990. godine iz Kotora krenuo u reprezentativnu karijeru koja je trajala sve do 2008. godine i kraja Olimpijskih igara u Pekingu.

Od tog meča sa Francuskom u drevnom gradu, kada je imao nešto više od 17 godina, krenula je čudesna reprezentativna karijera sa ukupno 19 medalja.

I sam broj medalja, na kraju krajeva, može da govori o njemu, ali to bi bilo premalo, jer je rođeni Riječanin neko ko je vaterpolu dao (i još daje) vjerovatno mnogo više nego što je od njega dobio...

Vujasinović je u intervjuu "Vijestima" pričao o predstojećem Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu i, prije svega, šansama Crne Gore da se vrati u vrh.

Po njegovom mišljenju, niko ne treba da sumnja da joj je tu i mjesto...

"Iako sam odavno prestao da igram za reprezentaciju, u toku sam, pratim sve što se dešava. Znam i za promjenu selektora u crnogorskoj reprezentaciji, kao i da su očekivanja velika. Po mom mišljenju, ona su potpuno realna, jer Crna Gora ima ogroman potencijal i veliki kvalitet. Vidim je u najužem krugu favorita u Ajndhovenu. Realno je da se borite za medalju, vjerujem i da će novi selektor da donese nešto novo i da će ekipa da se pokrene, jer je na nekoliko posljednjih velikih takmičenja bilo evidentno da nešto ne funkcioniše", počeo je Vujasinović intervju za "Vijesti".

Mislite li da Ranko Perović može da donese pozitivnu promjenu?

"Čapro je trener koji je godinama u velikom naletu, radi zaista sjajan posao. Dokazao se u Primorcu, bio je i klupski prvak Evrope i potpuno je normalno što je dobio šansu da vodi reprezentaciju. U stvari, zaslužio je to. Ima autoritet, drži do sebe i vjerujem da će u Ajndhovenu Crna Gora da odigra dobar turnir. Po mom mišljenju je čak i glavni favorit. Kada stvari ne idu kako treba, logično je da se mijenja trener, iako je i Pero Porobić veliki stručnjak, danas jedan od najvećih. Ipak, Crnoj Gori je bilo potrebno osvježenje".

Na tri posljednja velika takmičenja Crna Gora je bila deveta (Rim), potom peta (Zagreb) i sedma (Šangaj). Zbog čega mislite da je poslije svih tih posrtanja i dalje glavni favorit?

"Pored kvaliteta koji sam naveo, mislim da veliku ulogu može da ima i glad za uspjehom. Već dugo nema medalje, čak je bilo i jako loših rezultata i igrači su sigurno veoma motivisani da se pokažu. Po mom mišljenju, Crna Gora ima motiv više od bilo koje reprezentacije na Evropskom prvenstvu. A to nije zanemarljivo, jer na velikim takmičenjima odlučuju nijanse. Možda su drugi rasterećeniji, ali to ne znači ništa, i tenzija može da bude pozitivna", ističe Vujasinović.

Tu su i Olimpijske igre, Crna Gora još nije siguran učesnik turnira u Londonu...

"I ta činjenica je jako bitna - u Ajndhovenu se ne igra samo za Evropsko prvenstvo, u igri je mnogo veći ulog".

Da li za reprezentacije može da predstavlja problem to što se EP prvi put igra usred sezone?

"Biće svakako specifično takmičenje, ali ne vjerujem da će ikom da predstavlja problem. Reprezentacije koje su već sigurni učesnici Olimpijskih igara će vjerovatno malo više da kombinuju, ostale manje... U svakom slučaju, očekujem jako interesantno takmičenje".

Kako vidite ostale velike reprezentacije pred Evropsko prvenstvo?

"Krug favorita je isti. Grupa u kojoj su Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Španija je mnogo jača. U drugoj su Mađarska i Italija veliki favoriti i njihov međusobni duel će da rješava mnogo - jedan tim će da ide u polufinale, a drugi u razigravanje. U toj grupi je i Grčka ozbiljna, i na nju mora da se obrati pažnja".

Kakve su šanse Srbije?

"Mislim da medalja nije daleko, ali samo ako Srbija bude igrala onako kako može. Vidjećemo, razlike su minimalne, sve je otvoreno".

Italija stiže u Ajndhoven bez golmana Stefana Tempestija. Da li je to nerješiv problem za aktuelnog svjetskog prvaka?

"I moj stav je isti kao i većine - Italija bez Tempestija nije toliko moćna. Ipak, ako ponovi igru koju je prikazala u Šangaju kada je postala svjetski prvak, problem što nema Tempestija neće biti tako veliki. Onda bi i mnogo skromniji golman bio od pomoći na putu ka velikim rezultatima, jer Italijani imaju neviđeno jak kolektiv. U Zagrebu su na Evropskom prvenstvu bili iznenađenje, a onda su u Šangaju pokazali kakav su tim - kazao je jedan od najvećih svjetskih vaterpolista svih vremena.

Bilo mi je jako žao kad se povukao Gojković

Povratak Vladimira Gojkovića u crnogorsku reprezentaciju nakon godinu pauze je obradovao sve, s njim su šanse da se ostvare uspjesi sigurno veće. Ni Vujasinović nema dilemu da je Gojković veliki plus za "ajkule" ali i priznaje da mu je posebno drago što je takav majstor opet u reprezentaciji.

"Kada sam čuo da se povukao iz reprezentacije, bilo mi je jako žao. Pomislio sam: "Neću više moći da gledam takvu klasu u bazenu". Zato mi je jako drago što se vratio, a u timu kao što je Crna Gora je svaki igrač bitan, pogotovo kada su u pitanju ovi najiskusniji. Vlado je posebna priča, on svaku ekipu čini boljom - rekao je 38-godišnji Vujasinović.

Mandić je veliki talenat, ali čvrsto stoji na zemlji

Vladimir Vujasinović već dvije godine kao član Partizana svakog dana na treninzima može da posmatra kako se razvija igrač koji je više od 20 godina mlađi od njega - u pitanju je 17-godišnji Kotoranin Dušan Mandić, bivši član Primorca koji je prije dvije noći na "Samarcidis kupu" u Hiosu postigao prvi gol u kapici Srbije.

"Momak je, to se već pokazalo, neviđen talenat, ali je i svjestan da mora da radi mnogo, da samo na taj način može da napravi pravu karijeru. Na pravom je putu, a impresionira to što je i tako mlad jako stabilan", rekao je Vujasinović.

As Partizana vjeruje da će Mandić tek da oduševi svijet.

"Ova godina mu je idealna šansa da još više napreduje, jer ima i veliku minutažu u prvom timu. Nije ga promijenilo ni to što je sa 17 godina postao prvak Evrope, čvrsto je na zemlji i svjestan je da svakog dana uči nešto novo u ovom sportu".

Partizan je imao bolno ljeto

Partizan je prošle godine osvojio titulu prvaka Evrope na koju su navijači čekali 35 godina. Tada je u Rimu pao veliki Pro Reko, "crno-bijeli" su promijenili istoriju, ali ove sezone i ne ide baš najbolje kada je Evroliga u pitanju. Naime, prvak Evrope je na pragu eliminacije - ni pobjede u posljednja dva kola ne garantuju mu da će da obezbijedi plasman među osam najboljih ekipa iz grupe gdje su još tri mađarska predstavnika (Vašaš, Seged i Eger).

"Imali smo bolno ljeto, dosta promjena i to se odrazilo. Do sada smo u sezoni imali mnogo oscilacija. Odigrali smo odlično protiv Savone u Superkupu, deklasirali je na njenom bazenu, a bilo je i poraza koji nije trebalo da nam se dese. Pitanje je da li je sada kasno da ispravljamo stvari u Evroligi", rekao je Vujasinović.

Kakve su ambicije?

"One su najveće, uvijek težimo da bude tako. Ipak, podatak da nam ni dvije pobjede do kraja u grupi ne garantuju ništa govori da smo u problemu", zaključio je Vujasinović.

Galerija

Bonus video: