Perović: Repriza Malage nije nemoguća

"Ono što karakteriše predstojeće EP je kratak period za pripremu reprezentacija, što će, sigurno, dovesti do velikih oscilacija u igri", rekao je Perović
77 pregleda 0 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.01.2012. 20:13h

Selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Ranko Perović smatra da osvajanje titule prvaka na predstojećem Evropskom prvenstvu (EP) u Ajndhovenu nije realno, ali da uz malo sportske sreće i nije neostvarljivo.

On je kazao da je osnovni cilj crnogorske reprezentacije plasman među devet najboljih i obezbjeđivanje učešća na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u kanadskom Edmontonu.

"Plasman u polufinale mogao bi se smatrati uspjehom", rekao je Perović u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da su najveći favoriti za medalju Hrvatska, Srbija, Mađarska i Italija, ali da im Crna Gora i Španija mogu “pomrsiti račune”.

"Ono što karakteriše predstojeće EP je kratak period za pripremu reprezentacija, što će, sigurno, dovesti do velikih oscilacija u igri. Biće interesantno i neizvjesno jer nijedna reprezentacija neće biti u pravoj formi", rekao je Perović.

On je objasnio da za učešće Crne Gore na Olimpijskim igrama u Londonu postoje dva "puta".

"Prvi je obezbjeđivanje učešća na kvalifikacionom turniru u Edmontonu, sa kojeg četiri reprezentacije treba da ovjere vizu za Olimpijske igre. Smatram da je plasman na Olimpijske igre realnost, a neodlazak na njih bio bi debakl", rekao je Perović.

On je istakao da će veoma brzo doći do smjene generacija, kao i da će puno zavisiti od toga da li će se ta smjena postepeno odvijati.

"U slučaju da bude postepena, mislim da u narednim godinama možemo imati kompetitivnu reprezentaciju, jer su se pojedini mladi igrači već nametnuli. Moramo biti realni jer imamo vrlo malu bazu", kazao je Perović.

Crnogorski selektor je komentarišući angažovanje stranih igrača, osvrnuo se na period kada je predvodio Primorac, navodeći da je kotorskom klubu to donijelo kvalitet.

"Njihovo angažovanje u Primorcu donijelo je kvalitet jer su u pitanju vrhunski svjetski igrači što je samo pomoglo da se mlađi igrači – Dragan Drašković, Darko Brguljan, Uroš Čučković, Nikola Marković, Aleksandro Kralj još bolje razviju. Smatram da je veći problem to što nije bilo mogućnosti da se isti ovi mladi igrači zadrže u crnogorskim klubovima", rekao je Perović.

On je istakao da su finansijska sredstva odredila da se klubovi opedijelile za oslanjanje igrače iz svog pogona.

"U prilog ovoj konstataciji ide trenutna situacija u crnogorskim vaterpolo klubovima. Jadran je zadržao okosnicu ekipe (Gojković, Šćepanović, Premuš) koja na pravi način predvodi mlade igrače i pomažu im u sticanju neophodnog iskustva (Sekulić, Subotić, Tešanović, Sarić). S druge strane je VK Primorac u kojem nije ostao nijedan iskusniji igrač, što smatram da nije dobro", rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, očigledno je da rezultati koje Primorac postiže ne pomažu pravilnom razvoju mladih igrača, jer nemaju pravi primjer, vođu.

"Mnogi igrači su bez prave konkurencije dobili nezasluženu šansu. Što se tiče VK Budva oni su na dobrom putu da afirmišu mlađe igrače iz svog pogona, za što je potrebno vrijeme jer se radi o vrlo mladim igračima. Svakako, to će biti ogromna dobit za crnogorski vaterpolo", kazao je Perović.

On je istakao da je za razvoj vaterpola u kontinentalnom dijelu Crne Gore je potrebna infrastruktura, odnosno bazeni i stručni kadar.

"Ukoliko bi se to obezbijedilo, moglo bi doći do pomaka u tom smjeru. Ali, ne treba smetnuti sa uma da i naši vodeći klubovi nemaju optimalne uslove za rad i mislim da bi tome trebalo dati prioritet. U svakom slučaju finansijska situacija i ulaganje će umnogome odrediti dalji razvoj crnogorskog vaterpola", zaklučio je Perović.

Trofejni stručnjak sredinom avgusta prošle godine preuzeo je kormilo crnogorske reprezentacije od Petra Porobića.

Perović je sa Primorcem osvojio titulu prvaka Evrope 2009, a godinu kasnije bio je vicešampion.

Bonus video: