Perović: Plasman u polufinale bi bio veliki uspjeh

"Plasman u polufinale bi bio veliki uspjeh, a svaka medalje bi sijala kao zlatna", kazao je selektor
60 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolo, Foto: Zoran Đurić
Vaterpolo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.12.2011. 19:13h

Sa tri vezana neuspjeha na velikim takmičenjima (Rim, Zagreb, Šangaj) crnogorski vaterpolisti su izašli iz kruga favorita za medalju, realnost je da svoju šansu traže iz drugog plana, a već u Ajndhovenu će da bude jasno da li im ta uloga prija...

„Ajkule” su danas u Budvi počele pripreme za Evropsko prvenstvo, a promjene u odnosu na posljednje veliko takmičenje nisu zanemarljive - mjesto Petra Porobića na klupi je zauzeo Ranko Perović, a tim je jači za povratnika Vladimira Gojkovića, kao i Borisa Zlokovića i Mlađana Janovića, koji su Svjetsko prvenstvo u Šangaju propustili zbog povreda.

"Pitanje je ima li vremena da se neke stvari promijene, jer je do Evropskog prvenstva nešto više od 20 dana, a poznato je da sam tek odnedavno selektor. Ipak, uzdam se u iskustvo igrača, kao i veliki motiv i svi treba da damo maksimum da što spremnije dočekamo turnir u Ajndhovenu", rekao je Perović na pres konferenciji u hotelu „Kvin of Montenengro”.

Kakvi su ciljevi, ambicije... Za to je možda i rano, a Perović je istakao koje su želje.

"Plasman u polufinale bi bio veliki uspjeh, a svaka medalje bi sijala kao zlatna. Jasno je i da nam je grupa jako teška, ali to ne mijenja ništa, svakako moramo da igramo protiv najjačih", kazao je selektor.

Igrači su spremni da se dokazuju u bazenu, ne riječima.

"Ova ekipa je odavno na okupu, u Holandiji ćemo najzad i da budemo kompletni. Imamo veliku želju i motiv da se vratimo u vrh, mislim da nam je kvalitetom tamo i mjesto. Favoriti su uglavnom isti, tu su Hrvatska, Mađarska, Italija i Srbija, kao i mi", istakao je kapiten Nikola Janović.

Kapiten „ajkula”, inače od ove sezone član dubrovačkog Juga, prenio je i očekivanja iz Hrvatske pred start Evropskog prvenstva. Hrvati su, uz Srbiju, Španiju, Rumuniju i Njemačku, rivali Crne Gore u grupi.

"U Jugu igra dosta reprezentativaca i vidim da su jako motivisani. Interesuje ih i situacija u našoj reprezentaciji, respektuju nas, što je i očekivano ako se zna da smo u međusobnim duelima bili uspješniji. Očekuju puno od nas i zato što ćemo u Ajndhovenu da budemo kompletni. Možda je i termin ovog prvenstva malo čudan, dolazi usred sezone, ali i na to moramo da se naviknemo", kaže Janović.

Generalni sekretar Vaterpolo i plivačkog saveza Dejan Adžić je podvukao da finansijska situacija i nije baš sjajna.

"Kriza je u društvu, ni vaterpolo sport nije izuzetak. Teška je situacija, ali se nosimo i sa tim problemima. Uradićemo sve da obezbijedimo dobre uslove za rad. Što se Evropskog prvenstva tiče, bitno je i da napomenemo da prvih devet ekipa ima pravo učešća na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre", dodao je Adžić.

Pasković: Italijani se plaše Crne Gore

Vjekoslav Pasković i Draško Brguljan pripadaju onom dijelu reprezentacije koji neće imati problema da se navikne na rad novog selektora Ranka Perovića.

Obojica su, naime, bili članovi čuvene generacije Primorca koja je postala prvak Evrope 2009. godine i godinama su primali savjete popularnog Čapra...

"Ovo je bitan period da se igrači koji nisu radili sa Perovićem naviknu na taj sistem, ali sam siguran da problema neće biti. Mislim da svi igrači dolaze u dosta dobroj formi, svi igramo u ozbiljnim klubovima", rekao je Pasković.

Očekivanja su, kao i uvijek, velika.

"Imamo tešku grupu, ali tako je bilo i u Malagi. I drugi nas cijene. Konkretno, komentari u Italiji su jako pozitivni o Crnoj Gori, uglavnom ih interesuje kakav nam je novi selektor, jer znaju da je bio klupski prvak Evrope. Tako da nas se možda malo i plaše", kazao je član Posilipa.

Brguljan vjeruje da nešto povoljniji raspored u grupi (prvi meč sa Njemačkom) može da znači mnogo.

"To može da bude bitno, bićemo favoriti u toj utakmici, a kasnije slijedi ono pravo. U izuzetno teškoj smo grupi, što i ne mora da znači mnogo, jer možemo da igramo sa svima", istakao je Brguljan.

Bonus video: