Muke Jadrana: Trofeja ne fali, a kasa prazna

„Iako im isplaćivanje zasluženih sredstava nije redovno, nijednog momenta nisu ni igrači ni stručni štab doveli u pitanje ispunjavanje svojih obaveza”, kaže predsjednik kluba Đuro Marić
172 pregleda 0 komentar(a)
Novljani, Foto: Nebojša Mandić
Novljani, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 20.12.2011. 21:43h

Završetak kalendarske godine prilika je da se sumiraju rezultati na svim poljima u prethodnih 365 dana.

Od te prakse nije odustao ni Jadran koji je, definitivno, u 2011. godini najprijatnije iznenađenje u regionalnom vaterpolu.

Novljani su u maju kao potpuni autsajderi osvojili trofej Jadranske lige koja važi za najjaču u Evropi, a krunu na ovogodišnje rezultate su stavili osvajanjem Kupa Crne Gore u nedjelju.

„Ogromno je iznenađenje bilo osvajanje drugog mjesta na kvalifikacionom turniru za Evroligu na početku ove takmičarske sezone. Prije toga, priča je bila da se proba makar u Kupu Evrope i niko nije ni razmišljao da ćemo ući u 16 najboljih u Evropi, a pogotovo se nije pričalo o osvajanju trofeja”.

„Međutim, ogromnim radom i maksimalnim zalaganjem došli smo u situaciju da već sada imamo pehar, da smo na korak od plasmana među osam najboljih klubova Evrolige, a mogu slobodno reći da možemo ponovo da budemo učesnici završnice Jadranske lige”, rekao je trener Jadrana Ivica Tucak.

On je istakao da je to sve rezultat timskog rada i velike homogenosti koja vlada u ekipi sa Škvera.

„U takvim uslovima nije baš teško raditi i mogu reći da mi je Jadran donio najljepše sportske trenutke u dosadašnjoj karijeri. Nažalost, finansijska situacija je jako teška i treba naglasiti činjenicu da u cijeloj 2011. godini Jadran, što se tiče priprema i sparingovanja, nijednom nije mrdnuo iz Crne Gore”, dodao je Tucak.

Predsjednik kluba dr Đuro Marić zahvalio se i članovima stručnog štaba i igračima na strpljenju i shvatanju finansijskih problema.

„Iako im isplaćivanje zasluženih sredstava nije redovno, nijednog momenta nisu ni igrači ni stručni štab doveli u pitanje proces rada i ispunjavanje svojih obaveza”, kazao je Marić.

Direktor kluba Boro Mračević je podsjetio „da je neobjašnjivo da klub koji je 60 godina bez prekida u eliti i koji je od 1996. godine redovni učesnik evropskih takmičenja, dolazi u situaciju da nema sponzora”.

„Ovo je gradski klub. To je bio 1926. godine kada se osnovao, to će biti i dalje. Vlasnik Jadrana će uvijek biti grad, a ne privatnici, to smo uspjeli da regulišemo i statutom po kojem pedesetdvočlana skupština kluba mora da donese dvotrećinsku odluku da klub može da se privatizuje i to tek ako većina u lokalnom parlamentu to odobri”, rekao je Mračević.

Gojković: Ovako loše je bilo samo 1997. godine

Podsjećajući da osam igrača iz prve postave Jadrana nikada nije igralo utakmicu ni sličnu finalu Kupa, kapiten ekipe sa Škvera Vladimir Gojković je kazao da je na vaterpolistima da igraju, a ne da pričaju o finansijama.

„Obećavam da, kao što nismo ni do sada pravili probleme, nećemo ni od sada i sve što će neko od nas igrača reći u vezi s lošom situacijom, završava se na ovoj mojoj izjavi. Sjećam se da je u klubu ovako loša situacija bila samo 1997. godine kada sam počeo da igram i stvarno je neshvatljivo da se ne prepoznaje važnost Jadrana, jer vaterpolo utakmica je najbolja predstava u ovom gradu”, rekao je Gojković.

Kapiten je istakao da ni sam nije na početku sezone vjerovao da sadašnji sastav Jadrana može do ijednog trofeja.

„Međutim, kada smo krenuli sa igrama, prvo pobjeda protiv Posilipa u Atini, a onda i odlični rezultati u Jadranskoj ligi, poraslo je samopouzdanje mladih igrača i vidjelo se da imamo kapaciteta za ozbiljnije stvari. Sada već imamo pravo da ozbiljno razmišljamo o plasmanu među osam najboljih Evrolige i nadam se da ćemo to i izboriti već u februaru protiv Spartaka na svom bazenu”, zaključio je Gojković.

Bonus video: