Nikola Janović: Naredna godina je puna izazova

"Čeka nas Evropsko prvenstvo, potom i kvalifikacije za Olimpijske igre. Nadam se nakon toga i nastup u Londonu, vjerujem da plasman na OI neće da dođe u pitanje", rekao je Janović
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 09:13h

Crnogorski vaterpolisti su se od juče opet vratili klupskim obavezama.

Reprezentacija je, makar nakratko, bila pozitivna promjena, a selektor Ranko Perović je nakon jutarnjeg treninga pozdravio igrače i zakazao novo okupljanje za 5. decembar.

"Najvažnije je da smo se ponovo okupili, prvi put još od Šangaja. Neki od nas nikada nisu imali priliku da rade sa novim selektorom, tako da smo prvo okupljanje posvetili uglavnom upoznavanju, ali i da vidimo kakvi su planovi u narednom periodu. Nismo zaista odavno bili u reprezentaciji. Od ovog okupljanja smo i kompletniji, tako da imamo sve preduslove da u narednom periodu napravimo dobre stvari", rekao je kapiten Nikola Janović.

Crnu Goru više niko ne računa među glavne favorite na velikim takmičenjima. Realno, evropski prvak iz Malage je sada po rejtingu iza Srbije, Hrvatske, Mađarske i Italije. Izazovi, međutim, postoje, a samim tim i pritisak.

"Naredna godina je puna izazova. Čeka nas Evropsko prvenstvo, potom i kvalifikacije za Olimpijske igre. Nadam se nakon toga i nastup u Londonu, vjerujem da plasman na Olimpijske igre neće da dođe u pitanje. Pritisak? Uvijek ga imamo, jer ga postavljamo sami sebi, svjesni kvaliteta koji posjedujemo. Bićemo i jači, poznato je da u Šangaju nismo bili kompletni. Za razliku od Svjetskog prvenstva sada će u timu da budu i Mlađan i Boris Zloković, kao i Vladimir Gojković. Sa njima možemo da pariramo svima", istakao je član dubrovačkog Juga.

Žrijeb za Evropsko prvenstvo, koji je Crnu Goru poslao u veoma jaku grupu (sa Srbijom, Hrvatskom, Španijom, Rumunijom i Njemačkom), nije mnogo poremetio „ajkule”.

"Iskreno, nismo puno pričali o žrijebu na ovom okupljanju. Jer, svi rivali su jaki, a mi, ako želimo da budemo u vrhu, moramo da pobjeđujemo sve. Nebitno je da li nam je to protivnik u grupi ili u nokaut fazi. Sada je, u suštini, najbitnije da budemo fokusirani samo na sebe", kazao je Janović.

Mini pripremama je prisustvovao i mladi Gavril Subotić. Kapiten nema dilemu da je on budućnost crnogorskog vaterpola.

"Raduje što ima mladih igrača koji su se priključili širem spisku reprezentacije. To je svakako pozitivna stvar, možda u narednom periodu bude još mlađih u sastavu. A Subotić je ogroman potencijal, to je i pokazao igrajući za Jadran", zaključio je Janović.

Fudbalerima svaka čast

Fudbalska groznica koja je u proteklom periodu zahvatila Crnu Goru uzdrmala je i vaterpoliste. Janović žali za propuštenim šansama protiv Češke, ali nema dilemu da su fudbaleri uradili veliku stvar što su igrali baraž za Evropsko prvenstvo.

"Pratili smo utakmice. Ostaje žal, naravno, jer su momci bili fenomenalni. Možda smo ponekad i nerealni u očekivanjima, možda se traži i previše, jer ipak je Češka ime u evropskom i svjetskom fudbalu. Ipak, smatram da je i ovo što je Crna Gora do sada uradila veliki uspjeh. Siguran sam da momci imaju kvalitet da u narednom periodu nastave da oduševljavaju", rekao je Janović.

Galerija

Bonus video: