Pobjeda protiv Njemačke, Crna Gora na kraju sedma

Izabranici Petra Porobića su rano jutros po našem vremenu savladali Njemačku 8:5 (4:3, 3:1, 1:1, 0:0).
56 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolo, Foto: Aleksandar Vučković
Vaterpolo, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 30.07.2011. 02:59h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Pobjedom su naši vaterpolisti završili Svjetsko prvenstvo, Njemačka je pala u borbi za sedmo mjesto (8:5). O meču koji je igran u ranim jutarnjim satima i po našem, ali i po lokalnom vremenu, međutim, niko nije razmišljao osim u tih šezdesetak minuta, koje su Nikola Janović i drugovi odradili onako kako su morali da odrade i protiv Španije, dan ranije.

Dvije stepenice Crna Gora se popela u odnosu na prošlo Svjetsko prvenstvo u Rimu, da je tada našim vaterpolistima neko rekao da će biti sedmi, sigurno bi „pucali“ u njega, ali nakon šampionata u Šangaju, čini se da niko nije pretjerano iznenađen takvim plasmanom. Brojni problemi, činjenica da u sastavu nije bilo nekoliko igrača čiji bi izostanak vjerovatno bio nenadoknadiv hendikep za bilo koju zemlju iz vrha, uticali su da se realnost prihvati onakva kakva zapravo i jeste - „ajkule“ više nisu u svjetskom vrhu, njihovo mjesto trenutno je iza najboljih. Ali, po svemu ostalom bilo je realno da makar osvoje 5. mjesto, jer je velika četvorka (Srbija, Italija, Hrvatska i Mađarska) u ovom trenutku bar za korak ispred, međutim, drugi nijesu.

"Naravno, ne mogu da budem zadovoljan sedmim mjestom, niko od nas nije došao na Svjetsko prvenstvo da bude sedmi. Jedino čime sam zadovoljan to je kako je funkcionisala ekipa, tj. možda smo u posljednje dvije godine prvi put djelovali kao tim. Borili smo se, trudili, svaki od nas pružio najviše koliko je mogao, a imali smo nesreću što smo u četvrtfinalu naišli na ekipu Hrvatske koja je u ovom trenutku ipak kvalitetnija od nas", kaže za „Vijesti“ Aleksandar Radović, koji je pokazao da nije slučajno prvak Evrope sa Partizanom.

Radović je bio najbolji strijelac našeg tima sa 12 golova na sedam utakmica, bez obzira da li smo gubili ili dobijali pružao je maksimum.

S obzirom na kvalitet protivnika, i on smatra da porazi od Mađarske i Hrvatske i nisu neočekivani, ali da jeste onaj od Španije, koji je odlučivao o konačnom plasmanu. Jer, u svakom slučaju nije isto biti 5. ili 7.

"Meč protiv Španije možda nije trebalo tako da odigramo, tačnije ne možda, nego sigurno nismo smjeli tako da odigramo, ali jedino što može da bude opravdanje jeste to što smo se stvarno emotivno ispraznili protiv Hrvata. Imali smo silnu želju da idemo u završnicu, da prođemo među prve četiri ekipe a samim tim i izborimo plasman na Olimpijske igre".

Može li ova ekipa da napravi pomak ka vrhu?

"Može, naravno. Ova ekipa ima potencijal, tek treba da se pokaže u punoj snazi. Vrijeme je pred njom, ali i ogroman rad sa selektorom", zaključuje Aleksandar Radović.

Draško Brguljan: Vratili smo duh reprezentacije

"Cijelo prvenstvo je bilo dosta dobro, mislim da nakon svega ipak možemo da budemo zadovoljni. Vratili smo duh reprezentacije, smatram da je u ovom trenutku to najvažnije", nakon utakmice sa Njemačkom pričao je Draško Brguljan.

"Svi smo se borili, dali smo sve od sebe, ali došla je ta utakmica sa Hrvatskom u četvrtfinalu u kojoj smo sigurno mogli bolje. Ubijeđen sam da smo mogli bolje da odigramo, ali bili smo u nekom grču, možda nam je falilo i isustva, ali da ne pričamo više o tome. Iz te utakmice treba da izvučemo pouke. Cijelo prvenstvo bilo je dobro, možda je samo taj meč sa Španijom bio slabiji. Ali, došao je poslije četvrtfinala, nismo imali neki motiv i oni su bili bolji za taj gol razlike. Protiv Njemačke smo se opet malo „digli“ u zaista fantastičnoj atmosferi kakva je bila na tribinama i uspjeli da osvojimo 7. mjesto. Možda nam je to realna pozicija, mislim da trenutno nismo bolja ekipa od četiri tima koja su igrala u polufinalu. Ali, to treba da gledamo sa vedrije strane, da na svakom sljedećem takmičenju što jače napadamo te četiri ekipe iz vrha. Ubijeđen sam da možemo da ih stignemo, jer od tih ekipa slabiji smo možda za gol ili dva najviše", smatra Brguljan.

U situaciji kada su neki iskusniji igrači otkazali, mlađi su položili ispit - ističe „dvojka“ reprezentacije.

"Dobili smo veliku stvar, dva igrača, Filipa Klikovca i Darka Brguljana, momke od po 20 godina koji su prvi put bili na velikom takmičenju. Mislim da su oni budućnost našeg vaterpola. Treba sve gledati sa pozitivne strane, dogodine imamo dva takmičenja i sigurno će biti bolje. Ova ekipa može puno i vrlo brzo doći će i rezultati", optimista je Draško Brguljan.

Finale između Srbije i Italije igra se od 15 časova, dok će od 10 časova o bronzi odlučivati Hrvatska i Mađarska.

Njemačka - Crna Gora 5:8 (3:4, 1:3, 1:1, 0:0)

Šangaj - Magnolija spam natatorijum. Gledalaca: 350. Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Ni Ši Vei (Kina). Igrač više: Njemačka 7 (1), Crna Gora 11(5). Peterci: Njemačka 1 (0).

Njemačka: Čigir (2 odbrane), Naroška, Šreter, Real 2, Stam, Police, Bukovski, Šuler 2, Krezman, Oeler 1, Šloterbek, Ejdner, Kong (5 odbrana).

Crna Gora: Šefik (13 odbrana), Dr.Brguljan 1, Radović 2, Danilović, Vukčević, Tičić 1, Klikovac 1, Janović, Ivović 1, Da. Brguljan 2, Petrović, Jokić, Šćepanović.

Tok meča

Prva četvrtina

0:1 - Ojler (6.46 do kraja četvrtine)

1:1 - Tičić sa igračem više (5.56 do kraja četvrtine)

2:1 - Radović sa igračem više (4.47 do kraja četvrtine)

2:2 - Real, iz daljine, sa istim brojem igrača (4.24 do kraja četvrtine)

3:2 - Klikovac sa igračem više (3.23 do kraja četvrtine)

3:3 - Šuler, opet sa istim brojem igrača u bazenu (3.94 do kraja)

4:3 - Ivović

Druga četvrtina

4:4 - Real (6.46 do kraja četvrtine)

5:4 - Draško Brguljan, sam ispred golmana, rutinski ga prebacio (5.44 do kraja četvrtine)

6:4 - Darko Brguljan sa igračem više (4.16 do kraja četvrtine)

7:4 - (Radović sa igračem više (1.25 do kraja četvrtine)

Kraj druge četvrtine

Treća četvrtina

8:4 - Darko Brguljan sa igračem više (6.41 do kraja četvrtine). Porobić prethodno tražio tajm-aut

8:5 - Šuler, opet sa istim snagama u bazenu (4.11 do kraja četvrtine)

Kraj treće četvrtine

Posljednja četvrtina

Šefik odbranio peterac (minut prije kraja)

Kraj

Bonus video: