Lepršavi napad ili granitna odbrana

Ne smijemo da nasjednemo na provokacije, da reagujemo na njihovo simuliranje i sudijske odluke. To bi bilo pogubno - naglasio je Dejan Udovičić, selektor Srbije
0 komentar(a)
Vaterpolo Srbija, Foto: REUTERS
Vaterpolo Srbija, Foto: REUTERS
Ažurirano: 29.07.2011. 18:40h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Na prethodnom Svjetskom prvenstvu, 2009. u Rimu, dvije ekipe su bile na prekretnici.

Srbija je nakon očajnih igara u grupi (poraz od Španije i remi sa Australijom) morala u osmini finala da se namjeri na domaću Italiju, koja je izgubila i od SAD i od Rumunije.

Podmlađeni „delfini” su tada slavili sa 7:5, do kraja šampionata igrali kao u transu i popeli se na krov svijeta.

Nakon debakla pred svojim navijačima i tek 11. mjesta, „azuri” su izbjegli sudbinu koja im se predviđala.

Maestro Alesandro Kampanja je pronašao način da probudi uspavanog giganta i odbranu polako dovodio do perfekcionizma.

I rezultat je stigao - Stefano Tempesti i drugovi će nakon Evropskog prvenstva u Zagrebu i Svjetske lige u Firenci, igrati i u finalu Svjetskog prvenstva u Šangaju.

A ovdje, u najvećem gradu na svijetu, kao i prije tačno dvije godine i četiri dana, rival će im biti Srbija. Samo, sada je u pitanju meč za titulu na 14. šampionatu planete u vodenim sportovima.

Dvije ekipe su imale gotovo istovjetan put do polufinala, u kojem su igrale potpuno različite utakmice - aktuelni šampion svijeta je nakon nevjerovatnog preokreta savladao Mađarsku (15:14) i stigao do prilike da brani zlato, dok je Italija mnogo lakše nego što bi se po konačnom rezultatu (9:8) moglo zaključiti, porazila Hrvatsku.

Time se „barakudama” revanširala za poraz u finalu EP u Zagrebu (7:3), sada želi da se osveti Srbiji za neuspjeh u meču za zlato u Svjetskoj ligi (8:7).

- Protiv Hrvatske smo imali sve - taktiku, trud i borbenost. Ušli smo u vodu sa pobjedničkim mentalitetom i isto ćemo učiniti i protiv sljedećeg rivala. Protiv nekoga drugog zadovoljili bismo se možda srebrom, ali kada ovog puta ne bismo stigli do zlata, bili bismo zaista ljuti. Znam da ovaj tim može da igra protiv svih i da pobijedi svakog rivala, pa i Srbiju - više nego jasan je bio Kampanja.

Od 2007. godine, kada je nakon peteraca poražena od Španije u meču za 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Melburnu, Srbija je osvajala medalje na svim takmičenjima.

Ima zlato sa SP u Rimu, bronzu sa Olimpijskih igara u Pekingu, srebro i bronzu na šampionatima Starog kontinenta, te četiri titule i 3. mjesto u Svjetskoj ligi.

Sada će Vanja Udovičić i drugovi, zahvaljujući lepršavoj igri u napadu, prigrabiti još jedno odličje, pitanje je samo kojeg sjaja...

Andrija Prlainović, naravno, želi zlato, čime bi krunisao sjajnu godinu, u kojoj je sa Partizanom bio prvak Evrope i potpisao za najbogatiji klub na svijetu, Pro Reko.

Ali, 24-godišnji Novljanin je svjestan da Srbiju čeka pakleno težak zadatak.

- Italijani nikada nisu igralo tako kolektivno. Golman Tempesti je vođa, ali imaju još nekoliko vrhunskih igrača, poput Gala, Đorđetija i Feluga. Biće veoma neizvjesno, a odbrana je svakako najjači adut Italije - naglasio je Prlainović.

Da će defanziva rivala definitivno biti najveći problem za „delfine”, zna i Filip Filipović.

- Odbranu su doveli do savršenstva. Jaki su i u pojedinačnim kontrama. Moramo da budemo oprezni, jer nisu nimalo naivan protivnik. Uostalom, stigli su do finala - naglasio je ljevoruki as italijanskog Pro Reka.

Finale se igra u 15 časova po našem vremenu, a meč za 3. mjesto između Mađarske i Hrvatske je zakazan za 10. Crna Gora je rano jutros (3.30) igrala sa Njemačkom za 7. mjesto, a u 4.55 je počeo duel Španije i SAD za petu poziciju.

Udovičić: Ne nasjedajte na provokacije

Da 2009. nije priredio senzaciju i sa potpuno podmlađenim timom postao prvak svijeta, Dejan Udovičić bi vjerovatno bio smijenjen sa mjesta selektora Srbije.

Ali, sjajnim rezultatima je zacementirao mjesto na klupi „delfina”, a sada ima priliku da osvoji još jedno zlato.

- Ne smijemo da nasjednemo na provokacije, da reagujemo na njihovo simuliranje i sudijske odluke. To bi bilo pogubno. Imamo sjajnu priliku da osvojimo drugo uzastopno zlato na svjetskim prvenstvima. Ali, ne želimo da branimo Rim, već hoćemo da osvojimo Šangaj - naglasio je Udovičić.

Njegov prezimenjak i kapiten Srbije, Vanja Udovičić, smatra da je euforija najveći rival njegovom timu.

- Italija ima tri uzastopna finala i zato ne smijemo ni jednog trenutka da se opustimo, da potcijenimo rivala. Najvažnije u ovom meču je da sebe smirimo, da uđemo na pravi način u duel. U tom slučaju, imamo velike šanse da pobijedimo - jasan je bivši as Partizana, Jadrana i Pro Reka.

Zlato za Grkinje

Vaterpolistkinje Grčke osvojile su prvo zlato na svjetskim prvenstvima, pošto su u finalu rastužile domaću naciju - savladale su Kinu sa 9:8.

Grkinje su vodile od starta, a u 1. minutu drugog poluvremena su stigle do plus tri (5:2).

Tu razliku su bez problema održavale do samog kraja, kada su Kineskinje imale i igračicu više za izjednačenje, ali su napravile kontra faul.

Antigoni Rumpesi i Aleksandra Asimaki su postigle po tri gola za vicešampiona Evrope, dok je najmnogoljudniju zemlju svijeta sa po dva pogotka predvodio tandem Ping Liu-Ji Vang.

Bronza je pripala prvaku Starog kontinenta Rusiji, koja je u čudnom meču vodila protiv Italije 5:0, a na kraju slavila 8:7.

Bonus video: