Poraz od Španije, sa Njemačkom za sedmo mjesto

U utakmici razigravanja za plasman Crna Gora izgubila od Španije, pa će za 7. mjesto u subotu igrati protiv Njemačke
0 komentar(a)
Vaterpolo 6, Foto: Aleksandar Vučković
Vaterpolo 6, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 28.07.2011. 07:52h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

I drugi put zaredom naši vaterpolisti izgubili su utakmicu u borbi za plasman na Svjetskom šampionatu u Šangaju, nakon Hrvatske od „ajkula“ je bolja bila i Španija sa 10:9, pa će se naša selekcija prekosjutra protiv Njemačke boriti za 7. poziciju. Špance smo dobili u grupi, u meču u kojem je pobjeda donosila manje nego poraz, sada su se oni revanširali, u susretu koji, takođe, nije imao neki poseban značaj, ali sigurno da bi neuporedivo ljepše bilo da Nikola Janović i drugovi u subotu igraju za 5. a ne za 7. poziciju."

"Do samog kraja smo igrali, borili smo se. Htjeli smo da osvojimo 5. mjesto, iako to na kraju, u konačnom plasmanu ništa ne znači. Žao mi je zbog poraza, mislim da smo imali kontrolu tokom većeg dijela susreta, a nakon toga bilo je i dosta diskutabilnih odluka rumunskog sudije. Šta da kažem, vidjelo se i kod nas i kod Španaca da nema tu mnogo žara zato što nismo prošli u polufinale. Prošli smo među osam ekipa, u odnosu na prošlo Svjetsko prvenstvo u Rimu to je pomak, a nadam se da ćemo ubuduće biti još bolji“, kazao je Nikola Janović.

Nije da naši igrači nisu željeli pobjedu, naprotiv. Ali, jednostavno u odbrani nije išlo sve kako treba. Jer, kako drugačije objasniti podatak da je protivnik postigao čak pet od prvih sedam golova sa istim brojem igrača u bazenu. Uzalud je tokom čitavog susreta selektor Petar Porobić tanjio glasne žice, u pozorišnom ambijentu njegov glas se čuo poput sudijske pištaljke. Ali, nije pomagalo, jednostavno, Španci su više željeli pobjedu. Zbog toga je u vodu palo nekoliko sjajnih akcija u napadu, koje su pokazale da ovaj tim ima potencijal, ali da mu očigledno treba i malo vremena.

Utakmica sa Španijom bila je izjednačena u prvoj četvrtini, s tim da je Crna Gora prva povela, golom još jednom odličnog Aleksandra Radovića, da bi poslije preokreta Španaca ravnotežu uspostavio Jokić.

U drugoj četvrtini vodili smo dva puta (Antonio Petrović i Darko Brguljan nakon sjajne akcije čitavog tima), ali Španija ne samo da je svaki put anulirala tu prednost, nego je i povela dva razlike (6:4). S tom prednošću Španci su otišli na poluvrijeme, s tim da su u međuvremenu obje ekipe dale po jedan gol (opet Radović, sa dva igrača više).

Od tog trenutka pa do samog kraja prednost Španije varirala je od jednog do dva gola razlike. Za naš tim pogađali su Klikovac, Vukčević, Janović, pa opet Radović, ali bi protivnik svaki put pronalazio način da ubije nadu da se mogu izboriti makar produžeci. Uz to, rumunski arbitar Aleksandresku potrudio se da pokaže kako se ne bez neke kaže da je vaterpolo sport u kojem sudija može da radi što mu je volja. A njemu (pa ni njegovom kolegi Rusu Naumovu) sedam minuta nije bila volja da isključi nekog igrača Španije.

Naravno, to nije opravdanje niti je neko opravdanje potrebno našim igračima. Oni su pružili koliko su mogli, borba za sedmo mjesto je realnost, potrebno je meč protiv Njemačke odraditi na najbolji način i spustiti se makar za dvije stepenice u odnosu na prošlo Svjetsko prvenstvo u Rimu.

Porobić: Moramo da mijenjamo psihu

„Trebalo je da budemo mnogo bolja ekipa da bismo pobijedili. Imali smo dosta isključenja od strane jednog sudije. Na kraju je presudio njihov igrač više. Mi smo dobro igrali u napadu sa igračem više, ali na neke stvari okolo bazena ne možemo da utičemo, a bile su mi jasne i prije utakmice. Ali, neću o tome da pričam jer sada to nema nikakvog smisla“, kazao je poslije meča crnogorski selektor Petar Porobić.

On je istakao da je ekipa pokazala borbenost, ali da je bilo gotovo nemoguće vratiti na psihološkom planu nakon poraza od Hrvatske u četvrtfinalu.

„Jednostavno, ne mogu ekipi da nametnem razmišljanje da je svako mjesto naprijed u plasmanu izuzetno značajno. U našim glavama je medalja, a ne znam s kojim pravom smo to sebi nametnuli, pa kada se to ne ostvari potrebna je ogomna energija da se ekipa vrati u kolosjek. Malaga nam je potpuno pomutila svijest, na prvom takmičenju ostvarili smo uspjeh i sada ako nismo prvi ili drugi, smatramo da više ne treba igrati. Mislim da smo u tome nerealni, jer Mađarska, na primjer, u deset godina samo je jednom bila prvak svijeta, a nijednom nije uzela zlato na Evropskom prvenstvu. Da ne pričam o putu drugih selekcija, na primjer Hrvatske. Činjenica je da smo uložili veliki rad i trud, ali mislimo da se to mora odmah vratiti. Potrebno je, međutim, puno više strpljenja. Na drugoj strani Španija je igrala motivisanije nego da se radi o borbi za medalju, jer takve selekcije znaju da cijene svaki korak naprijed u plasmanu. Mi kod naših igrača moramo da mijenjamo takve stvari i uopšte ambijent“, ističe Porobić.

Adžić: To što je radio Rumun nema veze sa vaterpolom

Mnogo su ljuti bili u taboru naše reprezentacije na arbitra Adrijana Aleksandreskua iz Rumunije, čini se s pravom. Punih sedam minuta, dakle skoro jednu četvrtinu, Crna Gora nije dobila igrača više, što se ne dešava tako često u mečevima približno izjednačenih ekipa, bez obzira na to što „ajkule“ imaju samo jednog pravog centra.

Najviše gorčine pokazao je generalni sekretar VPSCG, Dejan Adžić, valjda zato što je i sam vaterpolo sudija.

„Sramota što je Rumun uradio. To nema nikakve veze ni sa suđenjem, ni sa vaterpolom. Pa, pet puta se sa centra miješao u posao drugog sudije, on je donosio odluke, to čak nije korektno prema kolegi. Htio sam svašta da mu kažem, ali se odmah pokupio sa bazena“, kazao je Adžić.

Crna Gora - Španija 9:10 (2:2, 3:5, 2:1, 2:2)

Šangaj - Magnolija spam natatorijum. Gledalaca: 750. Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Naumov (Rusija). Igrač više: Crna Gora 11(7), Španija 12(5).

Crna Gora: Šefik (12 odbrana), Dr.Brguljan, Radović 3, Danilović, Vukčević 1, Klikovac 1, Janović 1, Ivović, Da. Brguljan 1, Petrović 1, Jokić 1, Šćepanović.

Španija: Agilar (6 odbrana), M.Garsija 2, Marsal, Fernandez, Molina 1, Mingel 1, Roka, Espanjol, Valjes 3, Perone 1, Perez 1, H.Garsija 1, Lopez.

TOK MEČA

Prva četvrtina

Igrač više za Španiju

Odbranili smo se

Igrač više za Crnu Goru

1:0 - Radović sa igračem više, sjajna asistencija Jokića

Igrač više za Špance

1:1 - Mingel

Igrač više za Crnu Goru

Ništa od napada, Agilar Brani

1:2 - Valjes, sa istim brojem igrača, odbrana Crne Gore je zaspala

Igrač više za Crnu Goru

2:2 - Jokić, nakon sjajne akcije (0.42 do kraja četvrtine)

Kraj prve četvrtine

Druga četvrtina

3:2 - Toni Petrović, poslije sjajnog dodavanja Danilovića sa igračem više

3:3 - Molina Rios, iz igre, iz velike daljine (5.51 do kraja druge č.)

4:3 - Darko Brguljan, fantastična akcija čitave ekipe sa igračem više (4.42 do kraja druge četvrtine)

Igrač više za Španiju

Šefik dva puta brani, Perez u prečku, sreća

4:4 - Filipe Perone, opet sa istim brojem igrača u bazenu

4:5 - Valjes lobuje Šefika. Opet sa istim brojem igrača

Igrač više za Španiju

4:6 - Garsija Rodrigez sa igračem više

Isključenje Španaca

Još jedno, dva igrača više

5:6 - Radović, neodbranjivo, pod prečku (1.02 do poluvremena)

5:7 - Ivan Perez, dočekao je svoj trenutak slave, sjajna šrauba

Naša odbrana opet zaspala, primili smo pet golova iz igre!

Poluvrijeme

Treća četvrtina

Lopta za Španiju

Ništa

Isključenje Španaca

Agilar brani šut Brguljana

Španci su kompletni

Kontrafaul

Agilar šutira iz mrtvog ugla, bilo bi previše

6:7 - Klikovac. Igrama potpuno opravdao poziv u reprezentaciju

Igrač više za Španiju

6:8 - Havijer Garsija

Igrač više za Crnu Goru, tajm-aut Porobića

7:8 - Vukčević, nakon prelijepog dodavanja (4.40 do kraja 3. četvrtine)

Španci pogađaju Šefika

Agilar brani, novi napad za Crnu Goru

Igrač više za nas

Jokić pogađa prečku

Isključenje Janovića

Odbranili smo se, konačno dobra odbrana

Brguljan lako izblokiran

Isključenje Brguljana

Šefik odbranio Molini sa dva metra

Na bazenu se čuje samo glas Porobića

Ništa ni od našeg napada

Šefik brani, novi napad za Špance

Opet Šefik, opet novi napad

Bespotrebno isključenje Danilovića

Kraj četvrtine

Posljednja četvrtina

Opet se čuje samo Porobić: "Ajde". Sada se lomi utakmica

Španci uzeli loptu, a kako imaju igrača više odmah zatražili tajm-aut

Stativa

Lopta za Crnu Goru

Janović potopljen na centru, ništa nije suđeno

Treće isključenje Draška Brguljana

7:9 - Havijer Valjes (6.22 do kraja četvrtine)

Jokić šutira pored gola, utakmica nam lagano izmiče

Prečka Španaca

Ništa od našeg napada

Stativa Španije

Imali smo malo sreće, može li sada nešto da se napravi?

Presječen pas Danilovića

Šefik interveniše

Sada loš pas Darka Brguljana

Opet Španci ne koriste napad

Igrač više za nas, poslije sedam minuta!

Tajm-aut Porobića

8:9 - Janović, kapitenski, kad je najpotrebnije

Igrač više za Špance

Šefik brani, Perez u prečku

Naši šutnuli preko gola

Novo isključenje, ovog puta Darko Brguljanž

Španci traže tajm-aut. Imaju priliku da prelome utakmicu (1.18 do kraja)

8:10 - Garsija

9:10 - Radović (43 sekunde do kraja)

Kraj

Bonus video: