Crna Gora savladala Španiju

Izabranici Petra Porobića osigurali bar drugu poziciju u grupi A, a konačan plasman zavisiće od posljednjeg meča Mađarska - Španija, koji se igra za dva dana
106 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolo, Foto: REUTERS
Vaterpolo, Foto: REUTERS
Ažurirano: 20.07.2011. 10:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Šangaj - Da je neko ko nije dobro upućen u vaterpolo zbivanja došao da gleda posljednju četvrtinu meča između Crne Gore i Španije, pomislio bi da je u pitanju finale Svjetskog prvenstva koje se održava u Šangaju. Svaki nerv bio je napet kao struna, svaki gol proslavljan je kao da donosi zlato, svaka dobra odbrana značila je korak bliže cilju. A utakmica, ustvari, nije značila ništa. Po mnogima, čak je bolje prošao onaj ko je izgubio - Španija!

Ako ima sportske pravde, od današnje utakmice vaterpolo reprezentaciju Crne Gore trebalo bi sreća da prati sve do same završnice. Iako su mogli da kalkulišu i izaberu treće mjesto u grupi, a time i vjerovatno lakši put do polufinala, Nikola Janović i drugovi igrali su kao da se radi o životu i smrti.

Trebalo je samo vidjeti lica Antonija Petrovića poslije čarolije kojom je susret prelomljen, radost Milana Tičića kada je stavio tačku na trijumf, stisnute pesnice Damjana Danilovića dok je sa klupe bodrio saigrače, ali i po pravilu mirnog i hladnog selektora Petra Porobića kako daje sebi oduška.

Crna Gora je dobila Španiju, osigurala drugo mjesto u grupi A, a kada Mađari i Španci prekosjutra okončaju njihovu posljednju utakmicu u prvom krugu, „ajkule“ će znati da li će u meč sa slabašnim Kazahstanom da uđu da proslave prvo mjesto i pauzu u osmini finala, ili, što je za očekivati, da rutinski odrade posao pred duel sa Rumunijom ili Australijom (u četvrtfinalu bi ih čekala Hrvatska).

I Španci zaslužuju čestitke - ni oni se nisu bavili računicama, iako ih je naš tim u prvih 12 minuta pregazio. Tačnije, Španija je povela 1:0, a onda je Denis Šefik „spustio roletnu“ (odbranio gol i kada su Španci imali dva igrača više), da bi na drugoj strani pogađali Nikola Janović (dva puta, jednom iz peterca), Aleksandar Ivović, Darko Brguljan i Nikola Vukčević.

Pri rezultatu 5:2 za Crnu Goru, Špance je dva puta spasavala stativa, da bi se nakon toga u strijelce upisali Ćavi Garsija i Damjan Danilović (6:3, nepuna tri i po minuta prije kraja treće četvrtine).

Narednih osam minuta momci u plavim kapicama su prespavali, umorni od tempa koji su sami nametnuli, pa je Španija serijom 3:0 izjednačila, kada je na semaforu pisalo da do kraja ima 3,09 minuta do kraja utakmice.

Pola minuta kasnije Darko Brguljan je pokazao zbog čega je jedan od najboljih mladih igrača na planeti, da bi poslije još jednog izjednačenja svima postalo jasno ko je klasa - mirna poblika u „Magnolija spam natatorijumu“ skočila je na noge kada je Toni Petrović maestralno, iz gotovo nemoguće situacije lobovao golmana Agilara, da bi takođe sjajan lob izveo i Milan Tičić. Počelo je slavlje, igrači su ispunili obećanje...

Rezultati:

Grupa A

Španija - Crna Gora 7:9

Mađarska - Kazahstan 16:5

Grupa B

Srbija - Rumunija 12:5

Australija - Kina 12:7

Grupa C

Kanada - Hrvatska 4:11

Brazil - Japan 11:13

Grupa D

Italija - SAD 8:5

Južna Afrika - Njemačka 8:16

Bonus video: