I ovdje moramo da dokažemo da smo pravi

"Crna Gora uopšte nije za potcjenjivanje, a s druge strane ima veoma dobru poziciju što su je svi otpisali, tako da mogu dosta dobro da prođu ako budu pametni", kaže Udovičić.
0 komentar(a)
Dejan Udovičić, Foto: Aleksandar Vučković
Dejan Udovičić, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 18.07.2011. 12:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Sa oreolom svjetskog prvaka, vicešampiona Evrope i dvije uzastopne titule pobjednika Svjetske lige (od koje jedna nedavno u Firenci), vaterpolisti Srbije u Šangaj su došli kao - favoriti za zlato!

"Razljutili su nas oni komentari prije dvije godine na Svjetskoj ligi u Podgorici, kada nas niko nije smatrao za ozbiljnu ekipu, svi su mislili da smo negdje sedma-osma reprezentacija. Šalim se, naravno", kaže za „Vijesti“ selektor Srbije Dejan Udovičić uoči treninga svog tima u „Magnolija span natatorijumu“ i nastavlja:

"Imao sam povjerenje u ono što radimo i sada je svima jasno da smo iskoristili potencijal igrača koji je kroz kvalitetan rad došao do izražaja. Mi smo veliku stvar napravili u Firenci, jer smo izborili direktan plasman na Olimpijske igre. Sa te strane pao nam je teret sa vrata i iz te perspektive nama bi trebalo da bude lakše, ali otežavajuća okolnost nam je to što smo mi svjetski prvaci. Zato moramo da pronađemo nove motive, da dokažemo da smo pravi i da na tom nivou i ostanemo. Ovo je novi izazov i daćemo sve od sebe da uđemo među četiri, a onda je sve moguće".

• Ko su vam najveći konkurenti?

"Nije nam bitno ko će nam doći u četvrtfinalu, važno je da odigramo najbolje što možemo i kako god da se zvao protivnik, mi moramo da idemo na pobjedu".

• Kako biste rangirali kvalitet u Šangaju?

"Nije izgovor, ali stvarno je teško rangirati kvalitet i to je dobro za vaterpolo. Primjer je plasman na prošlom Svjetskom prvenstvu, gdje je domaća Italija bila jedanaesta, Crna Gora deveta, a Mađari peti. Zbog toga ja i potenciram važnost četvrtfinala. U svakom slučaju, mislim da teško da neka vanevropska zemlja može da uđe u polufinale, a za ta četiri mjesta konkuriše pet ili šest reprezentacija sa Starog kontinenta. U boljoj poziciji su one selekcije koje nisu igrale Svjetsku ligu. Recimo, nama je 11 igrača igralo na fajnl-foru u Rimu i morali su da pruže maksimum, pa su u Firenci morali da pruže maksimum, pa sada opet. To nije moguće, ali nije ni opravdanje. Mislim da se prvo mjesto može osvojiti i ako forma nije na maksimumu, a dovoljno si pametan i inteligentan. Mi imamo pet-šest igrača koji su među 15 najboljih u svijetu i sigurno ne mogu da imam kalkulantski stav, naprotiv, forsiram igrače da daju i više od onoga što mogu".

• Kako vidite Crnu Goru bez petorice igrača koji su osvojili titulu u Malagi?

"Ja sam u Rimu na Svjetskom prvenstvu igrao bez devetorice. Ja tu psihologiju ne „kupujem“, oni koji su tu - najbolji su. Možda će igrati bolje nego oni kojih nema. Crna Gora uopšte nije za potcjenjivanje, a s druge strane ima veoma dobru poziciju što su je svi otpisali, tako da mogu dosta dobro da prođu ako budu pametni", zaključuje Udovičić.

Bonus video: