Šefik: Firenca je bila uspješna provjera

Uključili smo mlade igrače, pokazali da možemo da računamo i na njih u budućnosti i to je ono što smo htjeli, iako smo na to i bili prinuđeni - kaže golman "ajkula"
0 komentar(a)
Denis Šefik, Foto: Boris Pejović
Denis Šefik, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2011. 15:35h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Peto mjesto na finalnom turniru Svjetske lige, kao provjeri pred Svjetsko prvenstvo u Šangaju, na prvi pogled djeluje kao rezultat koji Crnoj Gori donosi samo glavobolje.

Međutim, niko u taboru crnogorskih vaterpolista nije puno žalio nakon što su se ugasili reflektori na bazenu „Paolo Kostoli“ u Firenci.

Jednostavno je bilo vidljivo da su u tom trenutku u Toskani bile barem tri jače ekipe (Srbija, Italija i Hrvatska), te da je tu četvrtu poziciju ugrabila reprezentacija SAD preko leđa Crne Gore i uz pomoć australijskog arbitra.

Nego, neka se izbjegne priča oko suđenja i organizacije u Firenci (e to je zaista bilo za veliku nulu), šuština je nešto drugo - a to je da je Crna Gora na ovom turniru uradila ono što je naumila.

- Uključili smo mlade igrače, pokazali da možemo da računamo i na njih u budućnosti i to je ono što smo htjeli, iako smo na to i bili prinuđeni. Dobili su šansu, probali smo sa mlađima da vidimo kako ide i rezultat nije bio u prvom planu - rekao je Denis Šefik.

• Znači, 5. mjesto je zadovoljavajuće?

- Mislim da jeste, jer svi znamo u kakvim smo okolnostima radili. Bez onako dobrih igrača koji su nama nedostajali ne može da se osvoji ni neki običan turnir, a ne Svjetska liga. Sve se svodi na to da su nam falili jako bitni igrači, nosioci igre, i da je to na kraju napravilo razliku - kazao je Šefik.

Crnu Goru su peterci koštali polufinala i borbe za medalju.

- Taj meč protiv Amerikanaca kao da nije mogao da se dobije. Imali smo 3:0, potom pali, a kasnije smo naišli na loše suđenje. I ne samo to - sjetite se, nije radio semafor, niko nije znao koliko sekundi imamo do kraja posljednjeg napada. Kada smo računali, falilo nam je šest ili sedam sekundi, toliko su nam ukrali.

• Sve je ovo, ipak, samo predigra za Svjetsko prvenstvo. Šta očekuješ u Šangaju?

- Grupa sa Mađarima i Špancima je teška, obje reprezentacije će da budu jednako moćne. A šta očekujem zavisiće od tog stanja u grupi, jer ako budemo ispred te dvije ekipe otvaraju nam se vrata do medalje.

• Osjećate li pritisak pred Šangaj, s obzirom na to da SP mnogi vide kao posljednju šansu da Crna Gora vrati sjaj nakon dva loša izdanja u Rimu i Zagrebu?

- Pritisak je prisutan, ali šta da radimo. Sami smo sebe doveli u tu poziciju i na nama je da se nosimo sa tim. Moramo, međutim, da povratimo onaj karakter koji nas je krasio, koji je ovaj tim imao i kada sam ja bio na golu Srbije (u Malagi). Crna Gora tada nije odustajala nikada, mislim da smo sada to izgubili, ali ćemo da uradimo sve da povratimo taj kvalitet - zaključio je Šefik.

I bronza bi bila kao zlato

Po Šefiku, Crna Gora bi bronzanu medalju u Šangaju morala da prihvati kao onu najsjajniju.

- Po svemu sudeći, u Šangaju ćemo da igramo bez Borisa Zlokovića, a svima je jasno ko je on i kakav je centar, među tri u svijetu. A tim koji u sastavu nema dva centra je u velikim problemima. To je veliki hendikep, a mi bismo u Šangaju bili sa Nikolom Vukčevićem kao jedinim igračem na toj poziciji. Ipak, da ne kukamo, nadam se da će Boris da se vrati, ali i bez njega mi moramo da nastavimo dalje, iako bih više od svega volio da ga vidim u bazenu sa nama - rekao je Šefik.

Srbija je favorit u Šangaju

Srbija je aktuelni svjetski šampion i ima najveće šanse da odbrani titulu koju je prije dvije godine osvojila u Rimu.

- Srbi igraju konstantno dobro. Favoriti su u Šangaju, a ja u ovom trenutku ne vidim ekipu koja može da ih pobijedi. Kažem, u ovom trenutku - rekao je Šefik.

A onda je nastavio:

- Izuzev nas, mi smo jedini koji možemo da se nosimo sa njima. Ali, da bismo im parirali moramo da podignemo igru na mnogo veći nivo.

Po golmanu „ajkula“, Hrvatska će se teško oporaviti od povlačenja Igora Hinića.

- Hrvatima neće biti lako bez njega, ali i oni, kao Srbija, imaju 13 podjednako dobrih igrača koji daju doprinos. Ipak, i kod Hrvatske može da bude sada problem na poziciji centra, jer je drugi sidraš Paškvalin koji nema takav kvalitet koji je donosio Hinić, iako je mlad i dobar - istakao je Šefik.

Bonus video: