Crna Gora zauzela 5. mjesto

Tim Petra Porobića gubio sa tri razlike, ali na kraju reagova munjevito i savladao Australiju sa 8:7
60 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolo, Foto: Giorgio Perottino
Vaterpolo, Foto: Giorgio Perottino
Ažurirano: 26.06.2011. 15:47h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Možda i 5. mjesto u Svjetskoj ligi nije rezultat kojim bi Crna Gora trebalo da se ponosi i diči, ali nakon svega viđenog u Firenci čini se da je u ovom trenutku, ako se imaju u vidu sve okolnosti, ta pozicija i realna za crnogorske vaterpoliste.

Tim Petra Porobića je savladao Australiju rezultatom 8:7 i tako ispunio cilj koji je sebi postavio nakon bolne eliminacije od SAD u četvrtinalu - da turnir u Toskani završi pobjednički, pa makar značilo i to da gledamo u leđa čak četiri ekipe.

Gledano po tome, ova Svjetska liga bi mogla da bude podstrek pred Svjetsko prvenstvo u Šangaju gdje Crna Gora mora da ima znatno veće ambicije koje će da budu pokrivene i jačim sastavom...

Veliki preokret

U Firenci ništa, međutim, nije nagovještavalo da će Crna Gora da pobijedi posljednji meč - „kenguri“ su od starta počeli plivanjem da muče „ajkule“, do poluvremena su čak i tri puta vodili po tri gola razlike (3:0, 4:1 i 5:2), što je, logično, upalilo alarm na klupi Crne Gore, jer nakon toga Australijanci skoro 13 minuta nisu pogodili mrežu i ovog puta fenomenalnog Denisa Šefika.

To je bilo dovoljno za izjednačenje (5:5), a neizvjesnost je trajala sve do početka posljednjeg minuta - tada je Darko Brguljan u napadu sa igračem više pogodio za 8:6 i meč je tu zatvoren (tri sekunde prije kraja Australija je postavila konačan rezultat).

Faktor Toni Petrović

Jedan igrač je, ipak, napravio razliku. I dok je Mlađan Janović od početka jedini znao kako da matira Džoela Denerlija (dao prva dva gola), kasnije je štafetu preuzeo Antonio Petrović.

Bivši bek Primorca je postigao tri vezana gola „ajkula“ (izjednačio na 5:5), pa, čini se, njemu pripada epitet čovjeka odluke u duelu za 5. mjesto.

- Pokazali smo karakter, nismo se predavali ni kada je bilo tri razlike za Australiju. Vjerovali smo u sebe, iako smo znali da je na drugoj strani ekipa koja je jako snažna i protiv koje nije lako igrati kada ste u minusu - rekao je Petrović.

Izabrana najbolja ekipa

Novinari su izabrali najbolji tim Svjetske lige ove godine, a u tih sedam igrača su Stefano Tempesti, Aleks Đorđeti, Kristijan Prešuti (Italija), Vanja Udovičić, Andrija Prlainović, Filip Filipović (Srbija) i Sandro Sukno (Hrvatska).

Crna Gora - Australija 8:7 (1:3, 2:2, 1:0, 4:2)

Firenca - Bazen „Paolo Kostoli“. Gledalaca: 200. Sudije: Ni Ši (Kina), Goldenberg (SAD). Igrač više: Crna Gora 11 (6), Australija 8 (3).

Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan, Radović 1, Danilović 1, Vukčević, Tičić, M. Janović 2, Drašković, Klikovac, Da. Brguljan 1, Petrović 3, Jokić, Šefik (13 odbrana).

Australija: Denerli (11 odbrana), Kempbel 1, Klilend, Berd, Mejtland, Martin, Koteril, Mekgregor 2, Janger 2, Vuds, Hauden 1, Miler 1, Rouč.

Bonus video: