Australijanac skrojio sudbinu „ajkula“

Crna Gora poražena nakon peteraca i sjutra će igrati za 5. mjesto. SAD slavio golom Bejlija u posljednjoj seriji penala
0 komentar(a)
Mlađan Janović, Foto: Nebojša Mandić
Mlađan Janović, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 24.06.2011. 15:39h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

„Ja sam Papa, ako ne prestaneš da prigovaraš kazniću te i nećeš igrati vaterpolo godinu“, rekao je Đani Lonci, predsjednik vaterpolo komiteta FINA Nikoli Janoviću koji je na tribinama bio revoltiran suđenjem na meču SAD - Crna Gora.

I čini se da ta rečenica najbolje odslikava šta se desilo u Firenci (i u svjetskom vaterpolu uopšte) u prvom meču četvrtfinala finalnog turnira Svjetske lige. Konačan epilog je da je SAD nakon peteraca savladala Crnu Goru i pošla u polufinale gdje je čeka duel sa Srbijom.

A to suđenje je zaista bilo nevjerovatno iritantno, jer Italijani očito moraju da kontrolišu sve - tako su namijenili sudiju Flahajva iz Australije koji je donio neku novu dimenziju ovom sportu.

Osim što je malo ko na bazenu za vrijeme utakmice (čak ni igrači i stručni štrab) mogao da vidi vrijeme na semaforu, jer ga nije bilo, sudije su častile „jenkije“ i gol koji je odveo u peterce - Azevedo je osam sekundi prije kraja meča nakon faula i isključenja, umjesto da izvede faul, šutirao sa zadrškom (što nije dozvoljeno) i postavio konačnih 6:6.

A peterci su uvijek lutrija, koja ovog puta, za razliku od meča sa Australijom, nije bila saveznik „ajkula“. Jokić je odmah promašio, a kiks Aleksandera (pogodio prečku) je uprskao Darko Brguljan - pri izvođenju mu je ispala lopta, pa je konačan rezultat postavio Bejli...

A više od samog poraza je ostao gorak ukus zbog načina na koji je do njega došlo, jer je Crna Gora, uz sve probleme sa povredama, u Firenci i pokradena, to je jasno kao dan.

Ipak, treba biti realan do kraja, pa reći i da je Crna Gora sama sebi najveći krivac. Kako drugačije da se objasni eliminacija u utakmici u kojoj je nakon prvih pet minuta igre vodila sa 3:0, te da je iskoristila samo četiri od 13 igrača više i primila tri pogotka u samo tri minuta i 19 sekundi? Jednostavno, da je tim Petra Porobića dokrajčio protivnika koji je bio u nokautu, ni Lonci niti anonimni Australijanac ne bi mogli da vrate Amerikance u igru. Ne bi im pomogao ni Barak Obama! Ali, desilo se suprotno - Crna Gora je sitnim greškama, koje su uveliko kažnjavane, pomogla SAD da otvori meč i održi ga živim do kraja.

"Loš napad smo zamijenili odličnom odbranom, ali nam je to slaba utjeha. Neke stvari u napadu idu veoma loše, anemični smo i to je najveći problem", rekao je Porobić.

Tako crnogorski tim nakon dvije godine neće da juriša na medalju u Svjetskoj ligi, pošto je prošle godine osvojio srebro u Nišu, a pretprošle i podigao pehar u Podgorici.

"Dođemo na ovo takmičenje bez pola tima, prepolovljeni povredama, i bez igdje ikog. Za razliku od nas, drugi su moćni i van bazena", kazao je Porobić.

Predstavnici Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore su odmah nakon meča uložili žalbu na suđenje, ali to je najmanje bitno, jer sigurno niko kod organizatora tu žalbu i neće ozbiljno da shvati.

SAD - Crna Gora 10:9 - nakon peteraca (0:3, 3:1, 1:1, 2:1)

Firenca - Bazen „Paolo Kostoli“. Gledalaca: 50. Sudije: Flahajv (Australija), Kaputi (Italija). Igrač više: SAD 12 (4), Crna Gora 13 (4). Strijelci iz peteraca: Azevedo, Rajt, Vareljas, Bejli (SAD), Mlađan Janović, Danilović, Petrović (Crna Gora).

SAD: Mozes (12 odbrana), Vareljas 1, Hadnut, Pauers 1, Rajt, Bakner, Bjubien, Azevedo 1, Bejli 1, Haten, Smit, Krampolc 1, Aleksandrer 1.

Crna Gora: Šćepanović, Dr. Brguljan, Radović 1, Danilović 1, Vukčević, Tičić 1, M. Janović 2, Drašković, Klikovac, Da. Brguljan, Petrović 1, Jokić, Šefik (šest odbrana).

Bonus video: