Porobić: Bolje Kanada nego Australija

"Mislim da je bolje što na startu igramo sa Kanadom, jer ne bi bilo dobro da u prva dva kola imamo tako jake rivale kao što su Hrvatska i Australija", rekao je Petar Porobić.
63 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2011. 17:43h

Prvo Kanada, onda nije nego Australija. Nije ni to... Dan pred početak finalnog turnira Svjetske lige Crna Gora je konačno saznala ime prvog protivnika u Firenci - „ajkule” će sjutra od 16 časova (prvobitan termin je bio u 19) da otvore takmičenje sa Kanađanima, odlučio je organizator.

Ovaj meč je odavno bio najavljen kao prvi crnogorske reprezentacije u Firenci, ali se u subotu odjednom sve promijenilo - FINA je okrenula raspored, po kojem je Crna Gora trebalo da igra sa Australijom na startu. Međutim, danas je ponovo sve vraćeno na isto. I možda je i bolje tako...

"Mislim da je bolje što na startu igramo sa Kanadom, jer ne bi bilo dobro da u prva dva kola imamo tako jake rivale kao što su Hrvatska i Australija. Vidjećemo gdje smo u ovom trenutku u odnosu na Hrvatsku, s obzirom na to da smo u prilično izmijenjenom sastavu", rekao je selektor Petar Porobić.

Crnogorski vaterpolisti su danas u terminu današnjeg meča sa Kanađanima odradili trening, a ponovo su se javili i zdravstveni problemi - Aleksandar Radović ima povredu ramena, Uroša Čučkovića muče problemi sa preponama.

"Imamo opet dosta povrijeđenih igrača, od toga i zavisi naš sastav, jer ne smijemo puno da rizikujemo sa Mlađanom Janovićem, koji nije još najspremniji, potom Radovićem i Čučkovićem", kazao je Porobić.

Svjetska liga je i pred početak ljeta postavljena kao usputna stanica do Šangaja, ali niko ne odustaje od titule.

"Bili smo spremni da ovu Svjetsku ligu žrtvujemo rezultatski kako bi odmorili neke igrače i dali šansu mlađima, ali na kraju nismo ni to uspjeli u potpunosti. Nismo, naravno, zbog neočekivanih povreda, pa smo bili prinuđeni da neke igrače kojima je trebao odmor povedemo u Firencu kako bi popunili broj. Sada smo u situaciji da imamo tri debitanta, kao i neke povratnike u ekipu kada su velika takmičenja u pitanju, a sve u cilju da pojačamo konkurenciju pred Svjetsko prvenstvo koje je jako brzo", istakao je crnogorski selektor.

Rezultat, dakle, nije prioritet u Firenci, prvi put nakon dvije godine u kojima je Crna Gora prvo osvojila zlato u Podgorici, a potom u Nišu stigla do finala.

"Ako budemo imali igru koju želimo i ako sve to budu pratili rezultati, iskoristićemo svaku šansu, bez obzira što nismo postavili neke ciljeve pred finalni turnir Svjetske lige. Osvajač Svjetske lige ide na Olimpijske igre, to je dovoljan motiv za sve ekipe da idu do samog kraja na ovom turniru", zaključio je Porobić.

Nikola Janović: Pravo lice tek u Šangaju

Kapiten Nikola Janović ne želi da obećava kule i gradove pred početak finalnog turnira Svjetske lige.

- Teško je reći koji su nam dometi u ovom trenutku, ali vjerujem u ovu ekipu, kao i u mlade igrače. Jasno je da i ovaj tim može da odigra jako dobro, a vidjećemo za kakav rezultat će to da bude dovoljno. Na finalnom turniru ima dosta jakih ekipa, ali je pitanje u kakvoj formi dolaze. Mi ćemo, sa druge strane, da pokušamo da napredujemo iz meča u meč i da u razigravanju napravimo dobar rezultat - rekao je Janović.

Ipak, Svjetsku ligu svi gledaju kao idealnu pripremu za Svjetsko prvenstvo. - Jedno je sigurno – na ovom turniru se neće vidjeti pravo lice Crne Gore, ono može da se očekuje u Šangaju na Svjetskom prvenstvu – rekao je kapiten „ajkula”.

Ostali su u najjačem sastavu

Porobić ističe da je imao priliku da gleda i ostale ekipe u Firenci i da nijedna nije Svjetsku ligu shvatila kao sporedno takmičenje.

- Ostali su došli kompletni, ako se izuzme izostanak Igora Hinića u Hrvatskoj, koji se oprostio od reprezentacije. I Srbija je dovela sve najbolje, kao i Italija, SAD, Australija. Vidjećemo u kakvoj su formi, ali svi imaju iste ambicije, da idu do vrha i da pokušaju da već sada obezbijede vizu za Olimpijske igre u Londonu naredne godine - rekao je Porobić.

Raspored

SJUTRA

CRNA GORA - Kanada 16.00

Srbija - Kina 17.30

Australija - Hrvatska 19.00

SAD - Italija 20.3

SRIJEDA

SAD - Kina 16.00

CRNA GORA - Hrvatska 17.30

Australija - Kanada 19.00

Srbija - Italija 20.30

ČETVRTAK

CRNA GORA - Australija 16.00

Srbija - SAD 17.30

Kanada - Hrvatska 19.00

Italija - Kina 19.30

Bonus video: