Primorac nije imao prave motive

Budva je u nedjelju osvojila titulu prvaka, a Jadran, tim koji je bio nadomak trofeja, nakon meča sa Primorcem koji je završen neriješeno je imao šta da kaže i o regularnosti prvenstva
0 komentar(a)
Jadran - Primorac, Foto: Radoje Milić
Jadran - Primorac, Foto: Radoje Milić
Ažurirano: 17.05.2011. 07:58h

Šta se dogodilo ove sezone sa crnogorskim vaterpolom? Da li treba odgovor da daju ljudi iz klubova, ili Vaterpolo savez? Iako će vjerovatno i jedni i drugi pokušati da pobjegnu od odgovornosti, jasno je da odgovori moraju da se daju.

Pogotovo nakon još jednog događaja koji je bacio sjenku na sve dobro što se dešavalo u nacionalnom sportu broj jedan.

Budva M:tel je u nedjelju osvojila titulu prvaka, a Jadran, tim koji je bio nadomak trofeja, nakon meča sa Primorcem koji je završen neriješeno je imao šta da kaže i o regularnosti prvenstva.

Primorac kao da je birao utakmice u kojima će da igra u najjačem sastavu, pa je sada bivši šampion podigao glas.

Da li su Novljani u pravu? Istina, titulu ne može da im vrati niko, niti je bilo ko više kriv od njih samih što se titula preselila u Budvu (imali su protiv Primorca gotovo dobijen meč), ali čini se da imaju svako pravo da sumnjaju u regularnost tek završenog prvenstva.

Jer, Primorac je u dva meča protiv Budve u Super ligi igrao sa praktično rezervnim timom (nije bilo Antonija Petrovića, Zdravka Radića, koji je u jednom meču branio samo poluvrijeme, te Borisa Pavlovića, Adama Štajnmeca, Nebojše Milića, u jednoj utakmici nije nastupio ni Dragan Drašković), dok je u isto toliko duela protiv Jadrana nastupio u znatno jačem sastavu.

Da se prisjetimo vrele atmosfere u Kotoru na utakmici Primorac-Jadran 30. aprila - tada je meč prekinut jer su navijači domaćina vrijeđali sudiju Aleksandra Adžića. Utakmica je kasnije registrovana u korist ekipe sa Škvera.

Ako se zna da su igrači kotorskog kluba veći dio sezone bili u štrajku, pa onda od njega odstupili, i sve tako ponovo, onda je bijes Novljana opravdan - crnogorsko prvenstvo je izgubilo regularnost onog trenutka kada su u Igalu nastupili igrači koji su pola sezone trenirali odvojeno od ekipe Primorca...

I nije suština u tome što je Primorac riješio da u skoro najjačem sastavu nastupi u Igalu, jasno je da je bokeljski derbi nešto posebno i da je motiv uvijek na vrhuncu, već što to nije radio tokom cijele sezone. Onda niko ne bi imao pravo niti potrebu da priča o (ne)regularnosti prvenstva. Jer bi sve bilo po propisima. Trebalo je da bude: „ili štrajkujemo do kraja ili nećemo!”

Kotorani su mogli da urade nešto jednostavno - da u Superligu krenu sa juniorima (da se sa njima suprotstave i Jadranu i Budvi i Kataru) i da se izbjegne nova komedija. Ovako - ljuti se Jadran...

A šta će uraditi Vaterpolo savez povodom ovog pitanja? Izgleda ništa. To se može naslutiti nakon jučerašnjeg biltena koji je stigao medijima u kojem se registruju oba meča posljednjeg kola prvenstva Crne Gore.

„Igračima i rukovodstvu prvaka Crne Gore u vaterpolu čestitamo na osvojenoj tituli i želimo puno uspjeha na fajnl-foru u Rimu”, stoji između ostalog u biltenu broj devet.

Primorac, u stvari, ove sezone nije samo uticao na regularnost crnogorskog prvenstva. Isti slučaj je bio i sa Jadranskom ligom, a s obzirom na to da se iz regionalne lige prenose bodovi u nacionalna prvenstva, onda je „uhvatio” i hrvatski šampionat.

Naime, Kotorani su u toku sezone prvo pošli u Dubrovnik bez više od pola tima (nije bilo gotovo nikog od najiskusnijih) i izgubili glatko od Juga, da bi samo nekoliko dana kasnije protiv Mladosti u Kotoru ubjedljivo slavili igrajući u najjačem sastavu.

Takođe, protiv Budve su u istom takmičenju dva puta nastupali sa svega sedam igrača, u pitanju su mečevi za 5. mjesto (čak je i branio mladi bek Stevan Krivokapić, od prvotimaca je igrao samo Toni Azevedo). Protiv Jadrana to nije bio slučaj, bokeljski derbi ih je uvijek više inspirisao.

I za kraj, čak sedam od 11 igrača Primorca koji su poslali pismo i zatražili pomoć od predsjednika VPSCG Srđana Kovačevića je prije dvije noći igralo protiv Jadrana. Nije bilo u timu samo Nebojše Milića, Filipa Trajkovića, Bojana Miloševića i Borisa Pavlovića. Igrao je čak i Mađar Adam Štajnmec koji se bio oporavio od povrede ramena.

Fudbalski savez je znao kako da reaguje

Ako se vrati film malo unazad, postaje jasno da je ovakvih slučajeva u crnogorskom sportu uvijek bilo, i dasu se nacionalni savezi na razne načine nosili sa njima.

Najsvježiji primjer je onaj i fudbalskog prvenstva 2009. godine i meča Zeta - Mogren u kojem je tim iz Golubovaca igrao sa rezervnim timom.

Mogren je, naravno, taj meč pobijedio, a Zeta je nekoliko dana kasnije protiv Budućnosti izašla u najjačem sastavu. Disciplinski organi Fudbalskog saveza Crne Gore su, međutim, reagovali veoma brzo - kaznili su Zetu oduzimanjem devet bodova.

Bonus video: