Crnogorski vaterpolisti sjutra dočekuju Rusiju

Motiv nam nije potreban, samo igranje za reprezentaciju je dovoljan razlog da igramo najbolje što možemo, iako meč nema nikakav rezultatski značaj - rekao je centar „ajkula” Nikola Vukčević
103 pregleda 0 komentar(a)
Vukčević, Foto: Zoran ĐURIĆ
Vukčević, Foto: Zoran ĐURIĆ
Ažurirano: 18.04.2011. 15:40h

Crnogorski vaterpolisti imaju priliku da pobjedom protiv Rusije na pravi način zatvore regularni dio Svjetske lige, jer bi novim trijumfom (šestim u isto toliko mečeva u ovom takmičenju) postali, uz Hrvatsku, jedina ekipa koja je ove sezone do finalnog turnira došla, a da nije dozvolila nijedan kiks.

Sem pobjede nakon peteraca protiv Rumunije u prošlom kolu, izabranici Petra Porobića su lako izlazili na kraj sa svima, pa se isto očekuje i protiv „zbornaje” u Igalu.

Pobjeda, naravno, ne dolazi u pitanje, ali i sami igrači žele nešto više - da pokažu da je reprezentacija i dalje živa.

- Svi traže od nas maksimum, a mi smo svjesni da je reprezentacija nešto sasvim drugo u odnosu na klubove, da je potrebno da pokažemo nešto novo i težićemo ka tome. Motiv nam nije potreban, samo igranje za reprezentaciju je dovoljan razlog da igramo najbolje što možemo, iako meč nema nikakav rezultatski značaj - rekao je centar „ajkula” Nikola Vukčević.

Crnogorska reprezentacija je gostovala Rusiji u trećem kolu 25. januara ove godine i slavila u Volgogradu sa 12:9. Taj meč je, ipak, ostao upamćen po tome što je veliki dio naših igrača jedva stigao do Rusije zbog haosa u prevozu koji su izazvale vremenske neprilike širom Evrope.

- Rusija teži da se vrati u vrh, gdje je i bila prije nekoliko godina, zato je i vratila neke starije igrače. Oni nisu zaboravili da igraju vaterpolo i biće od koristi mlađima. Tako da sam siguran da će se Rusija vratiti u vrh, iako je godinama u krizi - kazao je Vukčević.

Međutim, Rusi večeras u Igalu nemaju šta da traže.

- Naravno, zna se ko je favorit i sigurno se preko nas neće vraćati u vrh - istakao je centar Budve M:tel koji je propustio dva prethodna okupljanja reprezentacije zbog prehlade i povrede.

Aktuelni vicešampion Svjetske lige se polako sprema i za finalni turnir koji će se od 21. do 26. juna održati u Firenci.

- Pokušaćemo da osvojimo ovo takmičenje, ali je pitanje kolike će nam biti šanse, treba prvo da se vidi u kakvoj će formi da dođu ostale ekipe. Ipak, Svjetska liga je ove godine dobila na značaju, jer će osvajač da izbori direktan plasman na Olimpijske igre. A to nije mala stvar - zaključio je Vukčević.

Šangaj je krajnji cilj

Bez obzira što je prvo takmičenje narednog ljeta Svjetska liga, ono pravo tek slijedi sredinom jula u Šangaju gdje se održava Svjetsko prvenstvo. Crna Gora je u petak dobila protivnike, a to su Španija, Mađarska i Kazahstan. Sreća, dakle, nije bila saveznik „ajkulama”.

- Biće teško, sve je jasno kada se pogleda grupa i raspored mečeva. Ipak, ako se sjetimo da smo prije dvije godine u Rimu imali idealnu grupu, a na kraju završili na devetom mjestu, jasno je da ni to ne mora ništa da znači. U svakom slučaju, mi znamo koliko vrijedimo - rekao je Vukčević.

Bonus video: