Tužan kraj evropskog velikana

Primorac je u Rijeci neočekivano, ali zasluženo uzeo evropsku krunu neprikosnovenom Pro Reku, da bi se, nakon potvrđivanja klase igranjem u napuljskom finalu, neslavno oprostio od ovogodišnjeg elitnog takmičenja
0 komentar(a)
Primorac, Foto: Vesko Belojević
Primorac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.02.2011. 23:32h

Iznenađenja su u vaterpolu gotovo prava rijetkost, ali je kotorski klub u kratkom vremenskom periodu dva puta iznenadio evropsku sportsku javnost. Jednom kada se vinuo do zvijezda, a drugi put negativno, upravo sada, odlazeći sa najznačajnije pozornice.

Primorac je u Rijeci neočekivano, ali zasluženo uzeo evropsku krunu neprikosnovenom Pro Reku, da bi se, nakon potvrđivanja klase igranjem u napuljskom finalu, neslavno oprostio od ovogodišnjeg elitnog takmičenja.

Usponi i padovi u sportu prirodna su pojava, ali kada se evropski vicešampion, i pored izuzetnog kvaliteta koji prevazilazi potencijale dojučerašnjih suparnika u grupi, oprosti na staru nadmetanja, razloge posrnuća, ipak, treba tražiti izvan bazena.

Neprihvatljivo višemjesečno kašnjenje u izmirivanju plata, bez sumnje, osnovni je uzrok evropskog potonuća, a odgovornost, uz Upravni odbor kluba, snose i gradske i državne strukture. Izostala je prava i prirodna naklonost Opštine Kotor prema njenom biseru, kojem ni postizanje najvećeg uspjeha klupskog sporta u Crnoj Gori nije pomoglo da „dotakne” odgovorne u Podgorici.

Odgovornost, međutim, ne zaobilazi ni igrače koji, i pored opravdanih zahtjeva, nisu pronašli pravi način da iskažu nezadovoljstvo. Neredovnim treniranjem naškodili su sebi i klubu, dok pojedini prvotimci nikako da shvate da su, pored predsjednika, prolazni i oni sami.

- Silazak sa evropske scene teško nam pada i sasvim je prirodno da smo jako razočarani. U proteklim sezonama postigli smo izuzetne rezultate, a najviše boli što smo, i pored kvaliteta, ostali bez prilike da ponovimo uspjehe. Odgovornost snose svi, najprije uprava, a razloge neuspjeha, zatim, treba tražiti u mom i radu igrača. Poznata situacija u klubu učinila je svoje, a konstantni problemi, kada se sve sagleda, uticali su na ispunjavanje profesionalnih obaveza - istakao je Ranko Perović, šef stručnog štaba Primorca.

Sudeći po „nesvakidašnjem” kretanju rezultata u susretu mađarskih ekipa, te sedmominutnom kašnjenju utakmice, može se reći da su Kotorani oštećeni. Kao što je poznato, Primorac je u srijedu savladao Jadran sa 10:9, a onda čekao da Seged osvoji bar bod protiv Vašaša u Budimpešti. Tim iz Segedina je poslije tri četvrtine vodio 8:5, ali je uslijedio nevjerovatan i prilično sumnjiv preokret Vašaša, koji je serijom 6:2 došao do pobjede (11:10).

Primorac je, međutim, šanse za očekivani plasman propustio su u prethodnim kolima na domaćem plivalištu.

- Upoznat sam sa dešavanjima u Budimpešti, ali ta okolnost nikako ne može da nam posluži kao alibi. U Kotoru smo prosuli čak pet bodova, a činjenica da smo dva puta savladali prvoplasirani Jadran, osim dokazivanja kvaliteta, nema druge vrijednosti. Ostaje da se ponovo „povežemo”, a nadajući se da će najnoviji napori opštinskih i klupskih rukovodilaca dati rezultat, pokušaćemo da evropski poraz nadomjestimo uspjesima u regionalnom i domaćem takmičenju - zaključio je Perović.

Bonus video: