U finalu Kupa smo shvatili da su nam mogućnosti velike

Nekadašnji vaterpolista Primorca, Budve i Katara učestvovao u istorijskoj sezoni Šapca u kojoj je osvojena dupla kruna
1659 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: VK Šabac
Nikola Marković, Foto: VK Šabac

Legendarna Metaloplastika je osamdesetih godina prošlog vijeka dominacijom u jugoslovenskom i evropskom rukometu proslavila grad Šabac, a sadašnjost pripada vaterpolistima i klubu koji je sezonu 2018/19. obilježio istorijskom duplom krunom.

Šabac je prekinuo dominaciju Partizana, pokazao je i da je bolji od Crvene zvezde, Radničkog i Vojvodine, što može da znači i da je došlo vrijeme za bitne promjene u srpskom vaterpolu.

Među tvorcima fantastične sezone Šapca su trener Miodrag Mirović, koji je prije dvije godine bio selektor juniorske reprezentacije kada je postala prvak Evrope na Malti, kao i Nikola Marković, bivši član „ajkula” i dijete Primorca.

„Prošle godine smo igrali finale Kupa, i tada smo bili ispisali istoriju. Kao da je to i bila najava još bolje sezone koja je uslijedila i koja je istorijska u pravom smislu te riječi. Grad je živio prethodnih godina za ovako nešto, imali smo veliku podršku u svakoj utakmici i na kraju se sve isplatilo”, kaže za „Vijesti” Marković.

Šabac će sezonu 2018/19. pamtiti i kao debitantsku u regionalnoj A1 ligi.

„Nismo imali pritisak, niti je klub od nas tražio trofeje po svaku cijenu. Bilo je bitno samo da dajemo sve u svakoj utakmici, da mislimo o prvom narednom protivniku i da iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže”, ističe Marković.

Prvi trofej u klupskoj istoriji, u Kupu Srbije, osvojen je u decembru prošle godine u Zrenjaninu. Šabac je tada u finalu savladao kragujevački Radnički, nakon što je u polufinalu bio bolji od Partizana.

„Na tom finalnom turniru smo bili potpuno rasterećeni, ali smo zasluženo osvojili trofej. On nam je dao vjetar u leđa, postali smo još svjesniji svojih kvaliteta. Tako su porasli i apetiti za finiš sezone kada se odlučivalo o šampionu. Znali smo da imamo neke prednosti u odnosu na konkurente”, dodaje Marković i podsjeća na velike probleme s finansijama koje je imao Partizan:

„Partizan godinama unazad ima mnogo problema i žalosno je što je situacija takva u vaterpolu. Svaka čast tim momcima na svemu što pokazuju i kako se ponašaju, daju sve i kada su plaćeni i kada nisu”.

U plej-ofu za titulu Šabac je u polufinalu savladao „crno-bijele” i prekinuo njihovu četvorogodišnju dominaciju. U borbi za pehar je pobijedio Crvenu zvezdu...

„Jednostavno je sve došlo na svoje. Napravili smo dobar tim, imali smo hemiju i veoma dobar domaći bazen, gdje nas nije lako pobijediti”, kaže Marković.

Novi kapiten Šapčana

Kada je budućnost u pitanju, Nikola Marković nema dilemu - i petu godinu će nositi kapicu Šapčana, sada kao kapiten.

„Nastavljam karijeru u Šapcu, sve smo dogovorili. Dobio sam odlične uslove, veoma kvalitetno se radi i nije bilo razloga da mijenjam sredinu”, kaže Marković, koji je 15. maja napunio 27 godina. Ima i želju za naredni period:

„Pokušaću i da se nametnem za našu reprezentaciju, pod uslovom da iko više prati moje partije”, zaključio je Marković, koji je 2013. u ruskom Čeljabinsku s „ajkulama” osvojio bronzu u Svjetskoj ligi.

Bonus video: