Vidović: Specifične pripreme kao najava SP

Crna Gora prvi meč na SP igra sa Srbijom, dva dana kasnije je rival Grčka, a 19. je na programu duel sa domaćinom
1198 pregleda 0 komentar(a)
„Svi želimo medalju”: Stefan Vidović, Foto: Waterpolo.hu
„Svi želimo medalju”: Stefan Vidović, Foto: Waterpolo.hu
Ažurirano: 30.06.2019. 17:10h

Crnogorska vaterpolo reprezentacija polako ulazi u završni dio priprema za Svjetsko prvenstvo. Do početka turnira u Južnoj Koreji je ostalo još 16 dana - sasvim dovoljno da „ajkule” finiširaju ono što su započele još početkom maja kada se u Herceg Novom okupio dio potencijalnih reprezentativaca.

- Svake pripreme za veliko takmičenje su naporne, ali svi znamo šta je cilj i ne žalimo se. Sve je lakše kada je atmosfera u timu prava, što i jeste slučaj kod nas. Mislim da smo do sada ispunili sve što smo zacrtali, mada su pripreme ovog ljeta specifične - kaže Stefan Vidović.

Specifične su zbog novih pravila u vaterpolu, koja bi trebalo da ubrzaju igru i da utiču na njenu atraktivnost.

- Kao i uvijek, kada su nova pravila u pitanju, u početku ima mnogo nedoumica. Na sve to moraju da se naviknu sudije, treneri i igrači, a to nije jednostavno. Ubrzaće se igra, ali mislim da bi trebalo i razmisliti o većem broju igrača u rotaciji - ističe Vidović.

A kako će se snaći Crna Gora u tim novim pravilima?

- Imali smo jake treninge sa Francuzima, koji su idealan sparing partner, najviše zahvaljujući našem Nenadu Vukaniću, s kojim su mnogo napredovali. Potom smo učestvovali na turniru u Njemačkoj, gdje smo imali jake provjere. Selektor Vladimir Gojković je u tim mečevima protiv Grčke, Italije i Njemačke mijenjao sastav, dao šansu svima, a i mi smo kao i rivali neke taktičke stvari pokušavali da sakrijemo - navodi Vidović.

Naš nacionalni tim će na SP u Kvandžuu igrati u grupi sa Srbijom, Grčkom i Južnom Korejom. Prvoplasirana ekipa iz grupe ide direktno u četvrtfinale, a drugoplasirana i trećeplasirana mora u razigravanje za plasman među osam najboljih.

- Grupa je zahtjevna, vjerovatno i najjača na SP. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, tako ćemo i kreirati ciljeve. Naravno, svi želimo medalju, ali isto misli i makar još pet ili šest ekipa na Svjetskom prvenstvu. Ne treba previše ni pričati o ambicijama i stvarati dodatni pritisak - poručuje Vidović, koji je s Crnom Gorom prošle godine osvojio Svjetsku ligu u Budimpešti.

Crnogorska reprezentacija je dočekala dobre vijesti pred SP stigle iz Beograda, jer je selektor Srbije Dejan Savić odlučio da u Južnu Koreju ne vodi sedmoricu standardnih igrača. Svjetsko prvenstvo će tako propustiti Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Stefan i Branislav Mitrović, te Milan Aleksić.

Crna Gora prvi meč na SP igra sa Srbijom, dva dana kasnije je rival Grčka, a 19. je na programu duel sa domaćinom.

Ortiđa je izazov koji sam morao da prihvatim

Stefan Vidović je dijete Jadrana iz Herceg Novog, a posljednje dvije sezone je s uspjehom nosio kapicu mađarskog Debrecina.

Sada je vrijeme za Italiju, tačnije za klub sa Sicilije - prije nekoliko dana Vidović je potpisao jednogodišnji ugovor sa Ortiđom.

- Vjerujem da sam napravio iskorak u karijeri dolaskom u Ortiđu. Italijanska je uz mađarsku najbolja liga na planeti i predstavlja mi izazov što ću zaigrati i na Apeninima. Ortiđa pravi dobar tim, stigli su i legendarni golman Stefano Tempesti i Valentino Galo i čast mi je što ću igrati s njima. Spreman sam da pomognem u ostvarivanju ciljeva - rekao je Vidović.

Bonus video: