SVEČANOST NA ŠKVERU

Jadran proslavio 97. rođendan: Vijek trofeja, pobjeda i šampiona

Klub je predstavio rezultate ostvarene tokom prošle sezone, a prezentovan je projekat kluba „Jadranov zid Olimpijaca“, posvećen "jadranašima" koji su do sada učestvovali na Olimpijskim igrama, a njih je čak 30
1653 pregleda 2 komentar(a)
Sa svečanosti na Škveru
Sa svečanosti na Škveru

Plivački vaterpolo klub Jadran Carine proslavio je večeras 97. rođendan i 60 godina od tri šampionske titule, koje je klub osvojio 1959. godine. 

Klub je predstavio rezultate ostvarene tokom prošle sezone, a prezentovan je projekat kluba „Jadranov zid Olimpijaca“, posvećen "jadranašima" koji su do sada učestvovali na Olimpijskim igrama, a njih je čak 30. 

Na kraju svečanosti na Škveru dodjeljena su prestižna priznanja kluba “Počasni član kluba” i “Počasni predsjednik kluba”.

Prvotimci Jadrana osvojili su prošle sezone duplu krunu u Crnoj Gori, bili na korak od prvog evropskog torfeja u istoriji kluba, igrali i izgubili finale Evrokupa od Marseja. 

Ligaški dio Regionalne lige izabranici Vladimira Gojkovića završili su na drugom mjestu, a na finalnom turniru osvojili treće mjesto. 

Mladi vaterpolisti Jadrana su najbolji u regionu i Crnoj Gori. Jadran je najbolji klub na takmičenju Olimpijskih nada, kao i prvenstvu države za sezonu 2018/19. 

Pored brojnih trofeja, za crnogorskog šampiona poseban značaj imaju tri titule osvojene 1959. godine, koje su proslavile svoj 60. “rođendan”. 

Na prvom Zimski vaterpolo Kupu Jugoslavije, koji je održan u Zagrebu 1959. godine, Jadran  je osvojio prvo mjesto pod vođstvom trenera Božidara Boška Vuksanovića.

Iste godine, na 14. šampionatu Jugoslavije u plivanju, u Kranju, Jadran, sa trenerom Ivanom Zuberom, bio je najuspješniji klub, sa pet zlatnih medalja. 

U prvenstvo Jugoslavije u vaterpolu, tim iz Herceg Novog je osvojio titulu, bez poraza, sa sedam pobjeda i tri neriješene utakmice.

Klub, kako je saopšteno, ne zaboravlja sve one koji su doprinjeli afirmaciji hercegnovskog vaterpola. U znak poštovanja prema "jadranašima" koji su učestvovali na Olimpijskim igrama biće izgrađen “Jadranov zid olimpijaca”, na kojem će se naći imena 30 sportska koji su iz Jadrana došli do Olimpijskih igara.

Na kraju svečanosti uručena su priznanja - “Počasni član kluba” i “Počasni predsjednik kluba”, koja su dobili Predrag Bato Stanišić, Zoran Zoz Mustur, Boro Mračević, Stanko Zloković, Miodrag Mićo Pavlović, Željko Trle Andrić, Stevan Stevo Spaić , Dušan Duško Sredanović, Veselin Vesko Ćuković, Petar Pero Porobić , Zoran Zojka Ivanovski, Mihailo Pećo Pečurica i počasni predsjednik Đuro Marić.