Snovi o medalji odmah na ispitu

Počinje SP - Crnu Goru u noći između nedjelje i ponedjeljka (1.30 sati) čeka derbi grupe A sa Srbijom
3173 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Ivović, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Ivović, Foto: Filip Roganović

Tek treći put na svjetskim prvenstvima sastaće se crnogorski vaterpolisti sa Srbijom. Veliki rivali su od 2008. godine do danas odigrali nekoliko epskih mečeva na Olimpijskim igrama i na evropskim prvenstvima, a duel u južnokorejskom Kvangdžuu pamtiće se i po neobičnom terminu u kojem će se odigrati.

„Ajkule” i „delfini”, naime, otvaraju Svjetsko prvenstvo u 8.30 časova ujutru po južnokorejsokom vremenu ili 1.30 po crnogorskom u noći između nedjelje i ponedjeljka. Termin je takav kakav je, publika u Kvangdžuu dobila je šansu da odmah na startu turnira vidi vaterpolo klasik...

Crna Gora je do sada na svjetskim prvenstvima osvojila samo jednu medalju, u Barseloni 2013, i tada je na putu do srebrnog odličja (u finalu je poražena od Mađarske) eliminisala i Srbiju - u četvrtfinalu je rezultat bio 9:8. Dva tima su se sastala i u grupi, takođe u prvom kolu, u Kazanju kada su Srbi bili bolji - 11:8.

Sada, na startu takmičenja, ulog nije tako veliki kao prije šest godina u Kataloniji, ali crnogorski vaterpolisti žele da na pravi način otvore turnir na Dalekom istoku.

"Čeka nas izuzetno jak protivnik. Selekcija Srbije je na SP došla u izmijenjenom sastavu, mislim da će baš zbog toga biti jako nezgodan protivnik", rekao je iskusni Dragan Drašković.

Srbija je prije dvije sedmice osvojila Svjetsku ligu, tim je i osigurala plasman na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju. Kako je glavni cilj, olimpijska viza, ispunjen, Dejan Savić je pred Svjetsko prvenstvo napravio rez - dao je odmor najboljima.

Tako u Kvangdžuu nema Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Stefana i Branislava Mitrovića, te Milana Aleksića. Sve to bitno uvećava šanse Crnoj Gori u duelu sa starim poznanicima.

"Sada mislimo samo na duel sa Srbijom. Biće ovo zanimljiv turnir, s novim pravilima na koja se i dalje privikavamo. Ali, kako je nama, tako je i drugima", istakao je Drašković.

Pored Srbije, rivali Crnoj Gori u grupi A su još Grčka (meč je 17. jula od 12.10 sati) i Južna Koreja, s kojom se izabranici Vladimira Gojkovića sastaju 19. jula od 10.50.

"Tek kada završi meč sa Srbijom, mislićemo o Grcima i Koreji", kaže Drašković.

Slaven Kandić je jedini debitant u crnogorskom timu na ovom takmičenju. Mjesto među stativama rezervisano je za Dejana Lazovića, Kandić će čekati šansu.

"Ekipa je na veoma dobrom nivou, atmosfera je odlična. Ja, kao debitant na prvenstvu, jedva čekam da počne takmičenje. Nadam se da će biti uspješno, da ćemo ga i dobro otvoriti u duelu sa Srbijom. Ali, idemo polako, pa ćemo vidjeti koje su nam mogućnosti. Svi znamo da je Srbija došla u izmijenjenom sastavu, ali to ne umanjuje njen kvalitet. Jako je važna utakmica i daćemo sve od sebe da slavimo", rekao je Kandić.

Plasman u četvrtfinale SP izboriće prvoplasirana ekipa iz grupe, dok drugoplasirana i trećeplasirana idu u razigravanje za plasman među osam najboljih.

Grupu B čine Hrvatska, SAD, Australija i Kazahstan, u grupi C će se takmičiti Mađarska, Španija, Južna Afrika i Novi Zeland, a u grupi D su rivali Italija, Njemačka, Brazil i Japan.

U slučaju da bude prva u grupi, Crna Gora bi u četvrtfinalu čekala pobjednika iz duela drugoplasirane ekipe iz grupe C i trećeplasirane iz D.

Ako osvoji drugo ili treće mjesto u grupi, rivala u razigravanju će dočekati iz grupe B.

Bonus video: