Autsajder kao sparing partner za nokaut fazu

Crnogorski vaterpolisti igraju sa Južnom Korejom (10.50) u posljednjem meču grupe A na Svjetskom prvenstvu
1725 pregleda 1 komentar(a)
„Ajkule“ čeka najlakši protivnik na turniru: Aleksa Ukropina, Foto: Fina.org
„Ajkule“ čeka najlakši protivnik na turniru: Aleksa Ukropina, Foto: Fina.org

Pred crnogorskim vaterpolistima je najlakša utakmica na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Kvangdžuu. Protivnik je domaćin (10.50 časova), tim koji je u prva dva meča u grupi A postigao svega pet golova (tri je dao Grcima, dva Srbiji) i koji definitivno ne predstavlja opasnost ni za jednu ozbiljnu selekciju na turniru.

Korejci, tačnije, ne bi ni bili dio SP da nisu njegovi domaćini, ali naš nacionalni tim traži ozbiljnost, jer će nakon dva iscrpljujuća duela sa Srbijom i Grčkom konačno imati priliku i da odigra mnogo manje stresna 32 minuta. Pobjeda nad Južnom Korejom se podrazumijeva, a „ajkule“ će pred start meča i znati da li moraju da po svaku cijenu jure ogromnu razliku.

- Prošle su dvije najteže utakmice. Izvjesno je da ćemo završili grupu bez poraza, ali imamo za čim da žalimo. Imali smo kontrolu, igrali bolje u drugom nego u prvom meču, što je veoma važno. Ispustili smo pobjede, ali nećemo se vraćati nazad. Bilo je što je bilo - rekao je ljevoruki napadač „ajkula“ Đuro Radović.

Posljednje kolo otkloniće dilemu oko plasmana. Pojasniće koja ekipa kao prvoplasirana ide direktno u četvrtfinale (samim tim upada i u gornji dio kostura gdje bi u eventualnom polufinalu ukrštala sa prvim favoritom Hrvatskom), a koga sa druge i treće pozicije čega razigravanje za plasman među osam najboljih.

Crna Gora se nakon dva remija sa Srbijom i Grčkom, i to identičnim rezultatom 10:10, ne pita mnogo kada je u pitanju borba za prvo mjesto.

Ko, naime, slavi u utakmici Srbije i Grčke (9.30 časova) biće prvi u grupi A, a Crna Gora bi preuzela lidersku poziciju u slučaju da savlada Korejce, te da „delfini“ i Heleni odigraju neriješeno manjim rezultatom od 10:10. Tada bi Crna Gora u trouglu imala najviše postignutih pogodaka, što bi je lansiralo na vrh.

Ako bi bilo 10:10, onda bi Crna Gora morala da trijumfuje sa najmanje 24 gola razlike protiv Korejaca za prvu poziciju. Dok svaki neriješen rezultat u derbiju posljednjeg kola sa više od 20 golova (11:11, 12:12...), šalje izabranike Vladimira Gojkovićana treću poziciju.

- Bićemo, po svemu sudeći, drugi. Čekaju nas Amerikanci ili Australijanci. Mislim da smo spremni, da sve zavisi od nas. Igramo dobro, plivamo dobro, ali neke greške, prije svega individualne, koje imaju veze i sa odgovornošću, ne bi trebalo da se događaju - istakao je centar Vladan Spaić.

Osvrnuo se i na narednog rivala.

- Moramo da uđemo maksimalno ozbiljno u meč. Da ne potcjenjujemo rivala, već da još rastemo kao tim i pojedinačno, kako bismo spremni dočekali nokaut fazu - kazao je Spaić.

Bonus video: